imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple hangtervezője még a Beatlesnek is nekiment


Gondoltad volna, hogy a Mac egyik legikonikusabb figyelmeztető hangja egy szemtelen beszólás a világhírű angol zenekar kiadójának? A ’80-as évek vadregényes történeteiről Jim Reekes „hangtervező“ mesélt.

Az Apple-ről manapság talán legtöbbünknek egy steril, letisztult, végtelenül finomra hangolt gépezet jut eszünkbe, ahol minden a helyén van, minden be van biztosítva, le van védve, felül van vizsgálva. Ekkora méretekben valószínűleg nem is nagyon lehet máshogy sikeres vállalatot üzemeltetni, mindenesetre jó visszanézni a „régi szép időkre“, amikor még nem volt ennyi kötöttség, és ennek megfelelően belefért pár neccesebb történet. Gondoljunk itt például a beszólogatós rap-reklámokra…

Ezúttal Jim Reekes, a QuickTime csapat egykori szoftvertervezője mesélt kalandjairól. Reekes még az 80-as évek végén csatlakozott az Apple-höz, ahol elsősorban új figyelmeztető hangok tervezése volt a feladata. Munkájában meglehetősen sikeres volt, neki köszönhetjük többek közt a Mac bekapcsolóhangját, az iPhone kamera és screenshot hangját, és a Sosumi névre keresztelt, a mai napig megtalálható figyelmeztető hangot Macen.

Ez utóbbinak pedig egészen elképesztő története van. Az Apple ekkoriban éppen nagy jogi csatározások közepette állt. A vállalat neve ugyanis megegyezett az 1968-ban alapított Apple Corps kiadóéval, ami történetesen a The Beatles tulajdonában állt. A helyzetet Steve Jobs csak úgy tudta feloldani, hogy szentül megfogadta, az Apple továbbra is csak a számítógépekre fog fókuszálni, és semmi köze nem lesz a zenéhez (haha, Apple Music).

A dolog működött is egy darabig, de aztán a Macek megkapták a támogatást a hangrögzítésre, illetve a MIDI kontrollerek kezelésére. A Beatlesnél ez felvitte a vérnyomást, és a megállapodásra hivatkozva arra utasította a vállalatot, hogy az nevezzen át minden „zeneien hangzó“ elnevezésű figyelmeztető hangot valami másra.

Reekes tehát abban a sajnálatos helyzetben találta magát, hogy az eredetileg Xylophone névre keresztelt hangja ebben a formában nem maradhatott tovább. Először arra gondolt, hogy „let it beep“ lesz a választás, utalva ezzel a Beatles híres „Let it be“ című slágerére. Természetesen a nyílt provokáció nem maradhatott, így a hangtervező inkább a burkoltabb formát választotta. „So sue me“, azaz szabadfordításban körülbelül: „legfeljebb beperelnek“ – ez lett végül a befutó. Már csak egy kicsit módosítani kellett a betűzésen, hogy ne legyen annyira egyértelmű az üzenet. Így született meg a Sosumi.

Jim Reekes fiatalon

Reekes azt hazudta az ügyvédeknek, hogy a Sosumi egy japán szó, aminek az égvilágon semmi köze nincs a zenéhez. A terv működött, a figyelmeztető hang átment a rostán, és a mai napig ott figyel minden egyes Macen. Csak nyisd meg a Rendszerbeállításokat, majd a Hang szekció Hangeffektek részlegében keresd meg a szóban forgó hangot.

Reekes a CNBC-nek adott interjújában mesél még a a Macek indítódallamának és a kamerahang megalkotásának háttérsztorijáról is. Ha érdekel az ilyesmi, mindenképpen olvassátok el a teljes beszélgetést.

Forrás: MacRumors

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!