imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple felvásárolta a Shazamot


A népszerű zenefelismerő szolgáltatás megvásárlása a 2014-es, 3 milliárd dollárba kóstáló Beats beruházás után a legnagyobb ilyen jellegű vétel az vállalatnál az elmúlt időszakban. Az Apple hivatalosan is megerősítette az egyesülést, és “izgalmas terveket” helyezett kilátásba.

Gondolom a Shazamot nem nagyon kell bemutatni, egy időben, amíg a személyi asszisztensek még nem tudták ezt (a Siri is a Shazam motorját használja), addig szinte minden okostelefonon ott volt a helye az appnak. Azóta kicsit alábbhagyott az érdeklődés, de még mindig az egyik legnépszerűbb, ingyenesen is használható zenefelismerő alkalmazásról van szó. Épp ezért elég nagy számba megy, hogy az Apple a napokban megvásárolta az angliai székhelyű céget.

Természetesen a financiális részleteket nem kötötték az orrunkra, de azért sejtések vannak. A TechCrunch például pár héttel ezelőtt, amikor már elindultak a találgatások, egyik belsős forrására hivatkozva 400 millió dollárt emlegetett. Ha valóban ilyen áron sikerült lebonyolítani a beruházást, akkor minden bizonnyal fekete pénteken kötötték meg az üzletet, minekután 2015-ben még 1 milliárd dollárt nyomott a Shazam piaci értéke.

Az Apple és a Shazam is megemlékezett a történetről egy-egy közlemény erejéig, Cupertino így:

Nagyon izgatottak vagyunk, hogy a Shazam és a tehetséges csapata csatlakozik az Apple-höz. Az App Store indulása óta a Shazam folyamatosan a legnépszerűbb iOS-es alkalmazások között volt. Mára már többszáz millió ember használja világszerte az alkalmazást, számos különböző platformon. Az Apple Music és a Shazam egymásnak lettek teremtve, osztozva a zene felfedezés szenvedélyében, és abban, hogy nagyszerű zenei élményt nyújtsanak a felhasználóiknak. Izgalmas tervein vannak talonban, alig várjuk, hogy ezeket összekombináljuk a Shazammal a mai megállapodás fényében.

A Shazam is nagyon hasonlóakat mondott, de azzal most nem untatnánk senkit. Sokkal izgalmasabb az a kérdés, hogy vajon mire használja majd az Apple a technológiát. Kézenfekvő, hogy az Apple Music ott lesz a porondon, de tekintve, hogy a Shazam integrálva van a Snapchattől kezdve az iMessage-ig szinte mindenhol, elég széles a felhasználási lehetőségek spektruma.

Hogy mást ne említsünk, ott van például az app kiterjesztett valósággal játszó kísérleti funkciója, amivel képek segítségével lehet majd tartalmakat felfedezni és hasonlók. Most, hogy az Apple erősen felpattant az AR vonatra, nagyon kapóra jöhetnek az ehhez hasonló technológiák.

Végül egy kis funfact a végére: 2002-ben, amikor elindult a Shazam, még 2580-nak nevezték a szolgáltatást. A felhasználóknak ugyanis ezt a számot kellett tárcsázniuk, ha zenét akartak beazonosítani. A hívás hanganyaga ezután eljutott a céghez, ahol ha tudták, felismerték a számot, aminek címét és előadóját SMS-ben küldték vissza a telefonálónak.

Ebből is látszik, mekkorát változott a világ szórakoztató technológiai aspektusból az elmúlt 15 évben…

Forrás: Macrumors

Az ilyen felvásárlásokkal és az egyedi tartalmakkal az Apple Music egyre erősebb versenyző lehet a Stream-harcban, amiről régebben elég részletesen írtunk itt és itt.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!