imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple Campus 2 mellett lesz egy 100 éves csűr is


Nincs mese, a hagyományokkal nem lehet szembemenni, még ha a világ legértékesebb cége vagy, akkor sem. Techóriások jöhetnek-mehetnek Cupertinóban, de a csűr marad.

Sok mindent tudunk már a lassan-lassan elkészülő új Apple főhadiszállásról, azaz az Apple Campus 2-ről. Tudjuk, hogy a létesítmény 80%-a zöldterület lesz. Tudjuk, hogy az üzemeltetéshez szükséges energiát 100%-ban megújuló forrásokból állítják majd elő. Tudjuk azt is, hogy a tervezéskor mennyire odafigyeltek még a nem látható részletekre is. Arra viszont sosem gondoltunk volna, hogy a Steve Jobs által megálmodott épület mellett egy csűr is helyet fog majd kapni.

Vagy, hogy pontosabban fogalmazzunk, igazából az Apple Campus 2 kapott helyet a csűr mellett. Az ugyanis már több mint 100 éve elidegeníthetetlen része a cupertinói tájnak. 1916 óta pedig hiába cserélt számtalanszor gazdát a birtok, a kis melléképületet senkinek se volt szíve lebontani. Pedig nem egy techcég fordult már meg a környéken.

20141212__1214barn11.0

A birtok eredetileg a Glendenning család tulajdona volt. Robert Glendenning 1850-ben érkezett az Egyesült Államokba Ausztráliából, újdonsült skót feleségével. Akkoriban Amerikában még javában dúlt a vadnyugat, éppen az aranyláz elején járunk. Kaliforniát 1848-ban vásárolta meg az USA Mexikótól, majd miután aranyat találtak a területen, a környéket hirtelen elözönlötték a jobb élet reményében érkező kalandorok, telepesek és aranyásók.

Feltehetőleg hasonló okok miatt kerültek ide Glendenningék is, akik az akkori birtokrendszernek megfelelően nem megvették, hanem tulajdonképpen csak elfoglalták a területet. A szóban forgó pajtát eredetileg nem ők, hanem Margaret unokájuk, és férje építették 1916-ban, már jóval Glendenningék halála után. A birtokon ezután a család sárgabarack termesztésbe kezdett, a terményt pedig a Gerber bébiételgyárnak adták el.

Ahogy telt az idő, úgy alakult át a környék is. A 1970-es évek körül kezdtek el megjelenni azok a techcégek, akik miatt most Szilícium-völgyként szokás emlegetni a területet. A családi birtok apró darabonként sorra a helyi vállalatok tulajdonába került, mígnem végül a Hewlett-Packard megvásárolta a Glendenning házat is, amit az új létesítményének építése során ledózeroltatott. De a csűrt valahogy elkerülték a buldózerek. Olyannyira, hogy a vállalat aktívan raktárként használta, illetve a pajta lett a céges piknikterület központi eleme. Az alkalmazottak viccesen még el is nevezték sárgabarack részlegnek az épületet.

A család házát már ledózerolták.
A család házát már ledózerolták.

Így jutottunk el az Apple-ig, akik 2011-ben már az új kampusz létrehozásának céljából vették át a stafétát a HP-től. A helyiek aggódtak is, hogy mi lesz a csűrrel az új kezekben. Az Apple viszont megkegyelmezett a csűrnek, megígérték, hogy megőrzik az épületet. Csakhogy a jelenlegi elhelyezkedés ütközött az új kampusz terveivel, így a cég kénytelen volt ideiglenesen szétszerelni a kis pajtát. De hamarosan, ha elkészült az Apple Campus 2, akkor ígéretüknek megfelelően eredeti formájában fogják visszaépíteni, épp csak kicsit arrébb.

Vicces módon tehát, az új Campus befejeztét pont a csűr újjáépítése fogja majd jelenteni.

Apple_Campus_cover

Lehet, hogy az Apple jócskán átrendezte a Szilícium-völgyet, de valahol megható, hogy ilyen kis apróságokat, mint ez a pajta, mégis meghagytak a múltból. Ha pedig kicsit gonoszkodni akarnék, azt mondanám:

Érdekes, hogy egy 100 éves csűr maradhatott, de a szintén 100 éves jack-csatlakozó már nem.

Forrás: Curbed San Francisco

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!