imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple feltalálta: önállítós Apple Watch szíj


Az Apple ismét egy érdekes szabadalmat adott be, a Vissza a jövőbe filmszéria legendás önbefűzős cipője után szabadon. Elvileg képes lehet az Apple Watch saját magától beállítani a szíj megfelelő feszességét, hogy az pont a lehető legkényelmesebb legyen a felhasználója számára.

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én rendszeresen belefutok, hogy az órám, az övem és hasonló, szakaszosan állítható, testre szoruló kiegészítőm pont nem megfelelően feszesek. Ha eggyel szorosabbra állítom őket, elszorítom a vérkeringésem, ha eggyel lazábbra, úgy érzem, leesik a csuklómról az óra/derekamról a nadrág. Milyen király lenne, ha mindig pont olyan feszesek lennének ezek a szíjak, ami pont a lehető legkényelmesebb?

Minden bizonnyal ez járhatott azoknak az Apple-mérnököknek a fejében is, aki megálmodták a következő, frissen szabadalmaztatott technológiát. A No. 9781984 számú, “Dinamikus feszességszabályzó viselhető elektronikus készülékek számára” névvel regisztrál szabadalom pontosan azt írja le, amiből a nevére következtetnénk: egy önállítós Apple Watch szíjat.

A dokumentációt azzal kezdi az Apple, hogy a hagyományos szíjak sok esetben elég macerásak tudnak lenni: néha több lépés is szükséges a megfelelő illeszkedés eléréhéhez, ráadásul nem mindegyik szíj ajánl fel olyan szorosságú lehetőségeket, ami kényelmes lenne a felhasználók mindegyikének. Ez, azon kívül, hogy meglehetősen kényelmetlen, ronthat is az Apple Watch szenzorainak pontosságán. Például edzés közben, amikor az izzadásnak és a gyors mozgásoknak köszönhetően lötyöghet az óra.

Ezt orvosolandó találták ki azokat az eljárásokat, amelyekkel olyan szíjakat hozhatnának létre, amik vagy automatikusan vagy a felhasználó jóváhagyásával a megfelelő feszességűre állítanák magukat. Erre több módszerrel is képesek lehetnek a szíjak, említik például az alakmemóriával rendelkező vezetékek használatát, a beépített feszítő apparátust, vagy a gázzal, illetve folyadékkal tölthető kis hólyagokat, amelyeket akár a szíjba is építhetnének.

Ezek (egy része legalábbis) a leírása alapján úgy is képesek lennének működésbe lépni, hogy teljesen maguktól érzékelik, mikor helyezte fel az órát a felhasználó a csuklójára, majd automatikusan a megfelelő feszességre feszülnek. Másik módszer lehet egy külön erre a célra létrehozott felület az órán, ahol mondjuk a koronát tekergetve lehetne egyénileg szabályozni, mennyire illeszkedjen a szíj.

A kérelmet először még 2015 áprilisában adta be az Apple, szóval jó sokat kellet várniuk az oltalomra. A feltalálóknál Andrzej T. Baranskit, Serhan O. Isikmant, Tyler S. Bushnellt, Steven J. Martisauskast and David I. Nazzarót említi a leírás.

Természetesen ahogy máskor sem, úgy most se tudhatjuk biztosan, hogy valaha meg fog-e valósulni a fentebb leírt technológia. Mindenesetre elég menő lenne, pont, mint a Vissza a jövőbe önbekötös cipője.

Forrás: AppleInsider

Addig is csak a hagyományos Apple Watch kínálattal szolgálhatunk, de abból legalább rengeteg akciós modellel. Ott van például a 38 milliméteres rozsdamentes acél S0, ami most az eredeti 215 990 forintos árához képest most csak 89 990 forintba kerül.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!