imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple kihívásai a mesterséges intelligencia terén


Az Apple digitális asszisztense, vagyis Siri, illetve az iOS a megjelenésük óta most fognak a legnagyobb fejlődésen átmenni ami az úgymond intelligens funkciókat illeti, gondoljunk csak az iOS 9 talán legfontosabb újításaira, a proaktív keresési eredményekre és app-javaslatokra.

A Reuters általában szívesen böngészgeti az Apple álláshirdetéseit, illetve a LinkedInt az új „szerzemények” után kutatva. Most azt fedezték fel, hogy jelenleg összesen közel 90 szabad pozíciót szeretne betölteni a kaliforniai cég a gépi tanulás témakörében. Ez azt jelenti, hogy olyan rendszereket fejlesztenének, ahol nagy mennyiségű adatból egy szoftver képes felfedezni a szabályszerűségeket, így a tapasztalatokból tudást generálni.

A fenti törekvéseket azonban keresztül húzhatja az Apple adatvédelem iránti elkötelezettsége. Tim Cook sokszor kiemelte már, hogy a lehető legkevesebb adatot továbbítják és tárolják a felhasználóikról, mintegy ezzel különböztetve meg a céget a konkurenciától – például a Google-től. Ahhoz azonban, hogy Siri egyre intelligensebbé váljon, elkerülhetetlennek tűnik, hogy ezen a gyakorlaton változtassanak. Legalábbis ha ebben a szegmensben is versenyképes akar maradni az Apple.

Az iOS 9 proaktív funkciói. | Kép forrása: Apple
Az iOS 9 proaktív funkciói. | Kép forrása: Apple

Természetesen az Apple is elemez adatokat, de ezt inkább a készülékeken teszi meg, mintsem a felhőben. A cégnél már az is kirívó gyakorlatnak számít, hogy a Siri által gyűjtött adatokat – természetesen anonim módon – akár hat hónapig is megtartják. Az Apple Maps esetében ez az időszak például mindössze 15 perc. Joseph Gonzalez, a Dato nevű gépi tanulással foglalkozó startup társalapítója így fogalmazta meg a helyzetet:

Olyan telefont akarnak csinálni, ami nagyon gyorsan reagál a felhasználóra, anélkül, hogy tudomása lenne a világ többi részéről. Ezt sokkal nehezebb megoldani.

Egyes források szerint az Apple is kezd rádöbbenni, hogy ha nem cselekszik gyorsan, hátrányban találhatja magát a konkurencia, vagyis a Google és a Microsoft virtuális személyi asszisztenseihez képest. Éppen ezért, az utóbbi időszakban megháromszorozódott-megnégyszereződött azok száma a cégen belül, akik ezzel a területtel foglalkoznak – árulta el egy neve elhallgatását kérő korábbi Apple-alkalmazott a Reuters megkeresésére. Az Apple szokásához híven nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Proaktív keresés az iOS 9-ben. | Kép forrása: Apple
Proaktív keresés az iOS 9-ben. | Kép forrása: Apple

A cupertinói adatvédelmi elvek többek szerint elriaszthatják a terület legtehetségesebb szakembereit, hiszen úgymond félig hátrakötött kézzel kellene dolgozniuk az Apple-nél. Vannak persze ellenvélemények is: John Duchi, a Stanford egyetemi adjunktusa azt mondja, az ilyenfajta kihívások akár jelentősen motiválhatják is az arra fogékonyakat:

Az újfajta problémák mindig izgalmasak.

Az igazán nagy kérdés azonban az, hogy a felhasználók mit találnak kívánatosnak. Egy kicsit butább, de a magánszféra szempontjából biztonságosabb és zártabb rendszert, vagy egy mindentudó asszisztenst, akinek a kedvéért hajlamosak lemondani az adatvédelem egy részéről. Vajon az Apple változtat-e a gyakorlatán, ha szignifikáns hátrányba kerül a Google-höz képest ezen a téren? Ha pedig mégis sikerül áthidalniuk ezt a problémát, nyomást gyakorolnak-e a felhasználók a Google-re annak érdekében, hogy az kevesebb adatot gyűjtsön be róluk?

Forrás: Reuters via 9to5Mac. Borítókép: WIRED.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!