imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Az 5G-s iPhone-ok mozgathatják meg az okostelefon eladások állóvizét


Azt már a csapból is ötvenszer kifolyattuk, hogy az idei iPhone-felhozatal bizony 5G technológiával ellátott készülékeket is tartalmaz majd. A Gartner kutató- és tanácsadó cég információi szerint ezek a készülékek lendíthetik meg az amúgy már globálisan hanyatlásnak induló szegmenst. 

Bár az elmúlt 1-2 évben leginkább az ment, hogy a fejlődés lelassult, az eladási számok csökkennek, a cég éves globális előrejelzése bizony növekedést jósol a számítástechnikai szinte minden területén, egészen az okoskiegészítőktől a számítógépeken át, ami azért nem feltétlen illik bele az eddigi képbe.

A technikai eszközök – számítógépek, táblagépek és mobiltelefonok – világszerte történő szállítása összesen 2,16 milliárd darabot érhet el 2020-ban, ami 0,9%-os növekedést jelent 2019-hez képest, mivel 2019-ben a globálisan leszállított eszközök száma összesen 2,15 milliárd egység volt.

A 2020-as év során némi piaci fellendülésnek lehetünk tanúi. – mondta Ranjit Atwal, a Gartner kutatási vezetője. Az 5G-s eszközök megjelenése hatására egyre többen cserélhetnek ismét készüléket, ami 2020-ban újra globális növekedéshez vezet az eladott eszközök számát tekintve.

A legnagyobb növekedést ezáltal ismét az okostelefonok piacán tapasztalhatjuk majd, hiszem az 5G-s technológia leginkább itt vetette meg a lábát elsőként.

A világméretű mobiltelefon-piac várhatóan 1,7%-kal növekedhet 2020-ban. […] Az okostelefonok szállítása 2019-ben gyengébb volt, 2%-os csökkenést mutatva az előző év azonos időszakához képest, ám 2020-ban várhatóan növekést mutat majd, különösen Kínában és a feltörekvő piacokon.

A Gartner becslése szerint az 5G-modellek a mobiltelefon-szállítások 12%-át teszik majd ki 2020-ban, ami 2022-re elérheti a 43%-ot.

Ez részben annak a következménye, hogy több márka kínál 5G modelleket, részben pedig a jobb 5G lefedettség miatt lehet így. Az 5G-kapcsolat elérhetősége jelenleg rendkívül korlátozott, a gyorsabb mmWave szolgáltatás általában csak a nagyobb városok legforgalmasabb pontjain érhető el: nagyobb tömegközlekedési csomópontokban, sportstadionokon és turisztikai látványosság helyén.

A 2020-as növekedés azonban lehet rövid életű lesz. A Gartner arra számít, hogy a visszaesés 2021-től folytatódni fog, bár az 5G-es készülékek árának csökkenése elősegíti majd hosszabb távon az okostelefon-piac felfutását.

A PC-k piaca is lendületet kapott 2019-ben, köszönhetően annak, hogy a Microsoft bejelentette a Windows 7 támogatásának végét, és egyre jobban nyomatja a Windows 10-re frissítést.

Egészen érdekes, én valahogy totál nem erre számítottam…

Forrás: Gartner’s Newsroom

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!