imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Az Apple laptopok evolúciója


Már több mint 30 esztendeje annak, hogy az Apple belépett a hordozható számítógépek piacára. Hosszú út vezetett a Macintosh Portable-től a Macbook Próig, lássuk a legfontosabb állomásokat!

Az egyik legkorábbi hordozható komputer az 1975-ös IBM 5100-as volt, melyet 25 kg-os súlyával nem sokan használtak volna ölben tartva, így ez a masina még nem nyitotta meg a laptopok sorát. Ellenben az 1981-es Epson HX-20 a mérete és a tömege (1,6 kg) alapján talán még ma is vállalható kompromisszum lenne notebookként. Később az Apple is végigjárta ezt a szamárlétrát, hiszen az első hordozható számítógépük nem laptop volt, hanem egy nagy és súlyos masina: a Macintosh Portable. Az 1989-ben bemutatott modellnek Red néhány éve olvasmányos cikket szentelt, szóval itt most legyen elég annyi, hogy ez volt az Apple első kalandja a mobilisabb eszközök piacán. A laptopok sora pedig csak ezután kezdődött…

1991 – PowerBook 100

Az Apple első laptopja lényegében a Macintosh Portable kicsinyített verziója volt, 1991 októberében mutatták be. A gépet a Sonyval közösen tervezték, a gyártásért maga a japán vállalat felelt. Az alapmodell 16 MHz-es Motorola processzort, 2MB RAM-ot, és 9 hüvelykes kijelzőt kínált. A vezérigazgatói posztot betöltő John Sculley személyesen felügyelte a projektet, ami végül hatalmas siker lett, egymilliárd dolláros bevételt hozva a csak az első évben. A PowerBook 100 mai szemmel legérdekesebb részlete a trackball, ami a trackpadek előtti megoldás volt a beépített egérre. A gép ára 2270 dollárról indult, ami ma 4260 dollárnak, azaz kb. 1.200.000 forintnak felelne meg.

1992 – PowerBook Duo

A PowerBook Duo nyugalmi állapotban és a DuoDockba gyömöszölve.

Az Apple igen hamar ráérzett a kicsinyítés ízére, s a PowerBook 100 bemutatása után egy évvel előálltak egy még apróbb modellel, a Duóval. A csöppség különböző változatokban egészen 1997-ig meg is maradt a cég legkisebb laptopjaként. A méret előnyeit kihasználva az Apple még egy DuoDock nevű kiegészítőt is árult hozzá, amivel asztali géppé varázsolhatták a boldog tulajdonosok.

1994 – PowerBook 500

A PowerBook 520 és az 550c – Befigyel a trackpad!

Az 1994 májusában megjelent PowerBook 500 a maga 7 változatával és 600.000 eladott példányával sikeres terméknek bizonyult. Ami rögtön feltűnhet rajta, az a mai gépekben is használt tapipad korai verziója. Ezek voltak a cég utolsó csúcslaptopjai, melyek még a régi 68K-s Motorola processzorcsaládot használták. Az Apple akkoriban váltott át az IBM és a Motorola közös fejlesztésű PowerPC-architektúrájára, a PowerBook 500 vásárlóinak pedig utólag is biztosítottak lehetőséget a régi processzorok házilagos cseréjére. Végső változatát, az 550c-t 1996 nyaráig árulták, kizárólag a japán piacon.

1995 – PowerBook 5300

Az Apple első, alapból PowerPC-processzorral szerelt laptopja hatalmas bukás volt. A masina 1995 augusztusában mutatkozott be, ám karrierje rögtön egy visszahívással indult, miután a Sony által gyártott akkumulátor miatt két tesztpéldány is kigyulladt töltés közben. Az 5300-as népszerűségét tovább tépázták a repedező tokozásról szóló beszámolók és az, hogy a 6800 dolláros csúcsmodell 117 MHz-es teljesítményét simán túl lehetett szárnyalni a jóval olcsóbb PowerBook 500-asokhoz beszerezhető 167 MHz-s processzorokkal. Mindössze 300.000-et adtak el belőle, pedig még a Függetlenség Napjában is szerepelt.

1999 – iBook G3

A kagylóhéjra hajazó formája miatt Clamshellnek is becézett iBook az 1997-ben visszatért Steve Jobs egyik első nagy dobása volt. Fiatalos, feltűnő külseje szakított azzal a szokással, hogy a laptopok csak az üzletemberek szűk rétegét célozták: a színes gépért a tinilányok is megőrültek (cserébe viszont egy bróker kezében furán mutattak volna). Az alapmodell 300 MHz-s processzort, 32MB memóriát, és 3,2GB-os HDD-t kapott. Az iBook fő attrakciója azonban a beépített Wi-Fi antenna volt, amivel lényegében világelsőnek számított a fogyasztói notebookok között. A laptopot 5 színben lehetett kapni „már” 1599 dollárért, ami mai árfolyamon 2450 dollár, azaz csaknem 700.000 forint lenne.

2001 – PowerBook G4

2001 elején mutatkozott be a hordozható Mac, ahogy ma ismerjük: ezüstösen csillogó fém házban. A PowerBook G4 szigorú formát kapott ugyan, ám letisztultságával kiemelkedett a korabeli mezőnyből. Ez volt az első Apple- féle laptop, amire fordítva került fel az alma, így kinyitott állapotban a külső szemlélők már nem fejjel lefelé látták a jellegzetes emblémát. A csúcsmodellként pozícionált gép 2001-től 2003-ig titán tokozással készült, melynek zsanérjai nem igazán bírták a strapát, így 2003-tól alumíniumra váltottak. A G4 érdekessége még, hogy ez volt az utolsó PowerBook, hiszen a következő modell már a…

2006 – MacBook Pro

2006 januárjában jelent meg az első MacBook, a MacBook Pro. Ez azt jelenti, hogy csaknem annyi idő telt el a legrégebbi és a legújabb MacBook között, mint amennyi az első MacBook és a PowerBook 100 között. Talán nem nehéz megmondani, hogy melyik fázisban alakult át jobban a termékdizájn, hiszen a csaknem másfél évtizede debütált csúcsmodell külseje még ma sem mondható fájdalmasan elavultnak. A gép a néven kívül egyéb elsőségeket is behúzott: az első Intel processzorral szerelt Apple-laptop, az első háttérvilágítással ellátott billentyűzet, valamint az első MagSafe (RIP!) töltőcsatlakozós modell címét.

2006 – Macbook

A 2006-os volt az első „lakossági” MacBook, hiszen néhány hónappal (májusban) a Macbook Pro után, belépőmodellként debütált. Már a műanyag (elnézést, polikarbonát) ház is ezt sugallta, ám mai szemmel valahogy pont ettől lesz érdekesebb, mint a csaknem kétszer annyiba kerülő testvére (1299 vs. 2499 dollár).

2008 – MacBook Air  

Az eredeti,  2008-as MacBook Air az Apple utolsó olyan mérföldköve notebook-fronton, amit  2020-ból visszanézve is érdemes kiemelni. Az Air volt ugyanis a gép, ami szabvánnyá tette az ultrabookokat, azaz a teljes méretű, villámgyors, mégis szupervékony laptopokat brutális üzemidővel. Ráadásként az Airhez kapcsolódik Steve Jobs egyik legnagyobb színpadi pillanata, a híres boríték-manőver is.

Neked melyik a kedvenc MacBookod?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!