imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple 3 legnagyobb innovációja


Az Apple már egy több mint 40 éve létező vállalat. Ez azért lehet megdöbbentő, mert a márkanév a mai napig egyet jelent a legmodernebb, legmagasabb minőségű technológiákkal a szórakoztató elektronikában. Hogyan lehet, hogy egy 40 éves vállalat ennyi időn keresztül megtartsa aktualitását? Hát innovációkkal!

Mielőtt belenéznénk a listába fontos tisztázni, mint is értünk innováció alatt. Részben már érintettük a témát, az “elsőzés” jelenségének kapcsán, illetve amikor arról beszéltünk, hogy az Apple tényleg csak kullog-e a többi gyártó után, vagy esetleg stratégiáról van szó. Ettől függetlenül mindig előjön a szólam: az Apple egyáltalán létrehozott már valaha valami újat?

Nem véletlenül nem az a cikk címe, hogy az Apple 3 legnagyobb találmánya. Az innováció ugyanis (értelmezésemben) nem egyenlő a feltalálással. A legfrappánsabb válasz, amit eddig olvastam a fent említett kérdésre: miért, a világ legjobb szakácsa feltalált már valamilyen új fűszert?

Ha darabokra szednénk mondjuk az első iPhone-t, gyakorlatilag minden egyes kis darabra rámutathatnánk, hogy ez is volt már, ez is volt már, semelyik sem tisztán az Apple találmánya. Igen ám, de a megfelelő részeket felkutatni, kiválasztani, kikísérletezni, majd egy zseniális egésszé olvasztani, mely túlmutat a részek összeségén, na az már művészet. Ezt nevezem én innovációnak. Pont, mint a világ legjobb szakácsa, aki bár egy fűszert sem talált fel, de a meglévőkből olyan levest főz, amilyet senki más nem tud rajta kívül.

Ráadásul az sem igaz, hogy az Apple nem talált fel semmit. Sőt, naponta jönnek az újabbnál újabb szabadalmak, mi is számtalanról írtunk már. Érdekel ez valakit? A techfanatikusokat, és reményeink szerint az olvasóinkat nem ide véve, aligha. Mert a feltalálás önmagában még csak egy lufi, semmi haszna nincs. A találmányból csak akkor lesz valami, ha jön egy jó szakács, aki innovációt csinál belőle.

Éppen ezért szögezzük is le, a lentebb felsorolt innovációk mindegyike “találmány” formájában létezett már. Viszont kellett hozzájuk az Apple, hogy innováció legyen belőle. A válogatásban szándékosan nyúlunk történelmi távlatokba, hiszen a modernebb innovációk története talán mindenki számára ismerős, valamint személyes meggyőződésem, hogy a ’70-es, ’80-as években dobbantotta a legnagyobbat az Apple ilyentéren.

Személyi számítógép

Az első, és egyben névadó, piacilag is értelmezhető személyi számítógépnek az IBM 1981-es Personal Computerét tartjuk. Az IBM viszont eddigre már egy megindult robbanáshullámra szállt fel, melyet Dr. Henry Edward Roberts, és találmánya az Altair 8800-as indított el 1975-ben. Addigra már viszont Steve Wozniak is nagyban bütykölgette a végül 1976 júliusában bemutatott Apple I-est, mely alapjaiban máshogy állt hozzá a humán-gép interakciókhoz, mint az Altair. Az Apple-I azonban párszáz darabos példányszámával még inkább csak a találmány kategóriába sorolható. Az igazi innovációt a rendkívül sikeres Apple II hozta 1977-ben, amely nagyban hozzájárult a személyi számítógépek terjedéséhez, és amely végérvényes megalapozta, hogy az Apple megkerülhetetlen név legyen a számítástechnika történelmében.

GUI

A GUI, avagy grafikus felhasználói felület eredeti feltalálója Douglas Engelbart volt, a Stanford Kutatóintézetének mérnöke. Találmányát 1968-ban publikálta, mely akkor, az ablakokkal, ikonokkal, és mutatóeszközzel irányítható felületével meglepően újnak hatott. Ezt vette át a Xerox PARC, mely 1970-ben hozta létre az első, megvalósult GUI-t. 1979-ben aztán Steve Jobs látogatást tett a Xeroxnál, ahol mondjuk úgy, “megihletődött” a fejlesztést látván. Nem is kellett több, az Apple is belefogott a saját megoldásának fejlesztésébe, melyet végül az 1984-es Macintoshban láthatott először a nagyközönség. Bár ez egy évvel megelőzte az 1985-ös Windows 1.0-át, ha igazságosak akarunk lenni, az innováció legalább annyira a Microsoft, mint az Apple érdeme.

Egér

Ismét egy innováció, amely szintén az Apple-höz és az 1984-es Macintoshoz köthető. Az egeret, mint olyat, szintén a fent említett Douglas Engelbart találta fel a ’60-as években. Az első számítógép, mely már használta is az találmányt a 1981-es Xerox Star volt. Az egérrel mégsem foglalkozott senki különösebben egészen 1984-ig, amikor az Apple végérvényes bizonyította a technológia használhatóságát és érvényességét. Persze ehhez kellett a GUI bevezetése is. Ezt megelőzően az emberek többsége parancssorokkal kommunikált a gépekkel, az Apple mutatott egy elegánsabb megoldást.

Természetesen, még számtalan egyéb terméket, fejlesztést is megemlíthettünk volna. Számomra ez a három az Apple legnagyobb innovációja, amelyeket nem azért fűzünk a vállalathoz fejben, mert ők találták fel, hanem mert miattuk lett az, ami. Számotokra mik azok a legnagyobb eredmények, amelyeket az Apple-höz köttök?

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!