imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

WWDC 15: Az Apple bemutatta az iOS 9-et


Az Apple a fejlesztői konferenciáján bemutatta az iOS 9-et, az iPhone és iPad eszközök új operációs rendszerét. A változások a vizuális elemeket kevéssé érintik, a felszín alatt viszont számos izgalmas újítást ismerhettünk meg.

Az előzetes híreknek megfelelően az új rendszerfont a San Francisco lett. A frissítéskor a fejlesztők arra koncentráltak, hogy az új iOS a lehető legintelligensebb mobil-operációs rendszer legyen. Emellett arra is figyeltek, hogy az emberek adatai továbbra is a lehető legnagyobb biztonságban és anonimitásban legyenek.

d019cb82cc26b00cc2ab1234c39db6481007b3ab_expanded_large_2x

Siri teljesen új kinézetet kapott. De ez nem minden. A kedvenc személyi asszisztensünk ezentúl okosabban tud emlékeztetni minket, felhasználva az időpontot, a helyzetünket, de akár az éppen megnyitott alkalmazásokat is. Legyen szó akár egy weblapról, amit el később szeretnénk olvasni – Siri arra is képes lesz, hogy emlékeztessen minket, hogy olvassuk el a ráérő időnkben. Az iOS 9-ben már sokkal több kérdésre fogja tudni a választ, és éppen ezért több funkciót is elérhetünk majd vele. Viszont a magyar nyelvről sajnos nem esett szó.

1ec11c935c9365c3a969dd1e8033bd226546cb37_expanded_large_2x

A Spotlight is újítást kapott: ezentúl alkalmazásokon belül is tudunk keresni. A Spotlightot ezentúl úgy fogjuk elérni, mint ahogy azt az iOS 6-ban megszokhattuk. Ha a főképernyőt balra húzzuk, akkor Spotlight keresési ajánlatokat is feldob. Az iOS ezentúl figyeli a napi rutinunkat is és ez alapján ajánl alkalmazásokat, a nap különböző szakaszaira. A Naptár is kapott egy kis fejlesztést. Az új funkció felajánlja, hogy mikor is kéne elindulnunk, felhasználva a pillanatnyi közlekedési információkat. Az új funkciókhoz az Apple követni fogja a szokásainkat, hogy mikor és hogyan használjuk az eszközünk, viszont a felhőben egy adatunk sem lesz tárolva. Minden összegyűjtött adat csak és kizárólag az eszközön lesz tárolva. Sajnos valószínűleg teljes mértékben ezek a funkciók sem lesznek elérhetők Magyarországon.

e42def604b5dff79ffede33466a42cf495f3778f_expanded_large_2x

A Jegyzetek alkalmazásban ezentúl rajzolhatunk is, de formázhatjuk is a szöveget, illetve listákat is készíthetünk. Az Apple Maps Transit hivatalosan is elindult, ráadásul Siri integrációval, de ez hazánkban még sajnos nem lesz elérhető. Új gyári alkalmazást is publikált az Apple. A neve Újság lesz és személyre szabottan kaphatunk majd cikkeket, azokról a témákról, ami érdekel minket. Itt csak ismételni tudjuk magunkat: itthon egyelőre nem lesz.

d26812841cf30d0074c44547096af11fd368dfad_expanded_large_2x

Az iPad sok új funkciót kapott, amik a produktivitást fogják javítani. A billentyűzetet trackpadként használhatjuk ezentúl. A billentyűzet tetején helyet kapott a Kivágás/Másolás/Beillesztés hármas. Az iOS 9 elhozta az iPad Air 2-re az osztott képernyős multitaskingot, és a kép-a-képben videókat. Ezentúl képesek leszünk alkalmazásokat egymás mellé helyezni, ezáltal még többet kihozva az eszközünkből. A régebbi iPadek sem maradtak ki. A Slide-Overrel betekintést nyerhetünk egy másik appba, anélkül, hogy bezárnánk az éppen aktív alkalmazást.

9e83df6d3263322a35592263a22bc0d8b54d1483_expanded_large_2x

Ezentúl kisebb lesz az alkalmazások mérete, sőt maga az iOS is kevesebbet helyet fog foglalni. A Health app jobban fogja tudni követni a mindennapjainkat. A CarPlay ezentúl teljesen vezeték nélkül fog működni, a HomeKit pedig egy sokkal átfogóbb rendszer-integrációt hoz el otthonunkba. Az iOS 9 minden olyan eszközre elérhető lesz, amire az iOS 8 is elérhető. A Swift pedig megkapta a második verzióját, és ezzel együtt nyílt forráskódú lett.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!