imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Az App Store grafikai nagyágyúi


A Sky: Children of the Light megjelenésével újabb gyönyörű játékkal gazdagodott az App Store, ennek apropóján pedig összegyűjtöttünk néhányat a jelenlegi kínálat kiemelkedően látványos darabjai közül.

A játékok grafikájának kivesézése hálátlan feladat, hiszen efféle kérdésekben az egyéni ízlés komoly befolyásoló tényező lehet. Ráadásul manapság már a mobilos-táblagépes választék is kezd akkorára hízni, hogy ember legyen a talpán, aki kiigazodik benne. Ennek ellenére most mégis megkíséreljük a legmutatósabb címek felsorolását, persze szigorúan a teljesség igénye nélkül.

The Elder Scrolls: Blades

Az ikonikus The Elder Scrolls-széria mobilra költözése olyan nagy hírnek számított, hogy még az Apple is ezzel demonstrálta az A12 chip grafikai képességeit a 2018-as iPhone keynote-on. A végül tavasszal debütált Blades ugyan a mai napig viseli a korai hozzáférés címkéjét, ám a sztori és a városépítés már teljes gőzzel játszható benne. Lényegében egy leegyszerűsített szerepjáték-élményről van szó, amit az ingyenes modell miatt sok kritika ért, de az tény, hogy elképesztően jól néz ki.

Asphalt 9: Legends

Oké, a legszebb autós játék a Grid Autosport, aminek viszont Pat már egy egész cikket szentelt, ezért a válogatásba a szoros második Asphalt 9 ugrik be helyette. A Gameloft üdvöskéjében a világ legmenőbb autóit hajthatjuk végig Róma és San Francisco utcáin, csapathatunk velük a Himalája körül, vagy éppen a Skót-felföldön át. A rövid, adrenalinpumpáló futamokba könnyű beleszerelmesedni, így aligha akad most sikeresebb versenyjáték a mobilok világában. A kategórián belül egyébként elég erős a felhozatal, nem mondható csúnyácskának a Real Racing 3, A CSR Racing 2, és a Gear.Club sem.

Vainglory

A 2014 óta nagy népszerűségnek örvendő Vainglory volt az első sikeres MOBA (multiplayer online battle arena) a mobil platformon. A Super Evil Megacorp alkotásának célja dióhéjban annyi, hogy hősünket irányítva meghódítsuk az ellenséges bázist az aréna túloldalán. Megjelenése óta számos vetélytársa akadt, sokak szerint a Mobile Legends már túl is nőtt rajta, grafikai szempontból azonban még egy riválisának sem sikerült felülmúlnia. A Vainglory néhány évig az E-sportban is komolyan nyomult, s a mai napig több millió játékossal büszkélkedhet.

Tesla vs. Lovecraft

A műfaj veteránjának számító finn 10tons stúdió legújabb felülnézetes akciójátékában Nikola Tesla hajmeresztő találmányaival kell harcba indulnunk a H.P. Lovecraft világából előbújt szörnyek hordái ellen. A kritikusok által körülrajongott lövölde lenyűgöző színkavalkáddal díszíti a véget nem érő mészárlást, így nem csak Playstationön és Xboxon, de iPhone-on és iPaden is csodásan mutat.

Sid Meier’s Civilization VI

A Civilization VI ugyan nem egy lélegzetelállító grafikai szörnyeteg, saját műfaján belül azonban nincs párja. A rendkívül komplex birodalomépítési, diplomáciai, és gazdasági mechanizmusokat felvonultató körökre osztott stratégia egyenesen PC-ről és Macről érkezett előbb iPadre, majd tavaly ősszel iPhone-ra is. A 3500 forintos árért egy teljes értékű AAA játékot kapunk, és még a kezelőfelülettől sem kell tartanunk, hiszen remekül sikerült a portolás. Rajongóknak külön jó hír, hogy egy ideje már a hivatalos kiegészítővel is megvásárolható.

Beach Buggy Racing 2

Ha szereted a Mario Kartot, vagy a Lego Racerst, akkor ez is neked szólhat. A Beach Buggy Racing 2-ben meseszerű világokon (kalózsziget, őslénypark, ókori Egyiptom, stb.) száguldunk keresztül, miközben igyekszünk agyament fegyverekkel borsot törni ellenfeleink orra alá. A játék nem éppen az eredeti ötletek bajnoka, hiszen nagyban épít az említett elődökre, a kivitelezési minőséget tekintve viszont jelenleg az App Store egyik etalonja. A bolondos versenyzés műfajában a másik, hasonlóan látványos választási lehetőség a nemrég megjelent Hot Wheels id.

Call of Duty Mobile

Itt egy picit csalnunk kell, mert az óriási népszerűségű széria mobilos epizódja még meg sem jelent, ám Indiában, Ausztráliában, és Kanadában már zajlik a tesztelés. A klasszikus multiplayeres mókákon túl (Free-for-All, Team Deathmatch, Domination, stb.) megkapjuk majd a manapság már elengedhetetlen battle royale módot is. Konkrét megjelenési dátum ugyan még nincs, de valamikor a következő hónapok során várható a debütálás. A tesztelők gameplay videói természetesen ellepték a Youtube-ot, s annyi már látszik, hogy a grafikában nincs hiba. A pletykák szerint a játékmenetben sem lesz, mivel az ingyenes letöltést követően állítólag csak kozmetikai jellegű dolgokra költhetünk majd. Ha addig is csillapítanád valami tetszetőssel az akció iránti szomjadat, alternatívaként szóba jöhet a már jól ismert Modern Combat 5, illetve a Shadowgun Legends.

Akik kimaradtak

E cikk keretei túl szűkek a teljességhez, így sajnos rengeteg címnek nem jutott saját bekezdés. Egyértelmű hiányzó a Fortnite, melynek portolásával remek munkát végeztek a fejlesztők. Az egyik legerősebb versenyző, az Inside sincs itt, mivel vele már külön cikkben foglalkoztunk. Megér egy említést az Oceanhorn és a Brothers: Tale of Two Sons is, mindegyik minőségi kalandjáték a látványosabb fajtából. A hajók szerelmeseinek jó tipp lehet még a World of Warships Blitz, hiszen megtermett csatacirkálóinak kidolgozását nem érheti panasz. A kevésbé ismert darabok között is számos szebb példány akad, ilyen például az Armed Heist és az Iron Blade is. Végezetül pedig ott az a sok-sok játék, melyek ugyan nem villantanak letaglózó 3D grafikát, de kidolgozásuk már-már a művészi igényességet súrolja, mint mondjuk a Samorost 3, vagy a pixel artban utazó Hyper Light Drifter.

Hosszan lehetne még sorolni a szebben sikerült játékokat, sommásan így foglalható össze a téma: óriási utat tett meg a mobilos grafika a Snake 2 óta. Az Apple Arcade demóban felvillantott címek alapján pedig akár egy fényesebb jövőben is bizakodhatunk…

Te mivel egészítenéd ki a listát?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!