imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Az Apple egységesítené a belépési kódokat tartalmazó üzeneteket


A WebKit csapatától érkezett a javaslat, hogy a jövőben használja minden böngésző ugyanazt a formátumot, a cél a kényelem és a biztonság növelése.

Az egyszer használatos belépési kódok (one-time passcode, azaz OTP) a kétlépcsős azonosítás létfontosságú kellékei. Az eljárást használó szolgáltatások ezekkel az SMS-ben küldött kódsorokkal egészítik ki a hagyományos felhasználónév/jelszó-párost, így téve biztonságosabbá a bejelentkezési folyamatot.

A kétlépcsős azonosítás az utóbbi években nagy népszerűségre tett szert, ma már rengeteg weboldaltól kaphatunk üzenetbe rejtett kódokat. Ezek körében viszont nem igazán alakult ki egységes formátum, ami a Safari alapját képező WebKit mérnökei szerint nem ideális állapot sem kényelmi, sem biztonsági szempontból. A megoldást az uniformizált SMS-ekben látják, melyek bevezetésére a GitHubon tettek javaslatot.

Az Apple célja, hogy a jövőben minden üzenet ugyanazt a sémát kövesse. Így a böngészők könnyebben programozhatók lennének a kódok felismerésére, s ezzel bárhol automatikusan elvégezhetnék a karakterek beírását.  A felhasználónak így soha, sehol nem kellene kézzel bepötyögnie a kódot, hatékonyabban kiszűrve az olyan eseteket, amikor pl. egy megtévesztő webcím lenyúlja az adataikat. Az Apple által javasolt közös formátum a következőképp nézne ki:

747723 is your WEBSITE authentication code.

@website.com #747723

Az SMS első sora a felhasználónak szólna, aki ebből láthatná, hogy pontosan milyen URL-hez érkezett a kód. A második sorból pedig a „@” és “#” karakterek segítségével a weboldalak ismernék fel automatikusan a szükséges adatokat, méghozzá úgy, hogy ehhez kellene engedélyezni a hozzáférést az üzeneteink teljes tartalmához.

A javaslat visszajelzési szekciója alapján a Chrome fejlesztői pozitívan reagáltak az előterjesztésre, a cikk írásakor a Mozillától még nem nyilatkozott senki. Ha a Firefox mérnökei is belemennének a dologba, azzal a 3 legnagyobb böngésző már az egységesítés mellett állna, ami az azonosítókódok küldésére specializálódott cégeket is igazodásra sarkallhatná. A Zdnet értesülései szerint ezek közül a Twilio már jelezte is, hogy érdeklődik az Apple előterjesztése iránt.

Forrás: GitHub

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!