imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple fél, hogy lehallgatják a szervereiket


Nemrég mi is írtunk arról, hogy a hírek szerint az Apple részben átállhat a Google Cloud platformra ami a cég felhőszolgáltatásait illeti – legalábbis addig, amíg el nem készül a saját megoldásuk. Az Information most további érdekességeket közölt a projecttel kapcsolatban.

Az Apple jelenleg más cégek infrastruktúrája támaszkodik az online felhőszolgáltatásokat illetően: többek között az Amazon és a Microsoft megoldásait használják erre a célra. Ez a cupertinóiak szerint azonban nem éppen optimális helyzet, így a VentureBeat korábbi értesülései szerint dolgoznak egy házon belüli megoldáson, melyet egyelőre „Project McQueen” névre kereszteltek.

Kép forrása: CE
Kép forrása: CE

Az Information legújabb értesülései szerint azonban a Project McQueen csak egy az összesen hat belső projektből melyek mindegyike az online megoldásokról szól. Egy másik hasonló projektben az Apple mérnökei saját fejlesztésű szervereken dolgoznak, vagyis gyakorlatilag hardvert terveznek a szoftveres szolgáltatásaik alá. Hogy miért? Az indok elég érdekes, így ír erről Amir Efrati és Steve Nellis:

Emögött legalább részben az áll, hogy szeretnének biztosra menni, ami a szervereik biztonságát illeti. Az Apple régóta arra gyanakszik, hogy a hagyományos beszállítóktól rendelt szervereiket a szállítás során megállítják, majd egy ismeretlen harmadik fél további chipekkel és firmware-rel szereli fel azokat, így sebezhetővé válnak a behatolási kísérletekkel szemben. Arra is volt példa, hogy az Apple fotókat készített az alaplapokról, majd minden egyes chipről megkérdezték, hogy pontosan mi is a funkciója és miért van ott. A saját alaplappal ellátott saját szerverek megakadályoznák, hogy mások extra chipekkel kiskapukat építsenek beléjük.

Apple adatközpont, Észak-Karolina. | Kép forrása: The Washington Post
Apple adatközpont, Észak-Karolina. | Kép forrása: The Washington Post

A fenti kijelentések kicsit összeesküvés-elmélet szagúak, de úgy tűnik, hogy az Apple az FBI-ügy kirobbanása óta még a korábbinál is nagyobb figyelmet szentel az adatvédelemnek és a biztonságnak. A saját gyártású szerverek kétségtelenül megnehezítenék azon kormányok dolgát, akik szeretnének hallgatózni – főleg, ha bevezetik a korábban rebesgetett újfajta iCloud-titkosítást is, ami gyakorlatilag hasonló megoldást jelentene, mint az iPhone-ok jelenlegi titkosítása.

A szerverek terén mindenesetre van némi korábbi tapasztalatuk – ha nem is pontosan ilyen felhasználási területen – hiszen az Apple évekig rendelkezett az Xserve nevű termékvonallal. Ennek első generációját ráadásul ugyanott mutatták be, ahol most hétfőn az iPhone SE-t és a 9,7″-es iPad Prót.

Forrás: 9to5Mac.

MacBook Air Retina most 3 év jótállással

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!