imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple direkt lassítja be a régi iPhone-okat? Igen, miattad!


És ez már biztosan nem konteó vagy tervezett elavulás – maga az Apple ismerte el. Persze alapos okuk van rá, és paradox módon pont a használhatóság lebegett a szemük előtt a döntés meghozatalakor. Itt a hivatalos válasz a napok legjobban pörgő témájára.

Ez elmúlt héten újra elárasztotta a techsajtót, blogokat, Redditet, Twittert a vissza-visszatérő nagy felfedezés: ahogy öregszik az iPhone, egyre lassabb lesz. Ez idáig elég evidens, természetes folyamatnak tűnik, egyes felhasználók azonban elkezdtek némi szándékosságot sejteni a dologban. Kiderült, erős összefüggés mutatható ki az akkumulátor életkora és az iPhone teljesítménye között.

Persze ahogy az lenni szokott az Apple körül, rögtön botránnyá fajult a dolog. Sokan Cuperinto trükkjét vélték felfedezni a dologban, amivel az új készülékek vásárlása felé kényszerítik a felhasználókat. A helyzet annyira kiélezetté vált, hogy végül az Apple nem halogathatta tovább a dolgot, meg kellett magyarázniuk a bizonyítványukat.

A lényeg:

  • a lehető legjobb felhasználói élményt akarják nyújtani
  • ennek két fő összetevője van: a teljesítmény és az üzemidő
  • a Li-ion aksik hidegben, alacsony töltöttségnél és korosodva veszítenek a teljesítményükből
  • ez pedig hirtelen leállásokhoz vezethet
  • ami pedig tragikus felhasználói élményhez
  • megoldás: az aksi állapotának megfelelően szabályozni kell a készülékek teljesítményét
  • akár annak csökkentésével, ha ez megakadályozza a leállásokat
  • eredmény: egy lassabb iPhone, ami nem kapcsol le állandóan

Hogy ez jobb vagy rosszabb egy gyors iPhone-nál ami állandóan lekapcsol, azt mindenki döntse el maga – ha engem kérdeztek, szerintem jól döntött az Apple. Azzal ugyanis, hogy a Li-ion aksik így viselkednek nem nagyon tudnak mit kezdeni. Ez jelenleg az egyetlen akkumulátortechnológia a mobilpiacon – ennek pedig ilyen tulajdonságai vannak. Nem csak az Apple-nél, mindenkinél.

Az más kérdés, hogy ezt illett volna kommunikálni a user felé, hogy “Pistike, ne lepődj majd meg ha két év múlva lassul a telefonod, direkt van így, hidd el neked is jobb, cseréltesd ki és jó lesz minden”. Merthogy tényleg jobb lesz minden. Egy sima aksicserével azonnal visszaáll a gyári teljesítmény.

A jelenség az iPhone 6, 6s és SE modelleket (és a Plus változatokat) érintette első körben, majd az iOS 11.2-vel kibővítették a listát az iPhone 7-tel is. Az Apple a közlemény végén hozzátette, hogy pontosan ugyanígy fognak cselekedni a jövőben is.

Összegezve tehát igen, lehetünk kicsit morcosak az Apple-re amiért nem szólt, de hogy hétágraszóló botrányt nem érdemes az ügy köré csapni az is biztos. Amíg így működnek az aksik addig a jelenség fenn áll, és ha jól sejtem, inkább mindenki használná még egy darabig a lassabb, de működő telefont, mint nézegetné a gyors papírnehezéket az asztalon.

Forrás: 9to5mac

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!