imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple és a profi zenészek – Cloud 9+


Az Apple és a zenészek kapcsolata már nagyon régre nyúlik vissza. Gondoljunk csak akár arra, hogy mennyiben átalakította Steve Jobs 2003-ban a zeneterjesztést az iTunes Music Store-ral. Az elmúlt 13 évben pedig egyre inkább bebizonyosodni látszik, hogy Steve Jobs teóriája az online zenedisztribúcióról helyénvaló volt, hiszen manapság már kevesen vesznek a boltokból CD-ket, inkább valamilyen elektronikus formában szerzik be a számokat a rajongók.

Vannak persze olyan területei is a zenének, amik nem az online szolgáltatásokból állnak, és ezeken a területeken is ott van a mai napig az Apple. Itt főként két területre gondolok: a stúdiókra, és a koncertekre. Nem egy külföldi és magyar banda van, ahol a színpadon a hangszerek mellett helyet kap egy vagy több MacBook is. Sőt, a stúdiók jelentős részében is találkozhatunk iMacekkel, és itt most nem csak a Beats 1 rádióállomásaira gondolok. De vajon hogy könnyíti meg az Apple az igazán profi zenészek munkáját? Erről kérdeztük a magyar Cloud 9+ bandát.

14479757_700982160052671_6943562849412792616_n

Akinek esetleg ez a név ismeretlen, azoknak egy kis tájékoztatás: a Cloud 9+ először 2013 januárjában debütált a Supernova című számukkal, és azóta rengeteg fesztiválon és koncerten is megfordultak. Sikerük titka talán az, hogy fiatalos és egyben egyedi zenét játszanak. A számaikban a rockos zenei alapokhoz, a sokakáltal kedvelt drum and bass zenei motívumok társulnak, az egészet pedig a hip-hopos, rappelős ének fűszerezi meg. A zenei stílusokat valahogy tehát úgy lehetne leírni, hogy a régebbi és a modern zenei műfajoknak egy teljesen egyedi kombinációja.

Mikor alakult a csapat? Mi volt a cél, milyen zenét szeretettek volna csinálni? Már a kezdetektől Apple termékeket használtatok? Mikor indult az Apple iránti vonzalom?

A csapat minden tagja legalább 8 éve zenél, én személy szerint 15 éve. Hangszerekkel kezdtük, de idővel kedvet kaptunk a kütyükhöz. A zenekar jelen formájában 2012-ben alakult, előtte egy 2 éves kísérletezős időszakunk volt, más énekessel. Ez volt az a korszak, amikor elkezdtünk komolyabban elektronikával, szintetizátorral foglalkozni. Eleinte a női vokál miatt erősen popzenét csináltunk, de az akkori zenei impulzusok, a drum and bass, a dubstep elvitte a zenét a jelenlegi irányba. Én akkoriban PC-t használtam, zenélésre, dalszerzésre leginkább Cubase-t. Idővel minden szakmai fórumon, ismerősnél az OSX-be botlottam, ha elektronikus zenéről vagy DAW-ról volt szó. Aztán én is észrevettem, minél jobban megdolgoztattam a gépet, vagy esetleg élőzésre is használtam, ez nem véletlen. Miután megvettem az első MacBook Próm rájöttem, hogy a zenélésre több szempontból is tényleg ez a platform alkalmasabb.

14469689_700982423385978_360078648079021257_n

Tehát akkor a fellépéshez is MacBookot használtok? Az konkrétan mi célt szolgál a színpadon?

Igen, ez így van. Megpróbálom ezt minél egyszerűbben leírni: Márk, a dobos sampler padja által vezérelt Macbookon indulnak az alap sávok, amelyek mind a karakterük, mind a ritmikájuk miatt a dobbal vannak összhangban és egy 16 csatornás hangkártyával összeköttetésben, így a triggerelt dobokat is könnyen tudjuk innen vezérelni, illetve ennek a metronómja adja a számok alaptempóját is. Gábor (basszusgitár) és Én (gitár) pedig midi kontrollerekkel vezérelt hangszereket, hangmintákat használunk, ami lehet egy drop lead szinti témája, vagy esetleg csak két szám között, átkötés, fehérzaj. Így egészítjük ki a hangszeres zenét elektronikával és fordítva. Ableton fut az összes gépen, így nem utolsó sorban backup célt is szolgálnak. A dobnál lévő főgép bármikor megadhatja magát (volt is rá nem egyszer példa) ilyenkor szinte azonnal helyettesíthető valamelyik másik géppel.

13876534_673190679498486_1359772734263565048_n

A klipekben is gyakran látni egy két felvillanó Apple terméket, az mi célt szolgál? Próbáljátok belecsempészni kicsit a cég által keltett érzést?

A cég életérzése sosem volt szempontunk. Az image klipeknél mindig arra törekedtünk, hogy a forgatáson pontosan azt történjen, mint egy koncertünkön. Mivel midi kontrollereket használunk élőben, ezért MacBook nélkül nem szólalnának meg a szintijeink. A hangszerek, projektek, chainek közötti könnyű átjárhatóság miatt pedig, elérhető közelben kell legyenek hozzánk ezek az eszközök, ezért villannak fel az Apple termékek.

A számok felvételéhez is Apple termékeket használtok? Esetleg, ha szabad tudni milyen szoftvert?

Igen, a felvételekhez is Macet használunk, Abletonnal vesszük fel az összes számunk.

13692951_662638017220419_500339760106334267_o

A magánéletben is az Apple megoldásait választjátok? Miért?

Igen. És ez konkrétan az egész zenekarra igaz. Én úgy gondolom, hogy a kompatibilitás és az átjárhatóság miatt.

Mi hozta meg a banda életében a sikert? Mi volt szerintetek a forduló pont?

Szerintem, olyan stílusokat kezdtünk el ötvözni, amit itthon kevesen csináltak, így, ilyen formában. Mindannyian különféle zenéket szeretünk és ezeket rakjuk össze, négy más-más vélemény, ötlet és elképzelés gyúródik össze egy számban. Emellett persze a szerencse, hogy jó időben jó helyen voltunk és ismertük meg egymást és írunk így együtt zenét.

14963156_721859204631633_249938998157240772_n

Mik a terveitek a jövőre nézve? Hol találkozhatnak veletek legközelebb a rajongók?

Éppen tegnap volt egy óriási bulink a Barba Negrában, szóval a következő dátum, a 2017. március 4. lesz aktuális az Akváriumban. Ez lesz a 2. Lemezbemutatónk, amire már gőzerővel készülünk. Egyébként országszerte is lesznek koncertjeink, úgyhogy érdemes a Facebook oldalunkat checkolni. De tervben van több külföldi fellépés is.

Interjú és képek: Cloud 9+

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!