imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Az Apple laptopok evolúciója


Már több mint 30 esztendeje annak, hogy az Apple belépett a hordozható számítógépek piacára. Hosszú út vezetett a Macintosh Portable-től a Macbook Próig, lássuk a legfontosabb állomásokat!

Az egyik legkorábbi hordozható komputer az 1975-ös IBM 5100-as volt, melyet 25 kg-os súlyával nem sokan használtak volna ölben tartva, így ez a masina még nem nyitotta meg a laptopok sorát. Ellenben az 1981-es Epson HX-20 a mérete és a tömege (1,6 kg) alapján talán még ma is vállalható kompromisszum lenne notebookként. Később az Apple is végigjárta ezt a szamárlétrát, hiszen az első hordozható számítógépük nem laptop volt, hanem egy nagy és súlyos masina: a Macintosh Portable. Az 1989-ben bemutatott modellnek Red néhány éve olvasmányos cikket szentelt, szóval itt most legyen elég annyi, hogy ez volt az Apple első kalandja a mobilisabb eszközök piacán. A laptopok sora pedig csak ezután kezdődött…

1991 – PowerBook 100

Az Apple első laptopja lényegében a Macintosh Portable kicsinyített verziója volt, 1991 októberében mutatták be. A gépet a Sonyval közösen tervezték, a gyártásért maga a japán vállalat felelt. Az alapmodell 16 MHz-es Motorola processzort, 2MB RAM-ot, és 9 hüvelykes kijelzőt kínált. A vezérigazgatói posztot betöltő John Sculley személyesen felügyelte a projektet, ami végül hatalmas siker lett, egymilliárd dolláros bevételt hozva a csak az első évben. A PowerBook 100 mai szemmel legérdekesebb részlete a trackball, ami a trackpadek előtti megoldás volt a beépített egérre. A gép ára 2270 dollárról indult, ami ma 4260 dollárnak, azaz kb. 1.200.000 forintnak felelne meg.

1992 – PowerBook Duo

A PowerBook Duo nyugalmi állapotban és a DuoDockba gyömöszölve.

Az Apple igen hamar ráérzett a kicsinyítés ízére, s a PowerBook 100 bemutatása után egy évvel előálltak egy még apróbb modellel, a Duóval. A csöppség különböző változatokban egészen 1997-ig meg is maradt a cég legkisebb laptopjaként. A méret előnyeit kihasználva az Apple még egy DuoDock nevű kiegészítőt is árult hozzá, amivel asztali géppé varázsolhatták a boldog tulajdonosok.

1994 – PowerBook 500

A PowerBook 520 és az 550c – Befigyel a trackpad!

Az 1994 májusában megjelent PowerBook 500 a maga 7 változatával és 600.000 eladott példányával sikeres terméknek bizonyult. Ami rögtön feltűnhet rajta, az a mai gépekben is használt tapipad korai verziója. Ezek voltak a cég utolsó csúcslaptopjai, melyek még a régi 68K-s Motorola processzorcsaládot használták. Az Apple akkoriban váltott át az IBM és a Motorola közös fejlesztésű PowerPC-architektúrájára, a PowerBook 500 vásárlóinak pedig utólag is biztosítottak lehetőséget a régi processzorok házilagos cseréjére. Végső változatát, az 550c-t 1996 nyaráig árulták, kizárólag a japán piacon.

1995 – PowerBook 5300

Az Apple első, alapból PowerPC-processzorral szerelt laptopja hatalmas bukás volt. A masina 1995 augusztusában mutatkozott be, ám karrierje rögtön egy visszahívással indult, miután a Sony által gyártott akkumulátor miatt két tesztpéldány is kigyulladt töltés közben. Az 5300-as népszerűségét tovább tépázták a repedező tokozásról szóló beszámolók és az, hogy a 6800 dolláros csúcsmodell 117 MHz-es teljesítményét simán túl lehetett szárnyalni a jóval olcsóbb PowerBook 500-asokhoz beszerezhető 167 MHz-s processzorokkal. Mindössze 300.000-et adtak el belőle, pedig még a Függetlenség Napjában is szerepelt.

1999 – iBook G3

A kagylóhéjra hajazó formája miatt Clamshellnek is becézett iBook az 1997-ben visszatért Steve Jobs egyik első nagy dobása volt. Fiatalos, feltűnő külseje szakított azzal a szokással, hogy a laptopok csak az üzletemberek szűk rétegét célozták: a színes gépért a tinilányok is megőrültek (cserébe viszont egy bróker kezében furán mutattak volna). Az alapmodell 300 MHz-s processzort, 32MB memóriát, és 3,2GB-os HDD-t kapott. Az iBook fő attrakciója azonban a beépített Wi-Fi antenna volt, amivel lényegében világelsőnek számított a fogyasztói notebookok között. A laptopot 5 színben lehetett kapni „már” 1599 dollárért, ami mai árfolyamon 2450 dollár, azaz csaknem 700.000 forint lenne.

2001 – PowerBook G4

2001 elején mutatkozott be a hordozható Mac, ahogy ma ismerjük: ezüstösen csillogó fém házban. A PowerBook G4 szigorú formát kapott ugyan, ám letisztultságával kiemelkedett a korabeli mezőnyből. Ez volt az első Apple- féle laptop, amire fordítva került fel az alma, így kinyitott állapotban a külső szemlélők már nem fejjel lefelé látták a jellegzetes emblémát. A csúcsmodellként pozícionált gép 2001-től 2003-ig titán tokozással készült, melynek zsanérjai nem igazán bírták a strapát, így 2003-tól alumíniumra váltottak. A G4 érdekessége még, hogy ez volt az utolsó PowerBook, hiszen a következő modell már a…

2006 – MacBook Pro

2006 januárjában jelent meg az első MacBook, a MacBook Pro. Ez azt jelenti, hogy csaknem annyi idő telt el a legrégebbi és a legújabb MacBook között, mint amennyi az első MacBook és a PowerBook 100 között. Talán nem nehéz megmondani, hogy melyik fázisban alakult át jobban a termékdizájn, hiszen a csaknem másfél évtizede debütált csúcsmodell külseje még ma sem mondható fájdalmasan elavultnak. A gép a néven kívül egyéb elsőségeket is behúzott: az első Intel processzorral szerelt Apple-laptop, az első háttérvilágítással ellátott billentyűzet, valamint az első MagSafe (RIP!) töltőcsatlakozós modell címét.

2006 – Macbook

A 2006-os volt az első „lakossági” MacBook, hiszen néhány hónappal (májusban) a Macbook Pro után, belépőmodellként debütált. Már a műanyag (elnézést, polikarbonát) ház is ezt sugallta, ám mai szemmel valahogy pont ettől lesz érdekesebb, mint a csaknem kétszer annyiba kerülő testvére (1299 vs. 2499 dollár).

2008 – MacBook Air  

Az eredeti,  2008-as MacBook Air az Apple utolsó olyan mérföldköve notebook-fronton, amit  2020-ból visszanézve is érdemes kiemelni. Az Air volt ugyanis a gép, ami szabvánnyá tette az ultrabookokat, azaz a teljes méretű, villámgyors, mégis szupervékony laptopokat brutális üzemidővel. Ráadásként az Airhez kapcsolódik Steve Jobs egyik legnagyobb színpadi pillanata, a híres boríték-manőver is.

Neked melyik a kedvenc MacBookod?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!