imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megjöttek az első hírek az iOS 14-ről

Vajon melyik készülékeken lesz elérhető?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple forradalmasítja, hogyan hallod a zenét


Ügyes hangtechnológiai, pszichoakusztikai szabadalmat nyújtott be az Apple, amely teljesen megváltoztatná, mit jelent a fül- és fejhallgatón keresztüli zenehallgatás.

A fej- és fülhallgatók nagyszerű eszközök, hiszen így gyakorlatilag akárhol tudsz zenét hallgatni, anélkül, hogy ezzel bárkit is zavarnál. Épp csak egy baj van velük:

sosem lesz olyan a zenei élmény, mintha hangszórókról hallgatnád a zenét.

Akármilyen jól is vannak megalkotva, szükségszerűen mesterséges, steril atmoszférát termet, hogy van egy eszköz a fülön, ami a külső hangok egy részét elmaszkolja, a zenét pedig egyenesen az agyadba tolja. Nem beszélve arról, hogy ekkora méretben csak beszűkült térélményt lehet produkálni (ez alól egyetlen kivételt hallottam idáig, a Sennheiser HE 1-et, ami túlzás nélkül a világ legjobb fejhallgatója, nem mellesleg pedig 16 millió forint).

Sennheiser Orpheus, a HE 1

Egy szó, mint száz, ha nem a világ legjobb fejhallgatójával rendelkezel, aligha lesz olyan élményben részed, amit egy tisztességes hangszórótól kaphatsz. Az Apple ezen szeretne változtatni.

Frissen nyert szabadalmuk leírása alapján fognák az úgynevezett „acoustic transparency“ technológiát, és ötvöznék különböző fejlett jelfeldolgozó eljárásokkal. Előbbit már elég sok, főként zajszűrős, füles tudja: egy külső mikrofon mintát vesz a környezeti zajokról, és azt a zene álá keveri, így a felhasználót például nem fogja elütni a villamos a zajszűrő miatt.

Az Apple féle eljárás lelkét nem is ez, hanem a különböző jelfeldolgozó trükközések adnák. Ezek szoftveresen megpróbálnák a mikrofon által begyűjtött hangmintát úgy módosítani, hogy az megtévesztésig hasonlítson ahhoz, amit a felhasználó természetes körülmények közt, hangszóróról zenét hallgatva hallana.

A leírásban még olyan nüanszokra is kitérnek, mint a fej és a vállak pozíciója, vagy a szoba akusztikai tulajdonságai. Utóbbival kapcsolatban már vannak is tapasztalatai az Apple-nek: ugyebár a HomePod képes a térbeli helyzetéhez mérten alakítani a hangképén. Ezt az eljárást kicsit továbbfejlesztve és elegyítve az előbbiekkel, tényleg elképzelhetőnek tűnik, hogy hamarosan ugyanolyan élmény lesz fejhallgatóról zenét hallgatni, mint hangszóróról.

Az Apple által megfogalmazott cél, hogy a zene ne a fejedben szóljon, hanem mint két feléd irányított hangszóróból. Én személy szerint nagyon támogatom az elképzelést, de el tudom képzelni, hogy van, aki meg pont a fülesek sterilebb, fejben szóló hangzását szereti. Ti melyik táborba tartoztok?

Forrás: AppleInsider

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!