imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Szómágia

Itt a legújabb magyar iOS játék!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az A11 Bionic 5 fontos összetevője


Mind a három új iPhone modell megkapta az Apple által valaha készített legerősebb processzort: az A11 Bionic chipet. Ez az apró alkatrész nemcsak az iPhone-okat teszi hihetetlenül gyorsá, de kijelenthető, hogy jelenleg ez a világ legerősebb mobilprocesszora is. Lássuk mit rejtegetnek az új iPhone-ok a motorháztető alatt.

Az A11 Bionic egy SoC – System on a Chip, vagyis egylapkás rendszer, ami röviden annyit jelent, hogy nem úgy kell rágondolni, mint a hagyományos számítógép processzorra, mivel ebbe a chipbe sűrített bele a gyártó minden szükséges elemet a működéshez. Ebben találhatók például a processzormagok és a GPU is, illetve még sok egyéb alkotóelem. Ez nem egyedi dolog az Apple részéről, minden okostelefonba ilyen megoldásokat építenek a gyártók, az viszont félelmetes, hogy mennyi újdonságot tuszkoltak a cupertinóiak idén ebbe a miniatűr agyba.

 

Új, hárommagos grafikus gyorsító

Idén először házon belül készült az iPhone-ok grafikus gyorsítója, ami 30%-kal lett erősebb az iPhone 7-hez képest, pedig már az is állva hagyta a konkurenciát. Ami még hihetetlenebb, hogy a gyorsulás ellenére még energiatakarékosabb is lett. Ez a fajta gyorsulás általános használat közben nem szembetűnően érzékelhető, ehelyett olyan új lehetőségek és funkciók nyíltak meg a fejlesztők előtt, amire eddig nem lett volna esély. Azt is fontos tisztába tenni, hogy eredetileg a GPU-k a grafikai megjelenítés gyorsítását szolgálták, ma már viszont ennél sokkal komplexebb számításokat is végeznek, például, ha éppen a kamerát használjuk akkor ez teszi lehetővé a gépi tanulást, amitől az iPhone egy lépéssel előrébb jár, mint a felhasználó.

Képszegmentálás

A Tile Based Deferred Rendering olyan renderelő technológia, mely korlátozott kapacitás esetén jelentős mértékben képes javítani a teljesítményen. Tulajdonképpen, itt már egy érzékelhető folyamatról van szó, az általunk látott 3D-s objektumok (például játékokban vagy AR alkalmazásokban) renderelését segíti elő. Feltérképezi a képet alkotó elemeket és lebontja csúcsértékekre, illetve töredékekre. Előbbi számításait az arra legjobban alkalmas hardverkomponensek végzik, míg a fregmentált területek szimultán más erőforrásokkal is képesek dolgozni. A TBDR egyébként az Imagination Technologies PowerVR névre keresztelt GPU-ja kapcsán lehet ismerős, eredetileg ez egy általuk szabadalmaztatott eljárás, viszont a felmerült licensz-sérelmek ellenére jelenleg béke van a két cég között. Ki tudja meddig.

Kétmagos ISP Neural Engine

Ettől lett igazán Bionic az A11. A bionikus szó egy elektroreaktív kiterjesztésre utal, ami emberi agy által vezérelt. Átfordítva ezt a számítástechnika nyelvére, arról van szó, hogy a felhasználó használja bionikus módon a Neural Engine-t, amivel olyan feladatokat képes elvégezni, amire egyszerű robot (android) nem lenne képes. Technikailag nagyon is komoly dologról van szó. Az Image Signal Processzor olyan specifikus problémák megoldására lett tervezve, mint a referencia pontok illesztése, analizálása és kalkulálása egy adatfolyamban, a kamerából érkező képi információk által. Ezeket a feladatokat végezhetné a GPU is, hiszen korábban is így történt. De a kifejezetten mátrixok sokszorozására és lebegő-pontos számításokra optimalizált logikai számítások lehetővé teszik, hogy a Neural Engine levegye ezt a terhet a grafikus gyorsító válláról.

6 mag? Hat mag!

Bár sosem volt jellemző a processzor magok túlzott szaporodása az iPhone-okban, és amikor mégis erre került sor tavaly, akkor is csak kettőt használt a készülék szimultán, most mégis hatra nőtt a magok száma, melyek olykor akár egyszerre is képesek működni. Persze, továbbra is erősebb és gyengébb magokról van szó. A két erősebbik 25%-os, míg a négy gyengébbik 70%-os teljesítménynövekedést ért el az A10-hez képest, de a második generációs teljesítményszabályozó az, ami igazából képes a maximumot kihozni ebből a fenevadból.

Ez teszi ugyanis lehetővé az asszimetrikus multiszámítást, ami leegyszerűsítve annyit jelent, hogy minden mag külön-külön képes végezni a rábízott számításokat, különböző energiahatékonysági szempontok figyelmebe vételével, arányosan elosztva a feladatokat és a teljesítményt. Ez eredményezi azt, hogy a multi-core benchmarkokban az iPhone 8 és az iPhone X simán megveri a 2017-es 13”-es MacBook Prókat. Arról nem is beszélve, hogy nemcsak házon belül veri magasan az iPhone 7-et és az iPhone 7 Plust, de a piac legerősebb csúcsmodelljeit is, a Galaxy S8-at, a Huawei P10-et vagy Xiaomi Mi 6-ot is.

NVMe SSD kontroller és új videó encoder

Az Apple a kezdetektől kizárólag belső tárterületben gondolkozott, míg az Androidos telefonok általában bővíthetőek külső memóriakártyákkal is. Nos, sokan azt gondolják ennek kizárólag üzleti megfontolása van (nem állítjuk, hogy nincs), ugyanakkor így egyrészről sokkal biztonságosabb az adatok tárolása, másrészről optimalizáltabb és ezáltal gyorsabb is a működésük. Az Apple a Keynote-on szót ejtett az ECC (error-correcting code) alguritmusról is, ami nemcsak a gyorsaság, hanem a tárolás tartósságának szempontjából is érdekes. Ez által az eszköz teljesítménye konzisztens marad, amíg használatban van. Az NVMe kontrollert először a 2015-ös MacBook Prókban mutatták be, mint hardveres optimalizációt, ezt egyben az iPhone 6s óta mindegyik iPhone is tudja.

Végezetül pedig a tömörítésben is akad változás, szintén az iPhone 6s újdonsága volt a HEVC (High Efficiency Video Codec), amelynek kezdetben csak a visszajátszásban volt szerepe, az iOS 11-gyel és az A11-gyel ezt követte a HEIF (High Efficiency Image Format). Mindkettő egy olyan tömörítő eljárás, ami veszteségmentességet biztosít az elkészített fotóknak és videóknak, ugyanakkor jelentősen redukálja a fájlok méretét. Erről itt olvashatsz bővebben.

Forrás: Apple Insider

Szerencsére nemcsak az iPhone X kapta meg ezeket a képességeket, hanem az iPhone 8 és az iPhone 8 Plus is, amit akár már elő is rendelhettek az iSTYLE-nál, hogy minél előbb hozzájuthassatok. Ne feledjétek, novemberben pedig jön a folytatás!

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!