imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple a 4. legvonzóbb munkaadó a LinkedInen


A LinkedIn a világ legnagyobb professzionális, üzleti közösségi hálózata, amit 2002 decemberében alapítottak, és 2003 májusában élesítettek. Mára több mint 433 millió felhasználója van, amelyből több mint 100 millióan aktívak is. A most közzétett „Top Attractors” 40 céget sorol fel, melyek a legvonzóbbak a munkavállalóknak az Egyesült Államokban. A LinkedIn adatai alapján az Apple a 4. helyet csípte meg.

Megint csak sokatmondó, hogy az első tízben csak technológiai cégek vannak, az egyetlen kakukkfióka talán a Tesla, de hát ők is több mindennel foglalkoznak, mint hogy „csak” autókat építenének. Az USA-ban a legtöbb munkavállalót a technológiai szektor (45%) a média- és szórakoztatóipar (13%), a pénzügyi szolgáltatások (10%) és a professzionális szolgáltatások (10%) vonzzák. A LinkedIn mindegyik helyezetthez adott egy kis értékelő leírást is.

1. Google: kevés cég tudja olyan bőséges szolgáltatásokkal ellátni dolgozóit, mint a Google. 60 000 alkalmazottját irodai csúszdával, ingyen ebéddel (mégis csak van ingyen ebéd?), masszázzsal és még számtalan más apró jutalommal kényeztetni. Úgy néz ki, hogy a magyar származású Bock László, aki a Google HR főnöke, valamit nagyon eltalált.

evo_Google-Zurich_02_supersize

2. Salesforce: amikor a San Franciscó-i irodájukat tervezték, buddhista szerzetesektől kértek tanácsokat, így minden szinten vannak csendes részlegek, ahol akár még meditálhat is az ember. Ez persze röhejesen hangzik, de bárki, aki dolgozott egyterű, open office irodában, az tudja csak igazán értékelni azt, hogy bármikor elvonulhatsz, ha 5 perc nyugalomra van szükséged.

3. Facebook: növekvő bevételek, jó kilátások, szabad kezet kapsz a munkában, 4 hónapos fizetett szülési szabadság a teljes munkaidőben dolgozóknak – utóbbi kapcsán ne feledjük el, hogy az USA-ban vagyunk.

4. Apple: most már az alacsonyabb szintű Apple dolgozók is kaphatnak részvényeket, épül a Campus 2, diverz munkakörnyezet (az elmúlt 1 évben 12 000 nőt vettek fel, ami 65%-os növekedés). És hát olyan termékeket igyekeznek előállítani, amik megváltoztatják a világot.

5. Amazon: magas bérek, jó életpályamodell, minden van raktáron vagy felhőben, és itt is megbecsülik a nőket.

office_work_interior_walls_80538_3840x2400

6. Uber: bár az interjú állítólag elég kemény, mégis egyre többen akarnak dolgozni a cégnek, ami már rég nemcsak a személyszállítást, hanem alapbetően a szállítást akarja megváltoztatni. Nincsenek olyan messze azok az önvezető autók sem.

7. Microsoft: kávéból sosem lesz hiány a redmondi campuson, összesen 37 helyen tölthetsz magadba koffeint, de éttermek, boltok és sportpályák is a dolgozók rendelkezésére állnak. Te tervezheted meg a karrierutadat, amihez mentorálást és képzéseket biztosítanak.

8. Tesla: a semmiből jöttek, és olyan cégektől szívják el a munkaerőt, mint akik ezen a listán is előttük szerepelnek. Imádja őket a közvélemény, mert azt mindenki érzékeli, hogy Elon Muskék jóval többet tesznek, mint hogy csak elektromos autókat gyártanak. Egy szabály azért van: ha a dolgozói meetingeket időpazarlásnak tartod, akkor fogd a cókmókod és távozz.

9. Twitter: miután Jack Dorsey lett a cég CEO-ja, rögtön kijelentette, hogy a részvények egyharmadát (akkor ért kb. 200 millió dollárt) a dolgozóknak adja. Ennek a lépésnek nemcsak a Twitter alkalmazottak örültek nagyon, hanem alapvető szimpátiát váltott ki mindenkiből. Tegyük hozzá: ha úgy érzed, hogy tied a cég, akkor egész biztos, hogy érdekelt vagy a sikerében. Azóta további juttatásokat vezettek be, így négy hetes fizetett szülési szabadságot (megint csak, az USA-ban vagyunk), de a lényeg az, hogy olyan terméket gyártanak, amit rengetegen használnak. Lehet, hogy amit ma létrehozol, azt holnap már anyukád kitweeteli.

office-spaces-are-getting-smaller--but-millennials-and-extroverts-are-actually-better-off

10: Airbnb: ahogy egy egykori dolgozó megfogalmazta: „az Airbnb egy kiváló utazási cég, ami problémákat old meg startup leleményességgel és még zseniálisabb innovációval.” A céges kultúrában meghatározó, hogy te „oda tartozol”, ennek megfelelően az irodák is úgy vannak berendezve, mint ha otthon lennél. Az Airbnb emellett kuponokat ad, amivel felfedezheted a világot, és elmehetsz azokra a szállásokra, amiknek üzemelted az egész rendszert.

A LinkedIn szerkesztői gyorsan hozzá is teszik, hogy a listát, még azelőtt készítették, hogy a Microsoft megvette volna őket 26,2 milliárd dollárért, ami a techipar harmadik legnagyobb akvizíciója. Kérdés, hogy a Nokia 7,2 milliárd dolláros, totális csődnek bizonyuló megvásárlása utána mit kezd a LinkedInnel a Microsoft, mert bár pénzük nekük is van, ha ilyen tempóban vásárolnak be, akkor az ő tartalékaik is elfogynak egyszer.

Forrás: AppleWorld.Today, The Economist

MacBook Air Retina most 3 év jótállással

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!