imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Itt az új MacBook Pro 16" 2019

Mi pedig leteszteltük

Az Apple felvásárolja az Intel egy részét


Az Apple háza táján most igazán nagy a nyüzsgés az 5G-s modemeket illetően, amik várhatóan a 2020-as iPhone-okban debütálnak majd. Ezidáig azt hihettük, hogy a modemek beszállítója az elkövetkezendő években egyértelműen a Qualcomm lesz, azonban a cég egy óriási beruházással megint csavart egyet a történeten.

Kezdjük is rögtön a történet elején! Az Apple és a Qualcomm között már évek óta tartott egy szabadalmi pereskedés, amelynek lezárására az idei év első felében került sor. Logikus volt, hogy a vállalat még a csatározás időszakában új partner után néz, és az Intelt bízta meg az 5G-s modemek fejlesztésével, az viszont sajnálatos módon nem tudta tartani az elvárt határidőket és kitételeket. Ráadásul mikor megszületett a megegyezést a Qualcomm és az Apple között, néhány órával később az Intel bejelentette, hogy kiszáll az okostelefonokba szánt modemek fejlesztésének üzletágából.

Ezek után az Apple-nek és a Qualcomm-nak sikerült újra megegyezni, aminek köszönhetően a 2020-as iPhone-okb 5G-s modemek beszállítóját már nem kellett tovább keresni. A témával a sajtó azóta többet nem is foglalkozott, azonban a vállalat váratlan, de egyben logikus lépést tett. A napokban erősítették meg a felek, hogy az Apple valóban felvásárolja az Intel okostelefonokba szánt modemekkel foglalkozó részlegét.

A megegyezés szerint a vételi ár mintegy 1 milliárd dollár, ami az Apple második legnagyobb felvásárlási beruházásása közvetlenül a Beats után. A vételár elméletileg tartalmaz közel 17 000 szabadalmat, rengeteg felszerelést és bérleményt, ráadásul nagyjából 2 200 Intel dolgozó kerül át az Apple szárnyai alá. Továbbá született egy kitétel is, miszerint az Intel továbbra is készíthet modemeket (például PC-kbe, IoT eszközökbe és önvezető járművekbe), de okostelefonokba szánt megoldással nem állhat elő.

Nyilvánvalóan az Apple igyekszik mindent házon belül tartani, amit csak lehet. Úgy tűnik, hogy az év végétől – amikor is az egész ügylet teljességében lezárul – kétszer akkora fejlesztőgárdával, több eszközzel és rengeteg szabadolmmal vághatnak neki az akadályoknak. Johny Srouji, az Apple hardverfejlesztésért felelős alelnöke eképpen nyilatkozott a felvásárlás kapcsán:

Már hosszú évek óta dolgozunk együtt az Intellel, így tudjuk, hogy az ottani dolgozók is olyan szenvedélyesen törekszenek a minél tökéletesebb felhasználói élményt nyujtó technológiák fejlesztésére, mint az Apple.

Az Apple-nél nagyon örülünk, hogy ennyi remek szakember csatlakozik a folyamatosan növekvő celluláris modemekkel foglalkozó részlegünkhöz. Reméljük, hogy jól boldogulnak majd az Apple kreatív és dinamikus környezetében.

Az cégnek tehát ennek a lépésnek hála – a 2020-as iPhone-okat kivéve – lehetősége nyílik majd arra, hogy a jövőben saját hálózati modemet szereljen a telefonjaiba. A tervezett fejlsztésekkel kapcsolatban még nem tudunk semmi konkrétat. Ez persze nem melegpő, hiszen az egész felvásárlási folyamat csak az év végével zárul majd le.

Ti mit gondoltok, a 2021-es iPhone-okban már a vállalat saját 5G-s modeme lesz, vagy erre még éveket kell várni?

Forrás: 9to5Mac

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!