imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Az Apple Arcade remekei – Első felvonás


Több mint egy hete zúdult ránk az Apple Arcade bőséges kínálata. A tekintélyes kollekcióból szép lassan sikerül kimazsoláznunk a legjobbakat, kezdjük is egy hármas ajánlóval!

Az Apple gaming szolgáltatása zökkenőmentesen startolt, az indulást szerencsére elkerülték a botrányok. A kezdeti választék az ígéretekhez hűen már pár nap után bővült, a felhasználói visszajelzések pedig elsöprően pozitívak. Még a sajtó is nehezen talál fogást a cupertinóiak újdonságán, a Kotaku munkatársa például egy alternatív valósághoz hasonlította az Arcade-et, amelyben nem léteznek a pszichológiai trükkökkel visszaélő ingyenes játékok.

Én egy kicsit még el is vesztem a kínálatban, hiszen alig láttam olyan ajánlót, amelyet látva ne nyúltam volna a letöltés gomb irányába. Kitartó próbálgatással és a fórumok bújásával azonban lassan kezd kikristályosodni, hogy melyek a legjobb játékok, ezek közül mutatunk most hármat.

Oceanhorn 2: Knights of the Lost Realm

Az Oceanhorn 2 annyira nyilvánvaló, hogy legszívesebben kihagytam volna, de ez pont azért lenne bűn, mert annyira nyilvánvaló. Nem is olyan régen még a Sky: Children of the Light-ot neveztem a mobiljátékok technológiai csúcsának, de az Oceanhorn 2 simán elcseni a koronáját. A történet ezer évvel a 2013-as Oceanhorn eseményei előtt játszódik, a cél természetesen ismét a gonosz legyőzése. A hősi eposz során Gaia sokszínű világát járjuk be, új karaktereket ismerünk meg, fejtörőkkel bajlódunk, s persze rengeteget harcolunk.

A játékmenetnek nincsenek forradalmi elemei, a készítők csak fogtak egy rakás jól bevált megoldást, s átültették őket mobilra és táblagépre is. Az optimalizálás remekül sikerült, mert hiába ez most a legszebb darab a listán, alig melegíti az iPhone-t, és stabilan tartja a 30 FPS-t is. Az irányítás teljesen vállalható, egy kontroller csatlakoztatása után viszont végképp mennybe megy a játék. Összességében egyértelmű, hogy az Oceanhorn 2 jelenleg ugyanaz az Apple Arcade-nek, mint a Forza-széria az Xboxnak, vagy az Uncharted a Playstationnek: az abszolút csúcs, egy valódi húzónév.

Way of the Turtle

Az App Store fizetős kategóriájában bőven akadnak remek platformerek, de szerencsére az Arcade sem nélkülözi a műfajt. A Way of the Turtle egy hajótörést szenvedett nászutas teknőspárról szól, akiket át kell navigálnunk a kaland helyszínét adó trópusi sziget akadályain. A győzelem érdekében különleges képességeket adó páncélokat gyűjtünk és fejleszthetünk, de útközben megmentünk néhány bajba jutott helyi lakost is.

Az irányítás elsőre furcsa, hiszen főhőseink automatikusan haladnak előre vagy hátra, így gyakran éppen a feltartóztatásuk jelenti a továbbjutás kulcsát. A grafika, a hangok és a karakterek is elbűvölők, a játék a legjobb hagyományok mentén egyensúlyoz a szimplább fejtörők és az ügyességi feladatok között. Ha egyszer nem kell majd minél több Arcade-címet tesztelnem, akkor ez lesz az első, amit végig is viszek.

Spaceland

Az Arcade átfésülésének úgy futottam neki, hogy feltettem a kérdést a népesebb fórumokon: kinek mi a kedvence a kínálatból? Feltűnően gyakori válasz volt a PC-re is érkező Spaceland, és az emberek bizony nem tévedtek. Ebben a körökre osztott sci-fi lövöldében egy elhagyott, hólepte kutatóbázis rejtélyét kell felgöngyölítenünk. Főhőseinket egy segélyhívás csalja a dermesztő helyszínre, ahol minden sarokról szörnyek lesnek rájuk, ami alaposan megnehezíti az előttük érkezett katonai alakulat életben maradt tagjainak megtalálását.

A készítők inspirációja bizonyára az Aliens és a The Thing lehetett, a hangulat legalábbis e klasszikusok atmoszféráját idézi. A szépen megrajzolt pályák teljesítéséhez nélkülözhetetlen némi agymunka, karaktereink képességeit kombinálva több módon is diadalmaskodhatunk. A Heroes III-IV óta valahogy egyetlen körökre osztott játék sem fogott meg, de a Spaceland remekül elszórakoztat, szóval még azoknak is élvezetes lehet, akik nem rajonganak a műfajért.

Ezzel a trióval tehát bátran tehetsz egy próbát, ha elvesztél a kínálatban, de a későbbiek során jelentkezünk még bemutatókkal, hiszen az Arcade listája bővelkedik a figyelemre méltó alkotásokban.

Neked van már kedvenced az Arcade választékából?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!