imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple bemutatta az iPhone 6-ot


A szokásoktól eltérően már a bemutató nyolcadik percében megmutatták a két új iPhone modellt, 4,7”-es és 5,5”-es iPhone 6-ot. Az egyik legfontosabb újdonság a Retina HD kijelző. A kisebbik, 4,7”-es modell felbontása 1334×750 pixel, ez ugyanúgy 326 PPI mint a jelenlegi iPhone-ok esetében. Az 5,5”-es modell pedig full-HD, 1920×1080 pixeles felbontást kapott, ez 401 PPI-t jelent. A váz a korábban rebesgetett lekerekített megoldás lesz, a kijelzőt védő üveg tökéletesen illeszkedik az eloxált alumínium házba.

iPhone 6

A nagyobb kijelzős iPhone 6 Plus megkapta az általunk is megírt fekvő alkalmazásokat. Azok az appok, amik még nincsenek felkészítve a nagyobb kijelzőkre, felskálázódnak, tehát most nem kapunk olyan fekete csíkokat, mint a 4”-es iPhone megjelenésekor. Az új processzor az Apple A8 lett. Elődjéhez hasonlóan ez is 64-bites. 20 nanométeres gyártástechnológiával készül, 25%-kal gyorsabb mint az A7. A grafika 50%-ot gyorsult.

iPhone 6

Érdekességképp Phil Schiller elmondta, hogy a processzor 50x gyorsabb, mint az első iPhone esetében, a grafikus teljesítmény pedig 84x-ese a 2007-es modellnek. A bemutatón ezután a Vain Glory játékkal mutatták be az iPhone 6 grafikai teljesítményét, ami elképesztően jó lett. És mi a helyzet az akkumulátorral? Nagyjából 10%-kal nőtt az iPhone 6, és nagyjából 20%-kal az iPhone 6 Plus akkumulátorideje Wi-Fi internetböngészés esetén. Jelentős előrelépés történt azonban a 3G beszélgetés terén, az iPhone 5s 10 órás akkumulátoridejéhez képest az iPhone 6-on 14 órát, az iPhone 6 Pluson 24 órát beszélhetünk.

iPhone 6

De mekkora is lesz pontosan az új, nagyobb iPhone-ok mérete? A 4,7″-es iPhone 6 138,1 x 67 x 6,9 mm és 129 gramm, az 5,5″-es iPhone 6 Plus pedig 158,1 x 77,8 x 7,1 milliméteres, tömege 172 gramm.

Megérkezett az új M8-as társprocesszor is, melyet kifejezetten a fitneszalkalmazások számára terveztek. Meg tudja különböztetni például a futást és a kerékpározást, távolságot és relatív magasságot is képes mérni – vagyis azt, hogy milyen magasra másztunk például egy hegyen. Ez tökéletesen illeszkedik a WWDC-n bemutatott, HealthKittel elindított egészséggel és fitnesszel kapcsolódó vonalba.

iPhone 6

A kamera 8 megapixeles maradt, viszont teljesen új szenzort kapott, mely a DSLR-ekből megismert technológiákat használja, így kétszer gyorsabbá válik az autofókusz mint az iPhone 5s esetében. A panorámaképek pedig mostantól akár 43 megapixelesek is lehetnek. A legfontosabb újítás viszont csak a nagyobb, iPhone 6 Plus modell esetében érhető el: megjelent az optikai képstabilizátor is, vagyis mostantól rossz fényviszonyok között is éles képeket csinálhatunk. A 1080p videókat akár 60 képkocka/másodperces sebességgel is felvehetjük, és kisebb felbontásban elérhető a 240 képkocka/másodperces sebesség is.

iPhone 6

Az Apple a keynote során az iPhone 6 specifikációi után rátért a teljesen új fizetési rendszerükre, melyet Apple Pay-nek neveznek. A technológia csak az új iPhone 6 és iPhone 6 Plus modellekben lesz elérhető, mivel az új iPhone-okba került NFC chip. A technolgóia a Touch ID és az NFC kettősét használja, mellyel az Apple sokkal biztonságosabb rendszert hozott létre, mint korábban bármilyen fizetési megoldás. Ha jobban belegondolok, igaz is lehet, hiszen a bankkártyánk még csak a közelébe se kerül sem az eladónak, sem a terminálnak. A PIN-kódunkat sem tudják lelesni, sem lemásolni a bankkártyát.

Az Apple Pay-t Amerikában azonnal rengeteg kereskedelmi lánc fogja használni, az Apple pedig megegyezett a három legnagyobb bankkártyacéggel, a VISA-val, MasterCarddal és American Expresszel is. Ha szerintük biztonságos megoldás az Apple Pay, akkor valószínűleg tényleg az is. Sajnos a magyarországi használhatóságról nem esett szó, amint tudunk valamit, szólunk.

iPhone 6

És hogy mikor érkezik a telefon? Az Egyesült Államokba szeptember 19-én, sajnos a magyarországi megjelenésről nincsenek pontos információk, mint ahogy a hivatalos árak sem futottak még be. Amint tudunk valamit, természetesen azonnal közzétesszük.

Az este legnagyobb durranása azonban közel sem az iPhone 6 megjelenése volt… Akkor mi? Hamarosan megtudjátok, érkezik másik összefoglaló cikkünk is! Az Apple Watch összefoglaló hírünket itt találjátok!

Az iPhone 6-ról bővebb információkat az Apple weboldalán találhatsz.

 

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!