imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

“Az Apple fogságba ejtett az iOS-szel – talán örökre”


Ezzel a címmel nyitotta cikkét Damon Beres, a Mashable újságírója, melyben az iPhone-nal történő szakítási kísérletét írja le. Akármennyire is akarta, egyszerűen képtelen volt otthagyni az ökoszisztémát, és azt is elárulta, miért.

El lehet azon filozofálgatni, hogy vajon melyik telefon éri meg a legjobban ár/érték arány szempontjából – melyiknek van jobb kamerája, okosabb funkciói, melyik szebb, okosabb –, és korántsem biztos, hogy minden versenyszámban az iPhone fog győzedelmeskedni. Az viszont nem kérdés, hogy az iOS-nél jelenleg nincs jobb mobil operációs rendszer a piacon. Ismét, nem azért, mert sokkal több mindent tud vagy jobban nézne ki mondjuk az Androidnál; és még csak nem is azért, mert hibátlanul működik, vagy mert sosem tud lefagyni, beakadni. Előbbi az ember szubjektív véleményének kérdése, utóbbival meg mindenkinek lehetnek saját tapasztalatai, főleg most, az iOS 11 rajtjának a környékén.

Egész egyszerűen arról van szó, hogy iOS-t úgy fejlesztették ki, hogy ne lehessen otthagyni. Hogy kötődj hozzá. Hogy függj tőle.

Damon Beres techújságíró a nehezebb úton tanulta meg ezt a leckét. Tavaly vásárolt egy Galaxy Note 7-et, amit ugyebár később az öngyulladós képessége miatt visszahívtak. A hiányt pótlandó végül egy iPhone 7-es mellett kötött ki, amelyet szép lassan teljesen be is lakott. Igen ám, de most, hogy kiadták a Samsung Galaxy Note 8-at, kapott egy lehetőséget, hogy a tavalyi kellemetlenségeket kompenzálandó, töredékáron megszerezhesse a készüléket. Nem hagyta ki…

A Note 8 volt a készülék, amire vágytam. A kijelző hatalmas és gyönyörű. Ott az S Pen, amivel szuperül lehet dolgozni, a multitasking funkcióknak köszönhetően pedig tudok egyszerre két alkalmazást is használni, ami kifejezetten előnyös számomra. A szórakozást illetően – hihetetlen szélesképernyős Instapaper, emulált videójátékok, bármi – sem lehetett egy rossz szavam se. Mindenem megvolt, amire csak egy telefonban vágyhattam.

Azonban viszonylag hamar rájött, hogy az iOS-t nem lehet olyan könnyedén otthagyni. Az ő szavaival élve: ha egyszer bezárt magába az iPhone, akkor kilépni az ökoszisztémából iszonyatos kínszenvedés, főleg ha a környezetedben élő legtöbb ember is iOS-t használ. A legfájdalmasabb pont, mint kiderült, az iMessage hiánya volt. Rögtön a váltás után kezdett érezhetően kevesebb üzenetet kapni. Hiába próbálkozott mindenféle más appokkal a Signaltól elkezdve a Facebook Messegerig, egyszerűen sokkal kevesebbet beszélgetett a barátaival. Úgy véli, azért, mert rendkívül frusztráló olyan appokban eltölteni sok időt, amit természetes körülmények között soha nem használ.

Aztán hamar szembesült azzal is, hogy nem minden alkalmazás tudja megfelelően kezelni a Note 8 szokatlan kijelzőjét, így főleg a médiatartalmak rengetegszer szétcsúsztak. Az, hogy képeket vagy videókat tudjon küldeni a barátainak, egy többlépéses folyamattá vált. Sosem lehetett biztos abban, hogy az a kép, amit el szeretne küldeni, hogyan fog kinézni az ismerőse telefonján, hiszen a Samsung teljesen más színbeállításokkal dolgozik, mint az Apple.

Balra a Note 8, jobbra az iPhone 8 által készített kép.

Hamarosan jött a teljes összeomlás. Megbánta a váltást, de közben gyűlölte azt az érzést is, hogy ennyire az Apple fogja lett. Egyenesen ördöginek nevezi azt a nyomást, amit az Apple az iPhone-on keresztül a felhasználókra tud gyakorolni. Hiába volt évekig Androidos, elég volt egy pár hónapos kaland az iPhone-nal, és már lehetetlennek látta, hogy valaha képes legyen váltani.

Beres több részre bontotta az okokat. Általános megközelítésben szerinte az első és legnyilvánvalóbb oka a helyzetnek, hogy az iPhone-t úgy alkották meg, hogy függj tőle. Rezeg, csörög, és folyamatosan “könyörög”, hogy nézz rá a kijelzőre. A közösségi média alkalmazásai megállás nélkül öntik rád az információt, lájkok és retweetek formájában biztosítják, hogy ne tudj elszakadni.

“Az iPhone egy portál az apró meglepetések karneváljához, amely meglepetések addig özönlenek, amíg meg nem halunk”.

Igen ám, de ez idáig általános igaz szinte minden okostelefonra. Az Apple azonban még egy szinttel magasabb fokon műveli ezt az iparágat. A kulcs a termék teljes uralmában van. Ha iPhone-od van, nem SMS-ezel, hanem az iMessage-t használod. Ha az Apple kiad egy új iOS verziót, azonnal töltheti is mindenki. Ha pedig vezetékes fülhallgatóval akarsz zenét hallgatni, akkor is az Apple-höz kell fordulnod a megfelelő adapterért.

Különböző praktikákkal az Apple folyamatosan arra ösztönzi a felhasználókat, hogy óramű pontosággal mindig váltsanak a legújabb készülékekre, még akkor is, ha amúgy nem lenne szükséges; illetve olyan helyzetekbe kényszerít bele, amelyekben nem érzed magad teljesen otthonosan (példának itt a Face ID-t említi a Touch ID helyett). Mégis, egyszerűen lehetetlen elszakadni.

Hogy pontosan mit nem tud a másik oldal, amit az Apple igen? Beres úgy vélekedik, hogy az Android, az iOS egyetlen igazi kihívója, a nyílt forráskódúsággal lőtt félre. Akármelyik cég használhat Androidot. Lehet, hogy elméletben jól hangzik, hogy a Samsung legyárthat egy csúcstelefont, gyönyörű kijelzővel, egyedi Androiddal, és minden jóval – ahogy az is, hogy például a Motorola gond nélkül kidobhat 50-60 ezer forintos alsókategóriás gépeket, hiszen így papíron minden felhasználó megtalálhatja a maga igényeinek megfelelő készüléket. A gyakorlatban viszont ennek az lesz az eredménye, hogy bár jó az Android, igazából sosem fog semmi olyan jól működni rajta, mint iOS-en.

A csevegés borzalmas, az alkalmazások közt hatalmas az összevisszaság, nincs következetes felhasználói élmény, az operációs rendszer legújabb frissítései pedig egy örökkévalóságig nem jutnak el a felhasználókhoz. Nem véletlen, hogy az Androidosok többsége két évvel ezelőtti rendszert használ – írja Beres, majd hozzáteszi: a Google teljesen elvesztette a gyeplőt az operációs rendszer fölött.

Oktróber 2-i adatok.

A szerző úgy látja, hogy az embereknek igazából csak két lehetősége a maradt: elfogadni az Apple teljes irányítását vagy belemenni az Android fejetlenségébe. S hogy Beres hogy döntött végül?

“Egy darabig megpróbáltam ellenállni, de végül elfogadtam az Apple-t.”

Forrás: Mashable

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!