imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Az Apple Arcade egy Switch-tulaj szemével


Első nekifutásra adja magát a feltételezés, hogy az Apple Arcade nem sokat nyújthat a Nintendo Switch rajongóinak, hiszen a japán cég ügyesen kimaxolta a hordozható játékélmény műfaját. A dolog azonban nem ennyire egyértelmű, mert bizony a cupertinóiak új szolgáltatásának is vannak vonzó tulajdonságai.

A kiotóiak hibrid konzolja talán nem igényel hosszas bemutatást. A 2017 tavaszán debütált Switch hatalmas sikert aratott, napjainkra már a 40 millió darabhoz közelítenek az eladásai. A masinára a Nintendo jól ismert exkluzívjain (Mario, Zelda, Donkey Kong, stb.) túl olyan független nagyágyúk is elérhetők, mint a Doom-sorozat, a Wolfenstein, az Assassins Creed, vagy a Witcher 3. Az akár tévére kötve, akár hordozva is használható gép éppen most kapott félidős frissítést, úgyhogy bőven van még benne potenciál.

Ezzel szemben a napokban elrajtolt Apple Arcade még túl zsenge ahhoz, hogy sikerjelentésekkel büszkélkedjen. A havi 5 dollárért többtucatnyi játékot, családi megosztást, nulla reklámot és zéró alkalmazáson belüli vásárlást kínáló szolgáltatás egy ideig még biztosan nem tör a Switch babérjaira. A célközönséget egyelőre azok jelentik, akik szeretnének a mobiljukon/táblagépükön játszani, de tele van a t…hócipőjük az ingyenes kínálat kellemetlen velejáróival.

A Switch és az Arcade metszéspontjában így két dolog marad: a játékok és a hordozhatóság. Az előbbiben a Nintendo előnye elvitathatatlan. Hiába találni az Apple szolgáltatásában olyan jól sikerült darabokat, mint az Oceanhorn 2 és a Hot Lava, a japánok kínálatával egyik sem versenyezhet (nem beszélve az Arcade sajátos exkluzivitásáról, ami miatt számos cím portolását várhatjuk a Nintendo gépére is). Éppen ezért ha van egy órám játszani, akkor biztosan előbb nyúlok a Switch-hez, mint a telefonhoz. Ez viszont csak addig igaz, amíg útra nem kelek.

Processed with VSCO with e7 preset

A hordozhatóságban ugyanis a Nintendo hibrid közel sem olyan kényelmes, mint egy telefon. A Switch nagy előnye az Xboxhoz és a Playstationhöz képest kétségkívül a mobilitása, de attól még egy közel 24 cm széles (hosszú?), deszkáról beszélünk, amit nem lehet zsebre vágni. A nemrég piacra dobott Lite verzió ugyan kisebb lett, de még mindig nem versenyezhet a mobilok egyszerűségével. A normál Switch biztonságos cipeléséhez táska kell, vagy minimum egy speciális tok, míg a telefon mindenképpen nálunk van (és nem kell külön megvenni sem). Ehhez jön még az is, hogy bizony vannak olyan helyzetek, amikor nem szívesen kapok elő egy konzolt, s kezdek nyilvánosan játszani, amit az iPhone-al viszont feltűnés nélkül megtehetek. Az ilyen szituációk miatt pedig Switch-tulajként is áldom majd Cupertinót, ha az Arcade minőségi címekkel lát el TÉNYLEG bárhol.

Az Apple szolgáltatásának másik nagy előnye a piszkos anyagiakban rejlik. A Switch hihetetlenül szerethető és szórakoztató, de a mókához pénz is kell, mert a húzóneveket nem öt dolcsiért kínálják. Havi 4 dollárért ugyan ott a Nintendo Online egy rakás retro klasszikussal, de azért a nosztalgiából is megárt a sok. Eközben az Arcade csaknem ugyanennyi pénzért bő kollekcióval csábít, s habár maguk a játékok nem említhetők egy ligában a Mario Odyssey-vel, akkor is elérhetőbb áron nyújtanak már prémiumnak nevezhető szórakozást. S itt nem árt megemlíteni azt sem, hogy az Arcade-re előfizetve az iPaden, az Apple TV-n, valamint Macen is élvezhetjük a kínálatot.

Azt most még lehetetlen megmondani, hogy miként fest majd az Apple Arcade 1-2-5 év múlva. Talán lesznek majd igazán komoly exkluzívjai is, esetleg megmarad a jó/egész jó, ám reklámmentes címek menedékének, de kellő érdeklődés hiányában akár még földbe is állhat az egész. A jelenről viszont lehet nyilatkozni, s az én szubjektív véleményem elégedett Switch-tulajként az, hogy még a hordozható konzollal az eszköztáramban is hiánypótló az új szolgáltatás.

A kulcs ugyanis a játékok szeretete, s akiben ott lapul az efféle szórakozás iránti vonzalom, az most bizakodhat, hiszen végre felcsillant a remény arra, hogy komolyan megmozdul valami a telefonos platform tájékán. Némi optimizmussal ígéretesnek tűnik a jövő, még ha lapul is néhány akna az odavezető úton.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!