imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett az AirPods Pro

az Apple legújabb fülese!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Android atyja bemutatta az Essential Phone-t


Andy Rubin, hosszú várakozások után bemutatta saját fejlesztésű okostelefonját. A készülék nem csak azért érdekes, mert sok trükkös technológiai megoldást alkalmaz, hanem azért is, mert komoly konkurenciája lehet az iPhone-nak.

Persze csak akkor, ha rákapnak az emberek, ami már önmagában érdekes kérdés lesz. Egyrészt ugye az Essential nem köthető semmilyen klasszikus márkához, az egyetlen kapcsolódási pont a mai techszkénához Andy Rubin, az Andorid atyjának személye. Másrészt egy érdekes, lényegében társadalmi kísérletet is megkezdtek a készülékkel: egyetlen logó, felirat és márkajelzés sem rondít bele az összehatásba – a kérdés, hogy lehet-e így brandet építeni, venni fogják-e az emberek enélkül is? Számomra mindenesetre ez pluszpont.

Tény, hogy logó nélkül is igen egyedi lett az Essential megjelenése. Látszik, hogy a „mindenből a legjobbat” vezérelv hajtotta a készítőket. A titán keret kerámia hátlapot ölel körbe, ami elvben lényegesen strapabíróbb lesz, mint a most divatos alumínium. De ami ennél is szembetűnőbb, a kijelző, ami a Samsung Galaxy S8-hoz hasonlóan kávanélküli kialakítást kapott, sőt ha lehet ilyet mondani, annál még jobban „kávanélkülibb”.

Az 5,7 inces, 2560 x 1312 pixeles (19:10-es képarányú) megjelenítő ugyanis nem csak a szélek felé, hanem hosszanti irányban is átvette a káva helyét, olyannyira, hogy egyenesen körbeöleli az előlapi kamerát. Élőben biztosan impozáns lehet, képek alapján kicsit esetlen ez a megoldás, talán érdemesebb lett volna megvárni, amíg a kijelző alá tudják integrálni a szenzort. Elvileg lehetséges. A nagy képernyő ellenére a fizikai mérete alig lesz nagyobb a 4,7”-es iPhone 7-nél, 141,5 x 71,1 x 7,8 milliméteres paraméterekkel rendelkezik majd a készülék.

A pofás külső impozáns belsőt is takar. Snapdragon 835-ös processzor, 4 giga RAM, és 128 GB belső tárhely dobog az Essentialben. Kapott továbbá még ujjlenyomat-leolvasót (hátul, meh), nem kiálló (!) 13 megapixeles duplakamerát (egy RGB és egy monokróm szenzorral), fázisérzékelős, lézeres autofókuszt, valamint Bluetooth 5.0-át (harmadiknak a világon). De az igazi trükk nem ezekben rejlik, hanem a hátlapon található mágneses “pogo pin” csatlakozóban.

Ehhez ugyanis moduláris kiegészítőket lehet pattintani, vezeték nélkül. Nyilván a távlati terv, hogy sok ilyen kütyü készüljön, most azonban „csak” egy 360 fokos kamera, és egy vezeték nélküli töltő párosítható az Essentialhöz. Ha már csatlakozók, 3,5 milliméteres jacket itt sem érdemes keresni. Az üzemidőről egy 3040 mAh kapcitású, USB-C-n keresztül gyorstölthető aksi gondoskodik majd.

Az Essential Amerikában már most előrendelhető 699 dolláros áron, fekete és fehér színekben. Később lehet majd még választani szürke és zöld-arany színopciók közül is. Ugyanígy későbbre várható az Essential Home speaker és az ezen futó Ambient OS bemutatkozása is, Andy Rubinék feltett célja ugyanis, hogy ökoszisztémát alakítsanak ki. Ez szép elgondolás, az Apple óta tudjuk is, hogy működik, kérdés viszont, hogy a telefonon futó Android 7.0 ennek mennyi teret fog engedni.

Na meg az, hogy mennyire fogják majd venni a felhasználók. A telefonpiacot most ugyanis a Samsung és az Apple uralja egyértelműen. Ha pedig egy gyártó ennél az asztalnál szeretne helyet foglalni magának, akkor nem biztos, hogy elég lesz a tényleg kifejezetten tetszetős külső, és a fejlett technológia…

Forrás: The Verge

MacBook Pro és iMac most 3 év jótállással!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!