imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Az Apple a legőszintébb a laptopok üzemidejével kapcsolatban


Legalábbis erre  a következtetésre jutott a Laptop Mag tesztje, akik a gyártók által megadott adatokat vetették össze saját, valós használatot imitáló kísérletük eredményeivel.

Aki csak kicsit is jártas az autók világában, annak nem újdonság, hogy a prospektusokban szereplő fogyasztási értékek gyakran köszönőviszonyban sincsenek a ténylegesen elfüstölt üzemanyag mennyiségével. Ezen ugyan sokat segített néhány éve a WLTP-szabvány bevezetése, de a gyártók így is mindent elkövetnek, hogy a lehető legjobb eredmények szülessenek, akár a füllentés vádját is vállalva.

Valami hasonló zajlik a laptopok világában is, csak itt az üzemidőt hajlamosak megszépíteni azok a fránya hirdetések. A notebookokra specializálódott Laptop Mag rámutatott, hogy a probléma gyökerei az iparági standardnak minősülő MobileMark 2014 nevű tesztprogramban rejlenek, amely mára finoman szólva is elavult. Az MM14 ugyanis nem követeli meg például a folyamatos netkapcsolatot, ami 2020-ban egy laptop üzemidejének becslésénél teljesen nonszensz.

A Laptop Mag ezért előállt egy saját teszttel, amely nem csak a Wi-Fi csatlakozást, de a 150 nites fényerőt is előírja a gépek használatánál. Ez sokkal közelebb áll a valósághoz, mint a Mobile Mark 2014, tehát valamivel reálisabb értékek születhettek. A korrektség jegyében az oldal minden modellnek adott egy 2,5 órás „ablakot”, így ha a tesztelt laptop üzemideje legalább ennyivel megközelítette a reklámokban szereplő értéket, az eszköz megkapta az őszinte-plecsnit.

Az Apple és a Microsoft eredményei a Laptop Mag ábráján.

Ezen a teszten pedig messze a MacBookok szerepeltek a legjobban. A Laptop Mag szerint a 9 vizsgált modellből 8 üzemideje felelt meg a cupertinóiak állításainak, s a Macek átlagosan csak 48 perccel maradtak el a marketinganyagokban megadott értékektől. A legjobban a 15”-es MacBook Pro 2018-as, illetve 2019-es verziója szerepelt, mert ezek 20-21 perccel még túl is lépték a 10 órás katalógusadatokat. Hasonlóra egyedül a Dell XPS 13 2-in-1 volt képes, amely 7 perccel múlta felül a 10 óra 50 perces reklámozott értéket. A vizsga egyetlen megbukott almás résztvevője a 2019-es MacBook Air lett. Ez a 12 órás hirdetett üzemidőhöz képest 8 órát és 51 percet bírt szusszal, tehát 3 órával és 9 perccel maradt el a várakozásoktól.

A második helyre a Microsoft futott be, ám ők még így is jócskán lemaradtak az Apple mögött. A redmondiak laptopjai ugyanis átlagosan 194 perccel kevesebb ideig bírták a hirdetésekben szereplő üzemidőhöz képest, s egyedül egy modelljük, a Surface 3 Laptop for Business ment át a vizsgán 11,5 óra helyett 9 óra 32 perces működéssel.

A Microsoft még így is derekasan helytállt az olyan gyártókhoz képest, mint a HP vagy a Lenovo. A HP ugyanis átlagosan 251 perccel túlozta el a valós üzemidőt, a Lenovo pedig 234-el. Az egész teszt három legrosszabban teljesítő modellje a Lenovo ThinkPad P72 (821 perces eltérés), a Dell Latitude 7400 2-in-1 (818 perces eltérés), valamint az Acer TravelMate P6 P614 (746 perces eltérés) lett.

Míg a macesek bizonyára elégedetten olvassák az efféle győzelmi jelentéseket, nem árt megjegyezni, hogy ahány teszt, annyi eredmény. Ahogy a Laptop Mag is rámutat, az Apple és a Microsoft leginkább annak köszönheti a viszonylag pontos becsléseit, hogy egyikük sem a cikk elején említett MobileMark 2014-et használja, hanem mindketten házon belül készült benchmarkkal dolgoznak.

Forrás: Laptop Mag

 

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!