imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Holtversenyben az Apple a legnagyobb okostelefon-gyártó


Azt már tudjuk, hogy az Apple 2014 utolsó naptári negyedévében (vagyis a 2015-ös üzleti év első negyedévében) 74,5 millió okostelefont, azaz iPhone-t adott el. A Strategy Analytics ezt a számot vetette össze a többi gyártó eladásaival, és arra jutottak, hogy az Apple holtversenyben a legnagyobb okostelefon-gyártó volt ebben az időszakban.

És ki a kategória másik királya? Természetesen a Samsung, ugyanis 2014 októbere és decembere között ők is 74,5 millió darab okostelefont értékesítettek. Ez a mennyiség egyébként számukra 13,4%-os csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest, míg az Apple – egészen elképesztő módon – 46%-kal több iPhone-t adott el, mint 2013-ban.

Ha az éves adatokat nézzük, akkor persze még mindig „csak” a második legnagyobb okostelefon-gyártó az Apple a maga 192,7 millió eladott iPhone-jával, a prímet a Samsung viszi éves szinten 317,2 millió darabbal. A harmadik helyezett a Lenovo–Motorola, jócskán lemaradva, 92,7 millió eladott okostelefonnal, ami egyébként számukra annyira talán nem szomorú hír, hiszen 2013-hoz képest ez a mennyiség 31,4%-os növekedést jelent.

Adatok forrása: Strategy Analytics
Adatok forrása: Strategy Analytics

A fenti számok azt is jelentik, hogy a teljes okostelefon-piacon a két rivális gyártó egyaránt 19,6-19,6%-os részesedéssel rendelkezik, vagyis ketten majdnem az egész piac felét lefedik. Ha az éves adatokat nézzük, a Samsung részesedése a teljes tortából 24,7%, míg az Apple-é 15,0%.

A többi gyártó nagy része persze nem csak okostelefonokat árul, így ha az összes mobiltelefont nézzük, a Samsung előnye jelentőssé válik: az utolsó negyedévben eladtak még 20,5 millió normál mobiltelefont is, éves szinten pedig összesen 405 millió készüléket értékesítettek. Itt már a Microsoft-tulajdonban lévő Nokia is labdába rúg, 2014-ben ők összesen 199,7 millió eszközt adtak el, amivel a második legnagyobb gyártó lettek a telefonpiacon. Érdekesség, hogy a Nokia az okostelefonok között nincs benne az első négy helyezettben, és az összes mobiltelefon-eladást nézzük, az utolsó negyedévben akkor is jócskán lemaradtak az Apple mögött a maguk 50,2 milliós darabszámával.

Adatok forrása: Strategy Analytics
Adatok forrása: Strategy Analytics

Kis kiegészítés továbbá a fenti adatok mellé, hogy a Samsung teljes utolsó negyedéves profitja 36%-os éves csökkenést követően 4,9 milliárd dollár volt, míg a cég mobilrészlegének nyeresége 64,2%-ot csökkent, 1,8 milliárd dollárra. Az Apple teljes utolsó negyedéves nyeresége 40%-os növekedés után 18 milliárd dollár volt, ebből nagyjából 12 milliárd dollárt termelt az iPhone. Vagyis ugyanannyi készülékkel kb. hatszor akkora nyereséget termelt a cég. Ez egyébként azt is jelenti, hogy a mobilpiac nyereségének nagy részét továbbra is az Apple és a Samsung viszik haza, a többi gyártó általában masszívan veszteséges.

Források: MacRumors, AppleInsider.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!