imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple a legzöldebb internetes cég a Greenpeace szerint


Ki emlékszik még azokra az időkre, amikor a Greenpeace keményen támadta az Apple-t azért, mert szerintük nem volt elég környezetbarát a cég, sem a szolgáltatásokkal, sem a termékekben felhasznált anyagokkal kapcsolatban? Még Magyarországon is tiltakoztak!

Persze valahol érthető, hogy az Apple-t szemelték ki maguknak, hiszen a céggel kapcsolatos hírekre mindig előszeretettel csap le a világsajtó, illetve annak idején valóban nem voltak ilyen fényesek az eredmények. Pár éve azonban már a Greenpeace sem kérdőjelezheti meg az Apple környezetvédelem terén elért eredményeit – bár annak idején elég szkeptikusan fogadták a különböző ezzel kapcsolatos bejelentéseket –, így idén ismét a kaliforniai céget választották a legzöldebbnek az internetes szolgáltatásokat nyújtó vállalatok között.

Greenpeace Click Clean 2015
Kép forrása: Greenpeace

A listában az Apple az egyetlen cég, mely megkapta a kitűnő, AAAA eredményt, ami azt jelenti, hogy az átláthatóság, irányelvek, hatékonyság és az ügy nyilvános támogatása terén is tökéletesre vizsgáztak. A tiszta energia indexük is 100%-os, ami azt jelenti, hogy az összes vizsgált szolgáltatáshoz szükséges energiát teljes mértékben megújuló forrásokból biztosítják. A második legjobb eredményt egyébként a Yahoo érte el 73%-kal, a harmadik pedig a Facebook lett (49%). A 17 tagú lista végén a Dupont Fabros kullog, mindössze 6%-os eredménnyel, de az olyan nagyok, mint az Amazon vagy az eBay sem lehetnek túl büszkék az eredményeikre.

Greenpeace Click Clean 2015 pontszámok
Adatok: Greenpeace

A Greenpeace az alábbiakat írja az Apple által elért eredményekről:

Az Apple agresszívan hajszolja azt a célt, hogy 100%-osan megújuló energiaforrásokból táplálják az iCloud-szolgáltatást, ezzel pedig vezető szerepet töltenek be az IT-szektorban. Az Apple betartotta az ígéretét, és Észak-Karolinában megépítették a világ legnagyobb magántulajdonban lévő napelemfarmját a helyi adatközpontjuk kiszolgálására. Nevadában együttműködést kötöttek az energiaszolgáltatókkal, hogy az ottani adatközpontot napenergiával és geotermikus energiával táplálhassák. Az oregoni és kaliforniai központok pedig szélenergiával működnek. Az Apple új példát állított az iparágnak azzal, hogy elkötelezte magát a megújuló energiaforrások mellett, valamint konkrétumokkal támasztja alá azt, hogy elérhető a 100%-ban zöld energiával üzemelő internet.

Az Apple egyébként már tavaly is 100%-os eredményt ért el a Click Clean jelentésben, akkor azonban a hatékonyság témakörében még csak B minősítést kaptak. Mostantól tehát már csak arra kell figyelni, hogy ne rontsanak a hibátlan eredményen.

Apple-környezetvédelem

Ez valószínűleg nem lesz nehéz. Tisztán látszik, hogy a cég rendkívül komolyan gondolja a szerepét a környezetvédelem terén, Tim Cook például a napokban jelentette be Kínában tett látogatása során, hogy erdőket telepítenek és gondoznak a távol-keleti országban annak érdekében, hogy a termékek csomagolásához felhasznált papírhoz szükséges faanyag ellenőrzött és környezetbarát forrásból származzon.

Ezen kívül folyamatosan indítanak új környezetvédelmi programokat, valamint  a beszállítóknak és gyártó partnereiknek is segítenek minél zöldebbé válni. Az Apple minden évben egy átfogó jelentésben ismerteti a környezetvédelem terén elért eredményeiket, az ideiről természetesen mi is beszámoltunk korábban. Ráadásul a  videót Handrasnak köszönhetően magyar felirattal is megnézhetitek (CC gombbal lehet bekapcsolni):

Forrás: Greenpeace via MacRumors. Borítókép: Apple.

iPad

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!