imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple felvette a Chrysler egyik korábbi alelnökét


Kicsit szusszanhattunk az év elején beindult Apple-autó pletykák után, de úgy tűnik, azért mindig találni valami olyan eseményt, ami újra olaj a tűzre. A Wall Street Journal fedezte fel, hogy Doug Betts LinkedIn-profilja alapján már az Apple alkalmazásában áll. De kicsoda is ő, és miért tartják ezt hírértékűnek?

Betts korábban a Fiat Chrysler Automobiles N.V. egyik alelnöke volt, egészen pontosan az az alelnök, aki az autógyártó termékeinek minőségéért volt felelős. Itt egyesek megemelhetik a szemöldöküket, és nem teljesen alaptalanul: a korábbi alelnök egy nappal azután távozott a Chryslertől tavaly októberben, hogy a Consumer Reports független fogyasztói magazin elég keményen lehúzta a gyártó autóit minőségi szempontból. Mentségére legyen mondva, hogy korábban a Nissannál és a Toyotánál töltött be hasonló pozíciókat.

Doug Betts
Doug Betts | Kép forrása: R&T

Doug Betts LinkedIn-oldaláról az is kiderül, hogy korábban az ellátási lánc területén is dolgozott – és láss csodát, az Apple-nél az „Operations” részlegre került, vagyis nagyjából a vállalatirányítás területén, operatív vezető feladatkörben alkalmazzák. Ebből továbbra sem következik semmi olyasmi, hogy az Apple autón dolgozna, még ha az autóiparból érkezett is az újabb munkatárs. A WSJ azért hozzáteszi, hogy az értesüléseik alapján az Apple nemrég az egyik legjelentősebb európai, önvezető autókkal foglalkozó kutatót is megszerezte magának, bár itt sem nevet, sem egyéb bizonyítékot nem említenek.

És hogy honnan indult annak idején ez az egész „az Apple önvezető elektromos autót fejleszt”-téma? Az első hír még februárban tűnt fel, amikor is Amerika-szerte Dodge kisbuszokat fedeztek fel, amiket az Apple bérelt, és mindenféle érdekes műszert vittek magukkal. Ebből egyesek arra következtettek, hogy önvezető technológián dolgozik a cég – azóta azonban kiderült, hogy az autók az Apple Maps szolgáltatáshoz készítenek fotókat és pontosítják a térképeket. Ezután szállt be a mostani hír eredeti forrása, vagyis a Wall Street Journal is. A lap egészen konkrétan azt állította, hogy több száz ember dolgozik az Apple-nél a projekten, aminek ráadásul a kódnevét is tudni vélik: „Project Titan.”

Apple autó Maps
Az egyik autó, ami az Apple Mapshez készít fotókat és gyűjt adatokat. | Kép forrása: 9to5Mac

Később folyamatosan érkeztek hírek arról, hogy az Apple mindenféle autóipari szakembereket alkalmaz, például a Mercedes–Benz korábbi kutatás-fejlesztési vezetőjét, Johann Jungwirth-öt. Később aztán kiderült, hogy ő konkrétan a „Director of Mac Systems Engineering” pozíciót kapta meg, vagyis ez alapján semmi autóval kapcsolatos dologban nem vesz részt. Ide kapcsolható még az Apple és a Tesla között kirobbant toborzási háború is: egymástól próbálnak embereket átcsábítani, amiben egyelőre a Tesla sokkal jobban áll, hiszen nagyjából ötször annyian mennek át hozzájuk az Apple-től, mint fordítva. Persze ebből sem érdemes egyből arra következtetni, hogy hamarosan bemutatkozna az Apple-autó.

Korábbi híreink a témában:

Hogyan szipkázza el a Tesla az Apple dolgozóit?
Önvezető elektromos autón dolgozik az Apple?
Lerántjuk a leplet az Apple titokzatos autójáról
Mercedes-elnök: Az Apple nem gyárthat autót
A Tesla sok szeretettel várja az Apple-t
3D-térképhez gyűjtenek adatokat a titokzatos Apple-autók?
Ezeket a helyeket fogja feltérképezni az Apple autója

Forrás: The Wall Street Journal via The Verge. Borítókép: Chrysler.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!