imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az App Store elmúlt 10 évének legnépszerűbb appjai


Akármilyen hihetetlen, az App Store lassan kereken egy évtizede megnyitotta kapuit. Az évforduló alkalmából az App Annie összeszedte, milyen volt az alkalmazásbolt elmúlt 10 éve.

2008. július 10-e kétségtelenül vastagon szedett piros betűs emléknapnak számít az Apple több mint 40 éves történelmében. Ekkor indult útjára ugyanis az App Store, az Apple kezdetben mindössze 500 appot tartalmazó alkalmazásboltja. Noha Steve Jobs sokáig nem hitt a koncepcióban, és a webes appokat pártolta, végül beadta derekát, és mint az utológ tudjuk, nagyon jól tette.

Az App Store azóta is töretlenül szárnyal, milliárdos bevételt termelve a vállalatnak és a publikáló fejlesztőknek egyaránt, nem mellesleg pedig minőségi, lényegében kimeríthetetlen alkalmazáskínálatot nyújtva a felhasználóknak. Jelenleg a katalógus közel 2 millió appot számlál, amelyeket összesen több, mint 170 milliárd alkalommal töltöttek le. Nagyjából 10 000 alkalmazás pedig 1 millió dollárt meghaladó bevételt hozott össze ezekből a letöltésekből.

A közelgő évforduló apropóján az App Annie összeállított egy alapos, mindenre kiterjedő összefoglalót az App Store elmúlt 10 évének számairól, trendjeiről. Ebből szemezgetünk most pár érdekességet.

Legnépszerűbb appok akkor és most

Ebben a kategóriában sajnos nem lesz teljes az összehasonlítás, hiszen a legkorábbi statisztikák „csak“ 2010-ből vannak, de azért így is figyelemre méltó trendek látszódnak kirajzolódni. 8 évvel ezelőtt például a legnépszerűbb alkalmazás a Talking Tom Cat volt, amit igazából nem is értek hogy miért, de arra emlékszem, hogy tényleg mindenki tolta. Ehhez képest most a Tik Tok, amiről valószínűleg olvasóink többsége nem is hallott még, ami nem véletlen, a közösségi média app Kínában örvend eszméletlen népszerűségnek.

Ha már szóba jött a közösségi média, ebben a szegmensben is jól látható a piac alakulása. A Facebook maradt, a MSN-t, a Skype-ot és a Twittert viszont leváltotta a Facebook Messenger, az Instagram és a Snapchat. Eleve sokat elárul napjainkról, hogy a Top 10-ben szinte csak közösségi média és üzenetküldő alkalmazások szerepelnek.

Hol költjük a legtöbbet?

Bezzeg régen… – üvölt fel a bennem élő nyugdíjas a statisztikát látván. 2010-ben ugyanis az emberek még arra költötték a pénzüket, hogy még többet dolgozhassanak, így az olyan produktivitást segítő appok voltak a sztárok, mint a Documents To Go, a LogMeIn avgy a Quickoffice. Mára már viszont a Netflix & Chill életpályamodell lett divat, aminek megfelelően sorozatokra, videókra és társkeresésre költjük a pénzünk. Sic transit gloria mundi…

Kedvenc játékok

Ebben a kategóriában nagy meglepetések nem fognak érni senkit. Nagyjából ugyanazok a címek voltak népszerűek az elmúlt 10 évben összesítve, mint ma: Angry Birds, Candy Crush, Clash of Clans és társaik.

Játékra költünk

Ha azonban azt nézzük, hogy melyik játékra ment el a legtöbb pénz, már kicsit váratlanabb eredményeket láthatunk. Az például, hogy az ugyan kérész életű, de hihetetlen népszerű Pokémon GO már csak épp, hogy felfért a listára elég meglepő. További érdekesség, hogy míg a játékok az elmúlt évtized összletöltésének csak 31%-át tették ki, addig a bevétel 75% ebből a kategóriából érkezett. Magyarul sokkal többet költünk játékokra, mint alkalmazásokra, mégha utóbbiból jóval többet is töltünk le.

Országos lebontás

A fentebbi eredmény azonban talán mégsem annyira meglepő, ha megnézzük, melyik országok költöttek a legtöbbet az App Store-ban. Jól látszik, hogy az ázsiai régió kifejezetten sok országgal képviselteti magát, márpedig ha van ahol erős a gamer kultúra, akkor az pont a listán is szereplő Kína, Japán, Dél-Korea, Tajvan.

TOP 10

Végezetül álljon itt az ultimate tizes lista azokból az alkalmazásokból, amiket a legtöbben töltöttek le az App Store 10 éve alatt. Sok meglepetés itt sem fog érni minket, javarészt a különböző közösségi média és üzenetküldő szolgáltatások jeleskednek a versenyszámban.

Akit részletesebben érdekel a dolog, pörgesse át az App Annie teljes jelentését.

Forrás: 9to5Mac

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!