imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple Event legfontosabb szoftveres bejelentései


Ebben a cikkben összeszedünk azokat a lényeges – elsősorban szoftveres – újdonságokat, amiket az Apple tegnap bejelentett az edukációs esemény során. iWorks csomag, tanárok életét megkönnyítő alkalmazás. Nézzük!

Őszintén szólva előzetesen nem vártunk túl sokat a tegnapi eseménytől, bár persze azért titokban reménykedtünk némi hardveres termék megjelenésében. Ehhez képest kellemesen csalódtunk: egyrészt bejelentették az egyik legjobb ár-érték arányú Apple-terméket – a MacBook Air és az iPhone SE mellett – az új 9,7“-es iPad személyében; másrészt előálltak egy pár okos szoftveres megoldással, amelyek bár elsősorban edukációs célokat szolgálnak majd, bizonyos részeit az átlagfelhasználók is élvezhetik.

Az iPadről tegnap este részletesen is értekeztünk már, jöjjenek most a legfontosabb szoftveres bejelentések!

iWorks frissítés

Szeretjük, használjuk az Apple irodai programcsomagját, az iWorks-öt, ami most megint egy fokkal okosabb lett. A legfontosabb újítás nem meglepő módon az Apple Pencil támogatása lett, ami minden bizonnyal jóval szélesebb rétegnek lesz szempont most az új iPad bemutatása után, mint korábban.

Mostantól könyvet is egyszerűbb lesz majd írnia az ilyen ambíciókkal rendelkező Pages felhasználóknak, minekután az Apple létrehozott pár új sablont direkt erre a célra. Ide kapcsolódik még az úgynevezett Facing Pages funkció is, amely segítségével a dokumentumok eleve nyomtatásra előkészítve formázódnak, igény szerint külön fej- és lábléccel.

Ezeken felül olyan apróságokat érdemes még keresni, mint a kollaboráció a Box felhőtárhelyen tartott doksikban, fánk alakú diagramok, formázást segítő megoldások és társaik. Részletekért olvassátok el a frissítés leírását az App Store-ban, vagy az Apple hivatalos segédletét.

Több alkalmazást a tanterembe!

Az Apple meglepte a tanárokat egy vadiúj, Schoolwork névre hallgató alkalmazással is. Mostantól nem lesz probléma, hogy a gyerekek állandóan a kütyüiket nyomogatják az órán, mivel a tanárok az app segítségével házifeladatokat, beadandókat és egyéb tennivalókat adhatnak ki digitális formában a tanulóknak, amikhez természetesen határidőket is megadhatnak. A fájlok kezeléséhez a diákok ingyen megkapják a 200 gigabájtos iCloud tárhelyet az iskola által biztosított Apple ID-jükhöz.

Ami a legviccesebb, hogy a tanárok motiválására az Apple hasonló jutalmazási rendszert vezetett be, mint az Apple Watch-nál. Az Apple egyfajta digitális továbbképzések keretein belül megmutatja majd alkalmazásaik különböző, edukációs célú felhasználási lehetőségeit, amiket ha teljesítenek jelvényeket kapnak. Tuti ezeket fogják méricskélni ezután a tanári szobákban világszerte.

A Schoolwork legnagyobb problémája szerintem, hogy azt feltételezi, minden gyerek iPaddel rohangál iskolába. Az Egyesült Államok jobb környékein ez még akár lehet, hogy így is van, de hogy a világ többi, nem elhanyagolható méretű részén nem, az egészen biztos. Ettől függetlenül persze nem baj, hogy megcsinálta az Apple az appot, épp csak limitált lesz azon intézmények és tanárok száma, akik tényleg élvezhetik majd áldásait.

A Schoolwork alkalmazás júniusban érkezik majd meg, elsőkörben béta formában.

Smart Annotation

Ez a funkció egyszerre Pages frissítés és tanári segédlet. A dolog lényege, hogy az oktatók egyszerűen, intuitív módon tudják javítani a tanulók (digitális) beadványait, anélkül, hogy ki kéne nyomtatni azokat, vagy különféle PDF szerkesztőkkel kéne megharcolni.

Nagy vonalakban ezek voltak tehát a legfontosabb bejelentések. Ennél természetesen azért jóval több apróság elhangzott a bemutatón, érdemes megnézni a Verge összefoglalóvideóját, ha érdekelnek a részletek.

Forrás: The Verge

Ha lemaradtál volna róla tegnap, itt tudod visszaolvasni élő közvetítésünket, hogy átélhesd az izgalmakat.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!