imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple a negyedik legnagyobb számítógépgyártó


Befutottak az IDC piackutató adatai a tavalyi évre vonatkozóan, amiből azt láthatjuk, hogy az Apple ismét javított egy helyet a korábbi eredményén, és a 2015-ös évet nézve globálisan a negyedik legnagyobb PC-gyártóvá nőtte ki magát. Ki gondolt volna erre néhány éve?

Alapvetően elmondhatjuk, hogy a számítógépek piaca nem szárnyal úgy, mint jónéhány éve: gyakorlatilag az összes gyártó folyamatos csökkenésben van ami az eladott darabszámokat illeti. Egy kivétel akad: az Apple, akik ugyan ha nem is hatalmas mértékben, de stabilan tudják növelni a Macek eladásait, ami az általános tendenciának köszönhetően azt is jelenti, hogy folyamatosan nő a piaci részesedésük ezen a területen.

Az IDC adatai alapján a teljes PC-piac tavaly 10,4%-ot csökkent a 2014-hez képest, ami azt jelenti, hogy az eladott darabszám 308 millióról 276 millióra esett. Az öt legnagyobb gyártó közül az Acer bukta a legtöbbet, 18%-ot csökkentek, a HP és a Dell 5,9%-ot, a Lenovo pedig – mint globálisan a legnagyobb számítógépgyártó – 3,6%-ot. Az Apple ezzel szemben 6,2%-ot nőtt, ami azt jelenti, hogy a piaci részesedése világszinten 7,5%-ra nőtt, amivel az ötödik helyről a negyedikre lépett, megelőzve az Acert.

Adatok forrása: IDC.
Adatok forrása: IDC

Az amerikai piacon a helyezések nem változtak, ott továbbra is harmadik az Apple, a piaci részesedésük pedig 12,7% lett, ami a darabszámokat tekintve 8,9%-os növekedést jelent. Itt az első helyezett a HP lett 28,1%-os részesedéssel, a második pedig a Dell 23,9%-kal. Az Apple-t a Lenovo és az ASUS követi 12,5 illetve 7,1%-kal. Érdemes megjegyezni, hogy a másik nagy piackutató, a Gartner adataiban ugyan a részesedések nagyjából megegyeznek a globális piac tekintetében, itt azonban az Apple csupán az ötödik lett az Asus mögött – a Gartner hagyományosan alacsonyabbra becsli az Apple-t az IDC-nél. A pontos adatokat persze majd csak január 26-án tudjuk meg, amikor az Apple közzéteszi az előző negyedéves pénzügyi eredményeit.

A PC-piac csökkenését jól szimbolizálja az az érdekes statisztika, amit az Asymco tett közzé a Twitteren: 2015-ben először több iOS-eszközt adtak el világszerte, mint Windows PC-t. Az okostelefonok természetesen már jó ideje nagyobb piacot képviselnek mint a számítógépek, az Android pedig bőven lekörözi az iOS-t – a Google mobil operációs rendszere már 2012-ben beelőzte a Windowst.

Adatok forrása: Asymco.
Adatok forrása: Asymco

Forrás: AppleWorld.Today.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!