imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple leállította az AirPower fejlesztését


Az innovatív vezetéknélküli töltő szkeptikusai igaznak bizonyultak. A termék nem érte el az elvárt magas minőségi szintet, ezért a projektet elkaszálták.

Az Apple még 2017 szeptemberében jelentette be, hogy egy olyan vezetéknélküli töltőt dob a piacra, ami egyszerre képes több eszközt is tölteni. Ezt ugyan más töltők is tudják, Cupertinóban azonban eggyel nagyobbat álmodtak: a padon bárhova teszed a készüléked, az intelligensen érzékeli majd, hogy mi hol van, és annak megfelelően tölti.

Azóta eltelt két és fél év, és csak várakoztunk. A lelkesedés azonban nem lankadt, sőt: egyre több és biztosabbnak tűnő forrás állította: az AirPower még a múlt heti Keynote előtti frissítésdömpingben, de legkésőbb áprilisban a boltokba kerül. Az egy dolog, hogy az ausztrál Apple oldalon hivatalos AirPower képet találtak, de a friss AirPods dobozára konkrétan rá van írva: a legjobban AirPowerrel működik.

Apple is now dropping AirPower hints on AirPods 2 retail boxes

Ezek után sokkoló és szinte hihetetlen volt, hogy péntek este a TechCrunch lehozta Dan Riccio, a hardver részleg egyik rangidős alelnökének emailét:

A nagy erőfeszítések ellenére úgy döntöttünk, az AirPower nem éri el a magas minőségi igényeinket, ezért lezártuk a projektet. Elnézést kérünk a vásárlóktól, akik várták a termék bevezetését. Továbbra is hisszük, hogy a jövő vezetéknélküli, és elkötelezettek vagyunk a vezetéknélküli élmény javításában.

Ezzel pedig úgy tűnik, ennyi volt. Személy szerint sokáig reménykedtem benne, hogy pusztán egy idejekorán lehozott április elseji tréfáról van szó (és még mindig szeretném azt hinni, hogy az Apple a legnagyobb ilyenre készül), de a sajtóban a hétvégén semmilyen cáfolat nem érkezett.

Az AirPower megvalósíthatóságát egyébként a kezdetek óta sokan vitatták. Több mérnök is arról nyilatkozott, hogy a jelenlegi technológiák mellett nem kivitelezhető az ötlet. Azt már egy ideje tudjuk, hogyan tervezték a megvalósítást: nagyon sok apró kis töltőt helyeztek el egymás mellett, és ezekből vált aktívvá, aminek épp töltenie kellett. A problémát elsősorban az okozta, hogy a szerkezet túlmelegedett, ezért nem lehetett tartósan használni.

Az Apple valószínűleg túl nagy nyomást helyezett saját mérnökeire azzal, hogy egy félkész technológiát jelentett be. Historikusan mondhatjuk persze, hogy ők az Apple, és pont az ilyeneket oldották meg a múltban. Ebben az esetben ezek szerint ez nem így történt, visszavonulót kellett fújniuk. Ahogyan például az Apple Car koncepciót is egyre visszább vették, és ma már nem is beszélünk róla. Igaz, arról semmilyen hivtalos bemutató nem volt. A hardverfejlesztés nehéz, és most a világ egyik legnagyobb vállalatának példáján láthatjuk, mennyire.

A nagy kérdés így most az, hogyan reagál az Apple egy ilyen presztízsveszteségre. Előkerül-e a téma a felsővezetők interjúiban, vagy egyszerűen elfelejtjük ezt a fejezetet és továbblépünk. Ahhoz ugyanis, hogy a rajongók megbocsássák ezt a sztorit, valami igazán meglepő új technológiát kéne villantaniuk. A múltban képesek voltak ilyenre, most újra itt az ideje bizonyítani!

A vezetéknélküli töltők esetében pedig akkor jön a B opció: eddig vártunk az Apple saját megoldására, most körbenézünk majd részletesebben a többi gyártó termékei között.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!