imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Szómágia

Itt a legújabb magyar iOS játék!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

FBI karikatúra

Az Apple ismét a felhasználók pártjára állt a titkosszolgálatokkal szemben


Nem ez az első alkalom, hogy a cupertinói vállalat a felhasználók magánélethez való jogát előrébb helyezi a különböző hatóságok érdekeinél. Az iOS 12-vel lezárnak egy olyan lehetőséget, amellyel eddig a nyomozószervek hozzáférhettek az iPhone-ok adataihoz.

Azt már az FBI kontra Apple ügy óta tudjuk, hogy a cupertinói vállalatnak más elképzelései vannak arról, hogy milyen adathoz férhetnek hozzá a hatóságok, mint maguknak a hatóságoknak. Utóbbiak nyilvánvalóan azzal érvelnek, hogy a nyomozás érdekében szükség van rá, hogy az arra jogosultak belepillanthassanak a készülékekbe, az Apple meg amellett kardoskodik, hogy ha az FBI hozzáférhet az adatokhoz, akkor bárki hozzáférhet az adatokhoz, így minden kiskaput le kell zárni.

Nehéz igazságot tenni az ügyben, így ezzel most nem is próbálkoznánk, mindenki saját jóérzésére van bízva, hogy melyik oldal mellett foglal állást. Az viszont biztos, hogy az Apple az iOS 12-vel olyan kiskaput foltozott be, amelyet az amerikai hatóságok előszeretettel használtak mostanában.

A GrayKey box

Létezik ugyanis egy GrayKey box nevezetű eszköz (ára körülbelül 8 millió forintnyi dollár), amelyet köztudottan több száz bűnüldöző szerv megvásárolt az Egyesült Államokban. Ennek segítségével a lefoglalt iPhone jelszavát USB kapcsolaton keresztül vissza tudták fejteni brute force módszerrel mindössze néhány óra leforgása alatt. A felhasználóknak tehát nem igazán kellett tartaniuk attól, hogy egy hétköznapi hacker ezzel a módszerrel megszerezheti az adatokat, viszont az eszközzel rendelkező szerveknél még történhettek visszaélések.

Ezt pedig nem hagyhatja az Apple, akik továbbra is ragaszkodnak a feltörhetetlen iPhone víziójához.

Ennek érdekében az iOS 12 már úgy érkezik a felhasználókhoz, hogy automatikusan bekapcsolva lesz rajta egy új, USB Accesories nevezetű menüpont. Ez letiltja a készülék USB portján keresztül történő adatforgalmat, ha a készüléket több mint egy órája nem oldották fel. Ezzel lényegében ellehetetlenedik a GrayKey boxhoz hasonló eszközök használata, hiszen azok egy óra leteltével már nem fognak tudni mit kezdeni a telefonnal, maximum feltölteni, ugyanis a töltést nem érinti majd a tiltás.

Ha a felhasználó valamiért úgy dönt, természetesen kikapcsolhatja a lehetőséget, de ennek sok értelme nincs, hiszen a hétköznapi használat során gyakorlatilag észrevehetetlen lesz a változás.

Forrás: MacRumors

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!