imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Az Apple füleseinek evolúciója 


A napokban volt 18 esztendeje, hogy az iPod kíséretében az Apple piacra dobta az első fülhallgatóját. Az évforduló remek alkalom arra, hogy az egyre sűrűsödő Airpods Pro-pletykák között visszatekintsünk a cég eddigi füleseire is.

A magukat audiofileknek tartók ugyan rettegnek a gyári megoldásoktól, de az Apple saját füleseiről általában elmondható, hogy hangminőség tekintetében a legtöbb ember számára hozzák a kötelezőt. A cupertinóiak még az első iPod 2001. október 23-i megjelenésével léptek be a fülhallgatógyártók népes táborába, majd az évek során számos önállóan megvásárolható változattal is előálltak.

2001: Legenda születik 

Az első iPod és egy jellegzetes snitt a korabeli reklámokból

Az iPoddal debütáló alap füles valódi különlegességét a fehér színe adta, ami egy nagyon is tudatos húzás volt az Apple részéről. Az egyedi árnyalatával virító kiegészítő iszonyú menőnek számított a fekete konkurencia tengerében, a hófehér zsinórok köré ikonikussá vált marketingkampány is épült. A fülhallgató legkorábbi verziója semmiféle trükköt nem tudott, csak később bővült a könnyen tekeredő kábeleket megregulázó apró csúszkával.

2004: Zenét az agyba 

In-Ear Headphones, az Apple agybadugós megoldása

2004-ben úgy döntöttek Cupertinóban, hogy megcélozzák az érzékenyebb fülűeket egy jobb hangminőséget nyújtó modellel. A 39 dollárért kínált prémium füles tervezésénél az akkoriban már egyre népszerűbbé váló agybadugós megoldást választották, s három eltérő méretű adaptert is adtak mellé. Az In-Ear Headphones névre keresztelt termék ugyan nem lett zajos siker, de eleget adtak el belőle ahhoz, hogy 2008-ban bemutassák a mikrofonnal és távirányítóval bővített utódját.

2005: A füles, mint nyaklánc 

Lanyard Headphones, mert hát ki ne akarná nyakban hordani az iPodját?

A kétezres évek közepének egyik jellegzetes őrülete volt a nyakba akasztható MP3 lejátszó, a Lanyard Headphones pedig pontosan ezt a trendet lovagolta meg. A szövettel borított kiegészítő nyakláncot varázsolt az iPodból, így aztán bárki láthatta, hogy nem egy mezei „128 megás” Dimarsonról nyomatjuk 50 Cent legújabb albumát. A hozzáadott menőség kellemes velejárójaként még a gyűrődést is jobban bírta, mint a gabalyodásra/megtörésre/foszlásra legendásan hajlamos normál kivitel.

2007: Hello iPhone, Hello Bluetooth! 

iPhone Bluetooth Headset: AirPods volt, amikor még nem volt Airpods

Bitang jól mutat ez a fekete AirPods! Pedig ez nem is AirPods, és még csak zenét sem hallgathatsz rajta. Ez ugyanis a 2007-ben megjelent iPhone Bluetooth Headset, amit az Apple azoknak kínált, akiket zavartak a zsinórok a nagyüzemi telefonálás közben. 129 dollárért kizárólag beszélgetésre lehetett használni, a párosítás pedig a mellé csomagolt dokkolón keresztül történt szimplán úgy, hogy mindkét eszközt egyszerre csatlakoztattuk. A gyártása csak 2009-ig tartott, így feltehetően nem ez volt az iPhone legnépszerűbb kiegészítője.

2007-2012: A klasszikus iPhone-füles korszaka 

Kezdetben így kínálták az iPhone-fülest, ha külön vetted meg  

Az első iPhone mellé természetesen nem az ős-iPoddal debütált fülhallgató járt, hiszen a telefonhoz biztosított változat már egy áramvonalasabb dizájnt használt. Az új kiegészítő eleinte még iPhone Stereo Headset néven futott, amit később az “Earphones with Remote and Mic” könnyed csengésű elnevezése váltott. A hangerőszabályzás már kései extra volt, hiszen a mikrofon mellé kezdetben csak egyetlen gomb került a zsinórra, melyet programozhattunk a hívások kezelésére, vagy a zenés és videós tartalmak lejátszásának dirigálására is.

2012: EarPods a (plasztik)házban 

A 2012-es EarPods a mutatós eredeti csomagolásában

Az EarPodsot vélhetően senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen a mai napig ezt kapjuk az almás telefonok mellé. Az eredetileg az iPhone 5-el szállított füles leváltotta a második generációs dizájnt, mélyebben ül a fülben, és érezhetően jobb hangzást nyújt. Az első években még egy tetszetős műanyag házban bújtatták az iPhone dobozába, manapság viszont már csak simán feltekerve érkezik. A 2016-os iPhone 7 óta jack helyett lightning csatlakozóval van ellátva.

2016: AirPods, az új őrület 

Szegény James Cameron a fülében lévő AirPods miatt nem érzékelheti a rá leselkedő veszélyt

A 2016 decemberében boltokba került AirPods elérte ugyanazt, amit az iPodok fehér kiegészítője az évezred elején: ikonná vált. Az Apple fogta a bluetooth-fülesek már létező műfaját, és valami olyat alkotott vele, amire a tömegek is vágyni kezdtek. Az AirPods a cég egyik legjobban dicsért terméke lett, köszönhetően az egyszerű kezelhetőségének és az olyan képességeinek, mint a fülbe helyezés automatikus érzékelése. A mémmé avanzsált fülhallgatóhoz idén tavasszal frissítés is érkezett, mely hosszabb akkuidőt, valamint a Siri kényelmesebb kezelését hozta magával.

…s vajon mit tartogat a jövő? 

Koncepciók, jóslatok, ködszurkálás

Egyelőre pletykákat, változó mennyiségben. Most éppen a vízálló, agybadugós AirPods Pro érkezését jósolják a techvilág orákulumai a következő hetekre, de erről semmi biztosat nem tudunk. A mendemondák rendszeresen felbukkanó szereplője még az Apple saját high-end fejhallgatója is, amiről viszont hónapok óta hallgatnak a jól értesültek. Annyi azonban bizonyos, hogy aki mindenképp az Apple háza tájáról akar válogatni, annak ott vannak még a Beats termékei is, hiszen a Dr. Dre által gründolt márka is a cupertinóiak tulajdona.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!