imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple különleges aranya


Már a szeptemberi bemutatón is futólag megemlítették, hogy a 18 karátos Apple Watch Edition modellekhez az Apple egy speciális aranyat fejlesztett ki, ami akár kétszer keményebb, mint a hagyományos 18 karátos arany. Ezt Jony Ive is megerősítette egy múlt heti interjúban.

De hogyan éri ezt el az Apple, és hogyan nevezhető továbbra is 18 karátos aranynak a különleges aranyuk? Szemfüles emberek kiszúrták, hogy az Apple már korábban szabadalmaztatott egy technológiát, amiben úgynevezett arany fém mátrix kompozitok létrehozásáról írnak. (Elnézést kérek, ha nem ez a magyar szakkifejezés, majd a hozzászólásokban kijavítotok. :))

Ez alapján az aranyat nem hagyományos módon fémekkel ötvözik, hogy így érjenek el nagyobb keménységet, hanem alacsony sűrűségű kerámiával kompozitolják. Ennek köszönhetően az anyag sokkal keményebb és karcállóbb lesz, mint a „hagyományos” 18 karátos arany, amit általában ezüsttel, rézzel és egyéb fémekkel ötvöznek. Ráadásul ez azt is jelenti, hogy az Apple Watch Edition tokozásához fele- vagy akár harmadannyi színaranyra van szükség, mintha ugyanezt a térfogatot fémmel ötvözött 18 karátos arannyal érnék el.

Apple Watch Edition

Jogos lehet a kérdés, hogy ha kevesebb színarany van benne, akkor hogy beszélhetünk mégis 18 karátos aranyról? A karát azt jelöli, hogy az adott tömegű ötvözetnek hány százaléka arany, ez 18 karát esetén 75%-ot jelent. Vagyis 100 gramm hagyományos 18 karátos aranyban 75 gramm színarany van és 25 gramm egyéb fém. Ha az egyéb fémeket alacsony sűrűségű kerámiára cseréljük, akkor a térfogat marad, de a tömeg csökken, vagyis mennyiségileg kevesebb színaranyra van szükség ugyanannak a tokozásnak az elkészítéséhez.

Az Apple a szabadalomban több különböző kompozitot is megemlít, ezek közül az egyik a bór-karbiddal történő kompozitolás. Ez a bór-szén kerámia egy rendkívül kemény anyag, amit többek között tankok páncélzatánál és golyóálló mellényekben is felhasználnak. A keménysége mellett az Apple számára hasznos tulajdonsága a sűrűsége, ami 2,52 g/cm3. Ez lényegesen kevesebb mint az aranyé (19,3 g/cm3), az ezüsté (10,5 g/cm3) vagy akár a rézé (8,96 g/cm3). Ez azt jelenti, hogy egy aranyat és bór-karbidot tartalmazó karbid fém mátrix sűrűsége 7,24 g/cm3 lenne – szemben mondjuk egy 15% ezüstöt és 10% rezet tartalmazó ötvözet 15,6 g/cm3 sűrűségével.

Részlet az Apple szabadalmából. | Kép forrása: LeanCrew
Részlet az Apple szabadalmából. | Kép forrása: LeanCrew

Ez azt is jelenti, hogy a fenti hagyományos aranyötvözet minden köbcentimétere 11,7 gramm színaranyat tartalmaz. Ehhez képest az egyik Apple-féle kompozit (nem biztos, hogy ebből készül az Apple Watch Edition, ez csupán szakértők tippje) egy köbcentimétere 5,43 g színaranyat tartalmazna, ami az egész térfogat 28%-át tenné ki. Viszont mivel az anyag tömegének 75%-át továbbra is az arany teszi ki, ezért ugyanúgy 18 karátos aranyról beszélünk. Mint ahogy sok minden, ez sem az Apple újítása: a luxusóráiról híres svájci Hublot évek óta használja ezt a módszert, ők „Hublot Magic Goldnak” hívják a bór-karbidot tartalmazó fém mátrix kompozitjukat. Videót is csináltak róla:

Ez pedig az Apple videója:

Ha a szakértők tippje bejön, és valóban ilyen típusú 18 karátos aranyat használ az Apple az Apple Watch Edition modellek tokozásának elkészítéséhez, az több dolgot is jelenthet. Egyrészt, tényleg sokkal keményebb és karcállóbb lesz az óra, mintha a hagyományos aranyötvözetből készülne. A fenti videóban a Hublot azt állítja, hogy az ő „Magic Gold” aranyuk két és félszer keményebb és karcállóbb a hagyományosnál. Másrészt, lényegesen könnyebb lesz az óra. Harmadrészt, lényegesen kevesebb aranyra van szükség az Edition modellek elkészítéséhez, tehát az Apple hatalmas kereslet esetén sem szívja fel a világ aranytermelésének harmadát, és nem nyomja fel az arany világpiaci árát. Negyedrészt pedig, akár olcsóbb is lehet az Apple Watch Edition, bár a luxusórák árát egyáltalán nem a bennük található színarany tömege határozza meg: a fenti példánál maradva a Hublot aranytokozású órái 20 és 40 ezer dollár között mozognak.

Régen volt a kémiaóra, ezért ha bármi hibát fedeztek fel, jelezzétek. :)

És persze ne feledjétek: ma 17:30-tól élő közvetítéssel készülünk az Apple „Spring Forward” eseményéről itt, az iMagazinon!

Forrás: Daring Fireball, WatchAware, LeanCrew, Wikipédia.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!