imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple leállíthatja az iPhone 5c gyártását


Egy tajvani gazdasági lap értesülései szerint az Apple 2015-ben leállíthatja az iPhone 5c gyártását (és forgalmazását). A hírek szerint erre valamikor az év közepén kerítenének sort. Ez a hír egybevág a napokban a KGI elemzője, Ming Chi Kuo által közzétett jelentéssel, melyben az szerepelt, hogy promóciós okokból még utoljára növekedhetnek az iPhone 5c eladási számok.

A tavaly bejelentett, eredetileg kedvező árú alternatívának szánt iPhone 5c története eddig sem volt igazi sikersztori: már a 2013-as bejelentés után a várakozásoknál kevesebbet adtak el belőle, bár azt tegyük hozzá, hogy ezek elemzői várakozások voltak, az Apple szokásához híven nem közölte, hogy mennyit tervez értékesíteni az olcsóbb iPhone-modellből.

Később az Apple átfogó reklámkampányba kezdett a modell népszerűsítésére, többek között a Yahoo online szolgáltatásain, például a Tumblr-ön hirdette a telefont. A megjelenés után nem sokkal egyébként már arról szóltak a hírek, hogy átszervezik az iPhone-ok gyártását, és több, eredetileg iPhone 5c-t előállító gyártósort inkább iPhone 5s gyártásra rendeznek be. Nem sokkal később pedig megjelent a még olcsóbb, 8 GB-os kapacitású modell.

iPhone 5c

Ezután talán nem véletlenül sokan számítottak arra, hogy idén az új iPhone modellek, az iPhone 6 és iPhone 6 Plus megjelenésével az Apple megszünteti a színes iPhone-t. Végül azonban nem ez történt, további árcsökkentés után a mai napig elérhető a kínálatban a 8 GB-os változat, mind az öt eredeti színben 134 900 Ft-os áron.

A lépés a fentiek tükrében nem lenne teljesen előzmény nélküli, mi azonban furcsának tartanánk, ha év közben válnának meg az iPhone 5c-től. Azt persze tejesen elképzelhetőnek tartjuk, hogy a jövő ősszel érkező új iPhone-ok megjelenése után leállítják az iPhone 5c értékesítését, ezzel is letisztítva a termékvonalat – így például már minden aktuális modellen lenne Touch ID szenzor, mivel most az iPhone 5c az egyetlen modell, ami nem rendelkezik az Apple ujjlenyomat-olvasójával.

i6chart

A felmérések alapján egyébként sok vizet nem zavarnak a régebbi modellek, egy alig több mint egy hetes kutatás alapján az iPhone 6 megjelenése utáni első 30 napban a vásárlók 68 százaléka választotta a kisebb kijelzős iPhone 6-ot, 23-24 százalék pedig az 5,5 hüvelykes iPhone 6 Plus-t. Az összes iPhone eladásból mindössze a vásárlók 8 százaléka döntött az iPhone 5s vagy iPhone 5c mellett.

Forrás: MacRumors.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!