imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple kinyírja a SIM kártyákat


A csütörtöki Apple keynote-on nem hangzott el, de az Apple szép csendben elkezdte megszüntetni a SIM kártyákat. Talán nem tűnik fontosnak a lépés, pedig nagyon is az. Nézzük csak mit is jelent ez a lépés nekünk.

 

Megjegyzés: A cikk alapvetően abból indult ki, hogy egyes új iPadekben nincs kézzel fogható SIM kártya, hanem az Apple új, teljesen szoftveres megoldásával működnek. Bár az irány láthatóan a SIM kártyák teljes elvetése, ezt egyelőre nem lépte meg az Apple. Így az Amerikában vagy az Egyesült Királyságban Apple SIM-mel vásárolt készülékekben az Apple saját, kézzel megfogható és adott esetben hagyományos SIM kártyára cserélhető megoldása található gyárilag. Ennek megfelelően a cikk néhány állítása pontatlan. (- brahambence)


 

Már évekkel ezelőtt is voltak arról hírek, hogy az Apple szeretne megszabadulni a kis plasztik SIM kártyáktól. Évekkel ezelőtt az Apple vezette be a micro-sim, majd később a nano-sim kártyákat, hogy súlyt és helyet spóroljon az iPhone-ban illetve az iPadekben. El is mondták, hogy bár sokaknak értelmetlennek tűnhet ilyesmivel szenvedni, de a készülékek házán belül minden megspórolt milliméter rengeteget számít, ezért fektet nagy hangsúlyt az Apple a SIM kártyák méreteinek csökkentésére.

ipad_side1

SIM innováció

Most még merészebbet húztak, ugyanis az új iPadekben egész egyszerűen kidobták a SIM kártya tartó tálcát, a SIM kártyát pedig szoftveres SIM-re cserélték. Egyelőre csak az amerikai illetve az angliai piacra szánt iPadek érkeznek ezzel a megoldással, de nem kérdés, hogy az Apple tovább szeretné vinni ezt a módszert a világ összes országába.

Hogyan működik

Mivel a US és UK piacra szánt modelleken nincsen SIM kártya nyílás, nem is tudunk sehogyan SIM kártyát belerakni, ugyanis ezekben az iPad modellekben mostantól szoftveres SIM kártya található. Ez nem más mint egy egészen apró chip, aminek egyik fele újraírható flash-memória, a másik fele pedig egy nem újraírható ROM. A ROM tartalmazza az összes információt a készülékről, például a sorozatszámot, a flash-memória pedig a szolgáltatók infóit, például, hogy milyen csomagra fizettünk elő.

Miért jó ez nekünk

Ha ez a megoldás elterjed, és a jövőben már az iPhone-okba sem kell SIM kártyát rakosgatnunk, jelentősen visszaeshetnek a készüléklopások. Eddig elég volt a SIM kártyát kicserélnie a tolvajnak, és amennyiben nem volt aktiválva a Find My iPhone a készüléken, máris lehetett használni az eltulajdonított készüléket. A szoftveres SIM kártyával ez nem lesz ilyen egyszerű, hiszen a ROM-ba égetett azonosítók miatt, nem lesz lehetőség másik előfizetést kapcsolni a készülékhez. További előny, hogy egy díjcsomagváltáshoz elég lesz a készüléken a menüben megnyomni pár gombot. Nagyjából annyira egyszerű lehet majd egy új csomagra váltás, mint most egy iCloud tárhely méretének a változtatása. A szoftveres SIM-mel vége a szolgáltatóknál történő sorbaállásnak, szerződéskötésnek, és leáldozik a SIM kártya cseréknek is. Végül, de nem utolsó sorban pedig egy nyílással kevesebb lesz a készülékeken, így még letisztultabb lesz az Apple termékek háza.

Kinek nem jó

A tolvajoknak, és az orgazdágnak mindenképp rossz hír ha az Apple szoftveres SIM megoldása elterjed, de nagyon rossz lesz a szürke importból élő kereskedőknek is, hiszen mostantól nincs értelme Cellular iPad modelleket behozni USA-ból, vagy Angliából, hamarosan ez lehet a helyzet az iPhone-okkal is.

Ez a jövő

A válasz egyértelműen: igen. Az Apple jelenleg a világ legnagyobb tech vállalata, sok száz milliós felhasználói bázissal. Ezért ha az Apple azt akarja, hogy a jövőben kizárólag szoftveres SIM-mel érkezzenek az eszközeik, akkor a szolgáltatóknak nem lesz választásuk, és kénytelenek lesznek meghajolni az Apple akarata előtt. Persze leginkább mi felhasználók járhatunk jól. Ahogyan a fent leírtakból is látszik, elég sok előnye van az Apple megoldásának, a mostanra őskövületnek számító  kis plasztik kártyákkal szemben.

ipad_side2
iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!