imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Az A13 Bionic meglepő értékeket mutat a teszteken


Az iPhone-ok tekintetében a Keynote-on egyértelműen a kameráké volt a főszerep. Nem csoda, hiszen mint kiderült, az egyik legjobb minőségű rendszer került a high-end modellekbe a piacon. Az új A13 Bionic processzorról viszont nem esett túl sok szó, csupán elkönyvelte mindenki, hogy az Apple hozta a megszokottat.

A vállalat kissé talán el is kényeztette a felhasználókat az évek során a processzorok terén. Míg a konkurens márkák rajongói büszkén dicsekednek a teljesítménynövekedés mértékével, addig az Apple fanok szinte természetesnek veszik, hogy az iPhone-ok rendszerchipje az utóbbi években általában leuralja a piacot, és a fejlesztők csendben mindig gondoskodnak róla, hogy ez így is maradjon.

Az Apple idén is csak szerényen, alig néhány percben mutatta be az aktuális A13 Bionic processzort, ami – a jól megszokott módon – megint csak erősebb, és emellett energiatakarékosabb is, mint az elődje. Az Apple állítása szerint a teljesítmény mintegy 20%-kal, a hatékonyság pedig 30%-kal nőtt a tavalyi A12-es chiphez képest.

Ez persze jól hangzik, de mindannyian kissé kíváncsiak lehetünk, hogy a laborkörülményeken kívül mit is nyújt az új A13 Bionic. Először is nézzük, mi változott! A csíkszélesség ugyan maradt ugyanúgy 7 nanométer, az architektúrához és a magok számához sem nyúltak, azonban az órajelüket kissé feljebb tornázták. A két teljesítménymag 2,5 GHz-ről 2,66 GHz-esre hízott, a 4 kisebb energiaigényű mag pedig 1,6 GHz helyett 1,73 GHz-en pörög. A GPU is 4 magos maradt, viszont brutális értékeket produkál.

Az AnandTech csapata ismerős lehet azoknak, akik a processzorok iránt kicsit is érdeklődnek. A gárda górcső alá is vette az új generációs Apple SoC-ot, és érdekes eredményre bukkantak. Állításuk szerint a vállalat által beharangozott 20%-os teljesítménytöbblet teljes mértékben valós alapokon nyugszik. Emiatt viszont a kifejezetten energiaigényes folyamatoknál az A13 kevésbé hatékony, mint a tavalyi A12.

Az Apple az új processzor esetén 30%-os hatékonyságnövekedésről számolt be, de ezt általánosságban állította. A kettőt összevetve tehát feltételezhető, hogy az A13 inkább alacsony és közepes energiaigényű folyamatoknál hozza be a veszteséget, akkor viszont jelentősen, köszönhetően annak, hogy a vezérlő – ahogyan a Keynote-on is elhangzott – igyekszik tényleg csak akkora mennyiségű tranzisztort használni egyszerre, amennyit feltétlenül szükséges.

Ami viszont inkább ámulatba ejtette az AnandTech mérnökeit az a GPU teljesítménye. Méréseik szerint az iPhone 11 Pro közel 50-60%-kal nagyobb grafikus teljesítményre képes, mint az előd iPhone XS. Összevetve az összes szempontot és értéket a tesztelő csapat szerint az A13 Bionic a konkurens CPU felhozatal teljesítményének közel dupláját hozza, és akár felveheti a versenyt az Intel és az AMD PC-kbe fejlesztett processzorainak nagy részével is.

Végezetül tehát idén is kimondhatjuk, hogy az Apple-nek egyáltalán nem kell szégyenkeznie processzor fronton. A mobiltelefonos benchmark teszteket áttekintve görgetnünk sem kell, hiszen az idei iPhone triumvirátus a kínálat legtetején helyezkedik el. Mindemellett az A13 Bionic sokkal energiatakarékosabb is, a nagyobb aksikkal párosítva a high-end modellek esetében 4 illetve 5 órás üzemidőtöbblettel számolhatunk.

Ti mire számítottatok idén processzor szempontból? Meglepődtetek az eredményen, vagy számotokra ez a természetes?

Forrás: MacRumors

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!