imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple első alkalmazottja


Az Apple-t Steve Jobs és Steve Wozniak alapította 1976-ban – ezt szinte mindenki tudja aki a téma iránt érdeklődik. Illetve ez sem egészen pontos információ, hiszen volt egy harmadik alapító, Ronald Wayne, aki azonban 11 nappal később el is hagyta a céget. Az első alkalmazott azonban Bill Fernandez volt.

Az 1976-os alapítás után végül 1977-ben jegyezték be az Apple-t a cégjegyzékbe, vagyis innentől vált tényleges céggé Steve Jobs és Steve Wozniak vállalkozása. Ebben a multimilliomos Mike Markkula segített nekik, aki 250 ezer dollárral szállt be az üzletbe. Egyből ezután kezdtek el alkalmazottakat keresni, elsőként Bill Fernandez csatlakozott az Apple-hez. Ő adott nemrég egy interjút Craig Cannonnak, ebben az Apple korai időszakáról, a Steve Jobsszal és Steve Wozniakkal való kapcsolatáról beszélt.

Steve Jobs és Mike Markkula
Steve Jobs és Mike Markkula

Bill szülei ötéves korában költöztek a kaliforniai Sunnyvale-be, egy olyan új lakóparkba, melyet kifejezetten a Lockheednél dolgozó mérnökök számára építettek. A Lockheednél dolgozott a matematikus és mérnök Jerry Wozniak, akivel Bill édesapja közeli baráti viszonyt ápolt, így Jerry elég sokszor volt a Fernandez-házban. Az ő legidősebb fia volt Steve, mégis, Bill és Woz nem kerültek közelebbi kapcsolatba egészen a középiskoláig.

Mindketten a helyi Homestead High Schoolba jártak, azonban nem egy időben, hiszen Steve 4 évvel idősebb volt. Később alakult ki közöttük barátság, amikor Bill is elkezdett érdeklődni az elektronika iránt. Különböző dolgokat, például tévézavarót, hangoszcillátort, majd az egyik nyáron egy számítógépet építettek közösen Billék garázsában.

Steve Jobsszal a Cupertino Junior High Schoolban találkozott, az iskola gyakorlatilag a kert végében volt. Úgy emlékszik, hogy hetedikbe járhatott, amikor év közben Steve is odajött az iskolába. Bill szerint mindketten maguknak való, filozofikus alkatok voltak, így aztán idővel egymásra találtak és elkezdtek együtt lógni. Bill kedveltette meg Steve-vel az elektronika világát is. Az ifjú Jobs végül annyit volt a Fernandez-házben, hogy Bill anyukája gyakorlatilag az ötödik fiaként kezelte – itt ismerkedett meg egyébként a japán művészettel és a minimalista formatervezéssel is.

Bill Fernandez 1978-ban.
Bill Fernandez 1978-ban.

Bill Fernandez volt az, aki összeismertette Steve Jobsot és Steve Wozniakot. Gyakran járt át apróbb házimunkákat végezni egy szomszédjukhoz, Mr. Taylorhoz, aki cserébe különféle elektronikai alkatrészekkel látta el. Egyik nap szintén ide indult, amikor feltűnt Jobs. Így emlékszik vissza a jelenetre:

Szóval egyik nap Jobs átjött hozzám a bringájával, úgy volt, hogy elmegyünk valahova, de még be kellett ugranom Mr. Taylor házába néhány alkatrészért, így hát abba az irányba sétáltunk. Woz kint volt az utcán, éppen a kocsiját mosta, úgyhogy azt mondtam magamnak: »itt van két haverom akiket érdekel az elektronika. Talán szívesen találkoznának egymással hogy csináljanak pár dolgot.« Odasétáltunk hát a kocsihoz, és bemutattam őket egymásnak.

Nem lettek azonnal jóban, de idővel barátság alakult ki köztük – főleg, hogy mindketten nagyon szerették a különböző csínytevéseket. Bill szerint az egyik első közös „munkájuk” egy iskolai évzáró ünnepséghez kötődik. Egy nagy lepelre festettek egy középső ujját felmutató kezet, összegöngyölték, felerősítették az iskola tetejére, és köveket erősíttettek az aljára. Miután elkezdődött az ünnepség és a vendégek mind arrafelé néztek, elvágták a rögzítőzsinórokat, a lepel kinyílt, rajta a bemutató kézzel és egy szöveggel: „minden jót, ’72-es évfolyam!”

Ezután Jobs és Wozniak együtt építettek blue boxokat (amivel ki lehetett trükközni a kor telefonhálózatát, így ingyenesen hívhattak bárkit). Woz a Berkeleyre járt abban az időben, és ez volt „Ramar, a jós” időszaka is. Hogy kicsoda ő? Bill ezt is elmesélte:

Ez egy nagyon jó sztori. Szóval, Woz a Berkeleyn volt, a kollégium második emeletén lakott, és az ablakából rálátott egy telefonfülkére. Akkoriban még nem voltak mobiltelefonok, szóval mindenki telefonfülkéket használt. Amikor egy diák bement a fülkébe, Woz felhívta azt, amikor pedig felvették a telefont azt mondta: »Itt Ramar, a jós beszél. Nedvességet látok a jövődben« A fickó meg »Micsoda?« Aztán Woz hozzávágott egy vizes lufit a másodikról, ettől persze az áldozat teljesen kiborult, mire Woz általában csak annyit mondott, hogy »nézd, Ramar csak segíteni akart.«

Woz és egy blue box működés közben.
Woz és egy blue box működés közben.

Nem sokkal ezután Bill Fernandez a Hewlett-Packardhoz ment nyári munkára, végül három évig a cégnél maradt. Woz hívta oda, mindketten tudományos számológépeken dolgoztak, akkoriban elég komolynak számító modelleken, melyeket 395 dollárért árultak. Szabadidejében Woz a saját számítógépén dolgozgatott, amit néha elvitt a Homebrew Computer Clubba. Bill nem emlékszik, hogy itt ütött-e szöget az ötlet Steve Jobs fejébe, vagy egyszer amikor kettesben találkoztak Wozzal, de egy idő után azt mondta:

Tudod mit, csinálhatnánk nyomtatott áramköröket, aztán eladhatnánk a már összeszerelt számítógépet másoknak, így az embereknek nem kéne az alkatrészek után szaladgálniuk, majd rájönniük, hogy hogyan rakják össze az egészet. Megcsinálhatnánk helyettük.

Így indult el az Apple Computer. Rendes irodájuk sem volt – Jobsék találtak egy céget, aminek a címére fogadhatták a leveleket (770 Welch Road) és ahol felvették a telefont. Nem sokkal a cégalapítás után alkalmazottakra volt szükségük, először egy jó elektronikai műszerészre volt szükségük. Mindketten Bill Fernandezre gondoltak, hiszen ismerték, és tudták, hogy ért ahhoz amit csinál – megkérdezték, lenne-e kedve otthagyni a Hewlett-Packardot az Apple kedvéért. Mivel nagyon jó fizetést ajánlottak, Bill pedig fiatal volt (húszas évei elején) és a képességeivel bárhol el tudott volna helyezkedni, ha mégsem jön be az Apple, ezért rábólintott a dologra. Így lett ő az Apple első alkalmazotta.

A Jobs-garázs.
A Jobs-garázs.

Fernandez mesélt egy kicsit a Szilícium-völgy korai időszakáról és az őket körülvevő légkörről is. Akkoriban gyakorlatilag kizárólag hardveres startupok voltak a környéken, minden a hardverről szólt. Számtalan cég volt ott, ami ezzel foglalkozott: kisebbek, mint a vákuumcsöveket gyártó Varian vagy a félvezetőkben utazó Fairchild Semiconductor, és nagyobbak, mint amilyen a Hewlett-Packard is. A ’40-es, ’50-es évek után eltelt néhány évtized alatt ezek komoly szakértőgárdát építettek ki, a környéken tehát főleg olyan emberek éltek, akik ilyesmivel foglalkoztak.

Ebben a környezetben nőtt fel Bill Fernandez és Steve Wozniak is. Bill szerint ha akkoriban a sport helyett inkább valami szellemi dologgal akarta elfoglalni magát egy fiatal, az elektronika volt a kézenfekvő megoldás. Szerinte ebben a közegben teljesen természetes hogy a két Steve és ő ilyesmivel kezdtek foglalkozni. A középiskolában sokan akarták megépíteni a saját számítógépüket, és ehhez minden alkatrész adott is volt, „csupán” egy működő egészet kellett építeni belőlük.

Apple I
Apple I

És hogy Steve Jobs és Steve Wozniak személyének volt-e szerepe abban, hogy Bill a biztos állását egy bizonytalanra cserélte? Így emlékszik vissza:

Egyértelműen, szerettem volna velük dolgozni. Évekig dolgoztam Wozzal és Jobsszal különböző projekteken, ők voltak a két legjobb barátom és nagyon jól kijöttünk egymással. És nagyszerű volt a barátaimmal dolgozni. Az is nagyszerű volt, hogy lehetőséget kaptunk a saját számítógépünk megépítésére. Szóval, igen. Nagyszerű volt. Arra gondoltam, hogy »gyerünk, építsünk saját számítógépeket. Ez szuper!«

Fernandez tehát megkezdte a munkát az Apple-nél. Technikailag elektronikai műszerész munkakörbe vették fel, de mivel sok mindenhez értett, ő intézte a különböző beszerzéseket is a cégnél. Vagyis Jobs őt küldte el, ha alkatrészekre volt szükség, de ő rakta össze a különböző tesztegységeket is a garázsban. Amikor kinőtték a garázst egy egyszintes irodaépületbe költöztek a 20863 Stevens Creek Boulevard Suite, B3 címre. Emellett volt az első Good Earth étterem, ami egy csődbe ment pitéző helyén nyílt, így szinte minden nap ide jártak ebédelni. Amikor kinőtték az irodát, kivették a szomszédos helyiséget is, majd hamarosan egy egész épületet béreltek a Bandley Drive-on.

A Bandley Drive-on található épület elosztása.
A Bandley Drive-on található épület elosztása.

Az Apple ebben az időszakban olyan gyorsan nőtt, hogy amint építettek egy új irodaépületet a Bandley Drive-on található parkban (ez nem messze található a jelenlegi főhadiszállástól), azonnal kivették az egészet. Néhány év alatt így összesen nyolc épületet foglalt el a cég. Érdekesség, hogy ebben az időszakban Woz még mindig a Hewlett-Packardnál dolgozott, nem akarta feladni a „rendes” állását, és mellékállásban csinálta az Apple-t. Végül Mike Markkula győzte meg, hogy teljes állásban kezdjen el dolgozni a saját cégénél.

Hiába nőtt azonban rohamosan a cég az első másfél évben, Billnek ugyanaz maradt a feladata mint korábban, és kezdett ráunni. Így amikor megkereste néhány korábbi kollégája, hogy nincs-e kedve az új vállalkozásukban dolgozni üzemmérnökként, rábólintott. Hamarosan kiderült, hogy itt is nagyjából ugyanazok a tényleges feladatai mint az Apple-nél voltak. Gyorsan beleunt ebbe is, ezért nem igazán érdekelte a munkája, ami rossz teljesítményt eredményezett – kirúgták. Ezután néhány évre Japánba költözött.

Bill Fernandez Japánban a tévében is fellépett, mint énekes és zenész.
Bill Fernandez Japánban a tévében is fellépett, mint énekes és zenész.

Feketeöves aikidósként tért vissza az Apple-höz, Steve Jobs vette fel a Macintosh csapatba még a projekt elején, nagyjából a 15. csapattag lehetett. Ez 1981 körül volt, és mivel a Mac csapat sokkal jobban tetszett neki, mint a korábbi feladatai az Apple-nél, Steve Jobs-ot is „túlélte” a cégnél: egészen 1994-ig maradt másodszorra. Ebben az időszakban rengeteg különböző dolgot csinált: tervezett gyárépületeket ahol a Maceket gyártották, vezette a mérnöki labort, majd végül a felhasználó felületek tervezésénél kötött ki.

Bill Fernandez a mai napig kellemes emlékeket őriz az Apple-ről és Steve Jobsról, noha voltak nehézségek, és sokszor nagyon kemény volt a munka – és hiába volt ott a kezdetek kezdetén, ő nem volt alapító.

Nos, az érzelmeim bonyolultak, de alapvetően pozitívak, igen. Persze voltak olyan időszakok, amikor olyan alacsony volt a morál, hogy az emberek mindenhová azt a posztert tették ki, amin az állt, hogy »Az élet nehéz, aztán meghalsz«. És akkor tényleg így éreztek. Voltak azonban csodálatos és nagyon izgalmas időszakok. […] Ahhoz, hogy korán sikeres legyél, hinned kell magadban. Azt kell érezned, hogy »mindent meg tudok csinálni amire szükség van, még akkor is, ha korábban senki nem csinált ilyet. Akkor is, ha sem én, sem más nem csinált még ilyesmit.« […] Jobs alapítóként nagyon motiváló volt. És sokszor nagyon kapkodott. Folyamatosan mozgásban volt. Erre van szükség, én pedig folyamatosan új kihívásokat kaptam emiatt. És ezekből nagyon sokat tanultam.

Forrás: The Macro.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!