imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az App Store hamarosan több pénzt termelhet, mint az egész nemzetközi filmipar


Mind tudjuk, ha valamiben, akkor a mozijegyeladásokban irgalmatlan mennyiségű pénz van. Nagyon úgy fest, hogy ebben az évben az App Store még ennél is nagyobbra fog hízni. Számbűvészet következik!

Múlt héten írtunk az Apple által közölt éves App Store statisztikákról. Csak felvillantásszerűen ilyen számok szerepeltek akkor:

  • 37,8 milliárd dolláros becsült éves forgalom
  • 26,5 milliárd dollár kifizetés a fejlesztőknek
  • Heti fél milliárd látogató
  • 890 millió dolláros forgalom 7 nap alatt év végén

Még így leírva is soknak tűnhet, hát még ha jobban belegondolunk, mit jelent ez. Ha egyáltalán beletudunk. Van ugyanis egy olyan jelenség, hogy a reális pénzügyi keretekben mozgó, hétköznapi emberek agya egyszerűen képtelen felfogni a bizonyos nagyságrend fölötti pénzösszegeket. (Ez egyébként olyasmivel magyarázható, mint a Weber–Fechner alaptörvény a pszichfizikában, amiről korábban mi is írtunk.)

Természetes, hogy hétköznapi emberként az átlagkeresetünk köré vagyunk kalibrálva. Ehhez képest a 10 millió ugyanúgy a SOK PÉNZ kategóriába esik, mint az App Store 37,8 milliárd dolláros éves forgalma. Pedig a kettő között forintban majd’ milliószoros a különbség. Éppen ezért jönnek jól az olyan kis számbűvészkedések, amiket most az Asymco elemzője, Horace Dediu készített el az App Store adataiból: segítenek felfogni, mekkora pénzekről is van szó.

  • Például már 2015-ben az App Store által kiszámlázott összeg elérte az Egyesült Államok összes jegyeladásból származó bevételét.
  • Az alább látható ábrát elnézve pedig már csak idő kérdése, hogy nemzetközi szinten is megtegye ugyanezt.
  • A fejlesztőknek nagyobb volt a bevétele, mint az egész McDonald’s hálózatnak 2016-ban
  • Úgy becsülhető, hogy 2018-ban napi szinten 100 millió dollárt fognak otthagyni a vásárlók a virtuális kasszáknál. Ez pont annyi, mint amennyi a Google reklámokból származó napi bevétele volt 2012-ben.
  • 2011 közepétől számítva minden évben stabilan 5 milliárd dollárral növekedett az App Store éves bevétele
  • Az alkalmazások az Apple “Szolgáltatások” üzletágának a legerősebb tagjai. 2017-ben csak ez a szekció 57 milliárd dollárra rúgott, amivel önállóan is benne lehetne a Fortune 100-as cégek között.

És ez még nem minden. Dediu hozzátette, hogy tisztán az appokból származó bevétel csak a képlet egy része. Sok olyan nagyobb fejlesztő van például, akik ingyenesen kínálják munkájukat, és a jövedelmet egyéb módokon szerzik – gondoljunk itt például az Amazonra, vagy az Uberre. Az App Store-nak tehát a fentieken felül is van egy nagyobb gazdasági lenyomata. Dediu szerint ez 2017-ben körülbelül 180 milliárd dollárt jelentett. Hozzávéve a hardvereladásokat pedig 380 milliárdot.

Igazából ezen nem is kell annyira meglepődni, elvégre 2018-at írunk, természetes, hogy az alkalmazások komoly gazdasági tényezővé híztak. Na meg, ahogy a régi római mondás tartja:

kenyeret és appokat a népnek!

Forrás: 9to5mac

Mi is rendszeresen igyekszünk bemutatni olyan appokat, amikre érdemes költeni a pénzt. Csak pár példa a közelmúltból: Waltr 2; Unclutter, Halide.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!