imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple egyik fontos formatervezője átigazolt a GoPróhoz


Az Apple titokzatos ipari formatervező csapatáról nem sokat tudni – még a pontos névsort sem közli sehol az Apple –, de többek között Jony Ive is elmondta, hogy egy nagyon szűk, zárt körről van szó, ahol gyakorlatilag ismeretlen fogalom a fluktuáció.

Éppen emiatt az összetartás miatt érdemel figyelmet az a hír, miszerint a csapat egyik tagja, Danny Coster távozik az Apple-től, hogy a GoPro dizájnért felelős alelnöke legyen. Coster neve ugyan nem olyan ismert, mint mondjuk Jony Ive-é, de az új-zélandi születésű dizájner több mint 20 éve erősíti az Apple csapatát, és olyan jelentős termékek formatervének elkészítésében vett részt, mint például az első iMac, az iPhone-ok és iPadek.

Persze megindultak a találgatások, hogy Coster pontosan miért is távozik az Apple-től. Az Information például arról ír, hogy Jony Ive tavalyi előléptetése óta gyakorlatilag a háttérbe vonult, vagyis nem nagyon foglalkozik az ipari formatervező csapat mindennapos tennivalóival. A legtöbb csapattag pont Ive személye miatt csatlakozott az Apple-höz, és elképzelhető, hogy a kisebb szerepe miatt egyesek inkább a távozás mellett döntenek. Érdemes lehet figyelni, hogy a következő hónapokban vajon lesz-e hasonló távozás. Jony Ive egyébként a korábbinál több időt tölt hazájában, Nagy-Britanniában is.

Az Apple ipari formatervező csapata 2014-ben. A nyíllal Danny Costert jelöltük.
Az Apple ipari formatervező csapata 2014-ben. A nyíllal Danny Costert jelöltük.

A GoPro először egy belső e-mailben tájékoztatta a változásról a dolgozókat, majd a hír megjelenése után egy hivatalos sajtóközleményben is megerősítették az értesüléseket. Ebben Danny Coster is nyilatkozik, bár sok érdekesség nem derül ki a szokásos sablonszövegből:

Megtiszteltetésnek értem, hogy csatlakozhatok a GoPro csapatához. Világszerte nagyon sok ember szívéhez áll közel ez a rendkívüli cég. A nevük és a termékeik inspirációt nyújtanak számunkra, hogy megörökítsük és megosszuk életünk legfontosabb pillanatait. Nagyon izgatott vagyok, hogy a GoPro hihetetlen csapatát formálhatom a jövőben.

Érdekes viszont az az interjú, amit egy új-zélandi középiskolás diák, Scott Duncan készített Costerrel még idén márciusban. Ebben már elhangzott az, hogy a formatervező a GoPróhoz igazol, mikor a jövőbeli céljairól kérdezte Scott:

Szeretnék több időt tölteni a családommal és a barátaimmal. És új lehetőségeket felfedezni a GoPrónál.

Az időhiány mellett a stressz is döntő szempont lehetett egy másik válasza alapján, amit arra a kérdésre adott, hogy gondolkozott-e már azon, hogy visszavonul:

Igen, egyértelműen. Néha nagyon rémisztőnek érzem a munkát, mert túl nagy a nyomás. Ezeket a kihívásokat egyre többször osztom meg a családommal és a barátaimmal.

Danny Coster április végén kezdi meg a munkát a GoPrónál. A hírre egyébként a cég utóbbi időben gyengélkedő részvényárfolyama közel 20%-ot ugrott a tőzsdén.

Forrás: The Verge, Stuff.co.nz. Borítókép: The Verge.

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!