imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Itt az új MacBook Pro 16" 2019

Mi pedig leteszteltük

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az 5G mobilhálózat alapjaiban fogja megváltoztatni a világot


A 4G széleskörű elterjedésével a felhasználókat elérte a szupergyors internet, az 5G pedig olyan alacsony késleltetésű globális hálózattal kecsegtet, melyre minden adatkommunikációra képes eszköz csatlakozhat. Ezek az ambíciók fenekestül forgathatják fel a multinacionális cégek működését, a közigazgatási feladatok ellátását és a hétköznapi emberek mindennapjait.

Manapság már a legtöbb közép és felső kategóriás okostelefon 4G képes, aminek az elméleti maximális sávszélessége 300 Mbit/s, ez persze nagyban függ az adott hálózat leterheltségétől és képességeitől. Ez bőségesen elég minden olyan felhasználásra, ami egy mobileszközön felmerülhet, de egy notebook társaságában egy hotspotként funkcionáló telefonnal dolgozni is kényelmesen lehet. Az elmúlt évek a 4G hálózatok lefedettségének fejlesztéséről, az azt használni képes eszközök elterjedéséről és minél bőségesebb adatkerettel rendelkező csomagok, adott esetben korlátlan elérést kínáló ajánlatok kialakításáról szóltak. Akkor meg minek az 5G és mire is jó valójában?

Nem minden a sávszélesség

Az 5G-s hálózat teljesen más szempontból lesz majd áttörő technológia, nem csak pusztán amiatt, hogy még a 4G-hez képest is nagyságrendekkel gyorsabb lesz. Kezdetben 1-10 Gbit/s körüli sebességgel lehet számolni, de mivel egy ugradelhető logikai hálózatról van szó, ezért még ennél is sokkal jobban ki lehet majd tolni a határait. Ha gyorsan elkezdünk számolgatni, ekkora sávszélességen az iTunesból a filmeket másodpercek alatt letölthetjük, az alkalmazások pedig ennek a töredéke alatt telepítésre kerülnek a telefonunkra.

Az első fontos előnye az 5G-nek tehát a folyamatos fejleszthetősége, melyet rögtön követ a második pont, ami a lehető legalacsonyabb, szinte nulla késleltetésre való törekvés. Mára a számítástechnika már eljutott arra a pontra, hogy másodpercek felett harcolnak a multik adatfeldolgozó központjai és a közfeladatokat ellátó szervezetek koordinátorai. A 5G a minél gyorsabb információáramlás elkerülhetetlen eszközévé válhat. Gondoljunk csak bele: történik egy baleset, természeti katasztrófa, vagy egy terrorcselekmény a világban; vagy épp egy egész világot átívelő bolthálózat központja abban a pillanatban értesül az üzleteik készlethiányáról, ahogy az eladó lehúz egy terméket a kasszánál.

Valós idejű felhasználók

Itt jön képbe az 5G harmadik fontos eleme: minden eszköz egy hálózaton tud működni, ezáltal minden felhasználó valamilyen szinten kapcsolatban áll az összes többivel. A globális hálózat létrejötte és az alacsony elérési idő teljesen új távlatokat nyit a mobilkommunikációban. Arról van szó, hogy 30-300 Ghz-es frekvenciatartományban az 5G lefed szinte minden okoseszközt, beleértve a mobilokat, az okosotthon megoldásokat és ki tudja még mit a jövőben. Ez azért nagyon jó, mert azáltal, hogy nincsenek elszeparált hálózatok és a késleltetés a mostani töredékére visszaszorítható, minden adatgyűjtés valós időben tud megtörténni.

Amint meghibásodik egy automata, történik egy baleset és a felhasználók ezt jelzik a közösségi alkalmazásokban (például Waze, de akár Twitteren és Facebookon keresztül is lehetséges az adatgyűjtés) vagy szükség van egy tűzoltóra, mentőre, rendőrre: a kompetens szervek azonnal reagálni tudnak. Emellett a kereskedelemben is fontos szerepe lehet, hiszen a Facebook már most is kísérletezik azzal, hogy ha besétálunk egy ruhaüzletbe és engedélyezzük a telefonunk számára, hogy eltárolja a tartózkodási helyünket, akkor ezekre az információkra támaszkodva később releváns reklámokat helyezhetnek el a hírfolyamunkban.

Globális piac, globális hálózat

Az adatgyűjtéssel és a mesterséges intelligencia bizonyos vállfajainak felhasználásával szinte pontosan megjósolható lesz, hogy az egyéni felhasználó mit fog ebédelni, milyen médiatartalmat fog fogyasztani, hova fog kattintani, és ezáltal az is, hogy hol és mennyi pénzt költ el. Ezt nyugodtan tovább lehet görgetni az üzleti struktúra kialakítására, a boltok pozícionálására, és tágabb értelemben akár a részvénypapírok alakulására is. Egyszóval minden egyes mozzanatunk azonnal valamilyen hatást fog kiváltani a világban.

Mindent összevetve, az őrült sebesség sem felesleges

Ha összeadjuk a hálózat elképesztő gyorsaságát és az alacsony késleltetést, illetve hozzávesszük, hogy ezáltal valóban létrejön egy mindent átívelő hálózat, akkor azt kapjuk, hogy a felhő alapú renderfarmok (cloud computing) értelmet nyernek, amit akár mobilon is alkalmazhatunk. Mit jelenthet ez a valóságban? Tegyük fel, hogy van egy számítógéped, ami jelen esetben legyen egy olyan naprakész célhardver, amit idén vásárolsz egy bizonyos feladat elvégzésére. Az évek múlásával ez az eszköz folyamatosan egyre elavultabb lesz a piaci trendek változásával, így 3-4 évente új munkaeszközt kell vásárolnod, hogy tartani tudd a lépést.

De mi lenne akkor, ha nem a te oldaladon történnének a számítások, hanem egy kifejezetten erre a célra fenntartott renderfarmon, ami valós időben, és ami ugyanilyen fontos, hogy nulla késleltetéssel tud számításokat végezni. Ha egy ilyen jövőkép az üzleti felhasználást tekintve valamiért nem is terjedne el, még mindig ott vannak a szórakoztatóipar fogyasztói, akik egyre nagyobb felbontásban, egyre realisztikusabb grafikával játszanak virtuális valóság játékokat. Ne feledkezzünk meg a kiterjesztett valóság szemüvegekről sem, amik fizikai kiterjedésüket tekintve korlátozottak, ezért logikus lenne, hogy a számítások a szerver oldalon történjenek.

Az 5G veszélyei

A globális hálózatra való törekvés nagyon ígéretesnek tűnik, de az előnyei mellett megvannak a maga hátrányai. Például a privát szféra teljesen megszűnhet az őrülten gyors, minden mindennel összefüggő adatkapocsban. Ha nem figyelünk oda eléggé a Facebook fiókunk beállításaira, akkor a közösségi háló már akár most is pontosan tudja, hogy kivel mikor mit csinálunk. A FourSquare azt, hogy melyik éttermet fogjuk célba venni, az AirBnb pedig azt, hogy kivel és hol töltjük a vakációt, mik a potenciális szálláshelyek a számunkra. A helymeghatározás és a böngészéseink alapján rengeteg mindent árulunk el magunkról.

Egy ilyen hálózat továbbá komoly biztonsági kockázatot is jelenthet, hiszen, így ha valaki ezen keresztül adathalászatot tud elkövetni, akkor pillanatokon belül kihasználhatja az 5G előnyeit és sokkal több adathoz juthat hozzá, mint napjainkban. Ez persze nem ilyen egyszerű, de felvet olyan kérdéseket, amiket nem árt, ha a későbbiekben észben tartunk.

Mikortól lehet számolni az 5G-vel, és mi lesz a nem 5G képes eszközökkel?

Habár 1-2 éve még távolinak tűnt az 5G rajtja, hazánkban is komoly háttérfejlesztéseket végez a három hazai mobilszolgáltató, míg a Deutsche Telekom a Huawei-jel vállvetve szeptemberben már el is indította Európa első 5G hálózatát. A Magyar Telekom ezt követően 2020-at tűzte ki célul, hogy itthon is útjára induljon az új hálózat. Ez nem azt jelenti, hogy 2-3 éven belül dobhatjuk ki a jelenlegi okoseszközeinket és elbúcsúzhatunk mindentől, amit eddig az életnek hívtunk: az 5G-s átállás egy hosszadalmas fejlődési folyamat, ami mellett ahogy eddig is, megmaradnak a 3G-s és 4G-s hálózatok is. Emellett a mobilipar sincs még egyelőre felkészülve az 5G-re, így aggodalomra semmi okunk.

Források: PCMag és The Verge

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!