imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple és az emojik


Az emojik aranyosak, az emojik sokszínűek, és határozottan az Apple dizájnerei rajzolták meg ezeket piktogramokat a legjobban. Az iOS frissítésekben ráadásul folyamatosan frissülnek a legújabb szabványhoz igazodva, tehát nem kell attól félnünk, hogy az iOS-es eszközünkön egyszer csak ismeretlen karakterként fog megjelenni az a piktogram, amit egy ismerősünk meg akart velünk osztani.

Itt egyébként kis kitérőt tennék, hiszen amikor legutóbb a mosolygós arcokról írtunk, illetve pontosabban arról, hogy miként használjuk az iOS 9-ben a lehető leggyorsabban őket, akkor nem igazából felmerült az a kérdés, hogy van-e jelentésbeli különbség a smiley és az emoji szó között. Én személy szerint úgy gondoltam, hogy ezek a szavak egymás szinonimái, de ez messze nem igaz. Ugyanakkor az sem igaz, hogy a horizontális ASCII karakterekből kirajzolódó arcokat nevezzük smileynak (vagy újabban: szmájlinak). A helyet az, hogy az emojik igazából japán piktogramok voltak először (e – kép, moji – karakter), és ezért kezdték el az emberek ezt a kifejezést használni az emotikonokra. A smiley kifejezést pedig csak a nagy sárga mosolygós fejre lehet használni, bár ez – mint a tapasztalatokból kiderült – a köznyelvben elég összevissza van használva.

Ez itt a Smiley
Ez itt a Smiley

A lényegre térve ezek az emotikonok nagyban megkönnyítik azt, hogy miként fejezzük ki a mondanivalónkat. A Twitter felhasználók által legtöbbet használt ilyen ikon például a Face With Tears of Joy (😂)*. Ha pedig tényleg sok emóció ikont használunk, akkor miért ne szeretnénk a lehető legjobb és legeffektívebben tenni azt? Mint azt a bevezetőben is említettem kétség kívül az Apple által rajzolt emojik a legszebbek. Ez azért lehetséges, mert operációs rendszerenként eltér a dizájn, mindösszesen az van kikötve, hogy igazodnia kell az ábrázolt képnek a Unicode szabványhoz. Tehát ha esernyőt küldünk, akkor megnyugodhatunk, hogy a társalgási partnerünk nem egy hamburgert fog látni. Elviekben legalábbis így kéne működnie.

mac-emoji-search-100626212-large
Macen van lehetőségünk keresni az emojik között

Az Apple a gyors elérést is biztosította az iOS-ben (emoji billentyű hozzáaadása) és az OS X-ben is (cmd + ctrl + space), ugyanis a leggyakrabban használt ikonok bekerülnek a legelső lapra, így könnyen megtalálhatjuk őket. Általában viszont ezek az ikonok már a fentebb látható cikk szerint egyébként is gyorsbillentyűkhöz van kötve, tehát ennek az oldalnak gyakorlatilag semmi értelme. Ami viszont nagyon hiányzik, hogy amikor egy olyan piktogramot szeretnénk használni, amit egyébként nem szoktunk, akkor arra rá tudjunk egy felületen keresni. Csak az iOS 9.1-es frissítéssel 150 új ilyen ikon érkezett (ezzel már 1620 van!) és ezek közül nem a legkönnyebb kikeresni azt, amire épp szükségünk van, még akkor sem, ha kategorizálva van egyébként.

Az Apple kategorizálja az összes emojit.
Az Apple kategorizálja az összes emojit.

Az is érdekes fejlesztés lenne, ha az Apple a proaktív rendszert úgy fejlesztené tovább, hogy a leírt szövegből a rendszer következtetne arra, hogy milyen emotikont szeretnénk beszúrni éppen. Persze ezek már tényleg nagyon kényelmi funkciók, és lenne ennél fontosabb fejlesztés is a rendszeren jelenleg, de akkor is érdekes funkció lenne.

ios-9-software-update

Az interneten terjed a pletyka arról is, hogy az Apple azért kezdett el foglalkozni ennyire az emojikkal, mert sok olyan felhasználó akadt, akik csak emiatt frissítették a készülékük szoftverét. Így tulajdonképpen a felhasználók kevésbé hozzáértő részénél el tudják érni, hogy a legújabb, leggyorsabb és legbiztonságosabb rendszert használják. Érdekes felmérés volt továbbá az is, amiből az derült ki, hogyha valakinek le kéne rajzolnia egy megadott emotikont, akkor legnagyobb valószínűséggel az Apple által használt jut eszébe.

a63c82c842a126bd046d64c2674d8108

Lehet szeretni, és lehet utálni ezeket a karaktereket, sőt, az sokaknak biztos az jut eszébe róluk, hogy teljesen feleslegesek. Erre viszont nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy nem igaz, hiszen az online kommunikációban ezek a kis ikonok játsszák a legnagyobb szerepet, a gondolatok, érzések és érzelmek kifejezésében. Ebben pedig semmi rossz, vagy felesleges nincs – normális használat mellett természetesen.

Források: emojitracker, MacWord

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!