imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple lehet az első BILLIÓ dolláros cég


Cupertino nagyon közel jár ahhoz, hogy átlépje a lélektani gigahatárt: egyes becslések szerint egy éven belül meglesz az ezer milliárd dolláros piaci kapitalizáció. Eszmélet szárnyalásba kezdett a cég a tőzsdén.

Azt tudjuk, hogy az Apple-nek sok pénze van, nem véletlen, hogy egyes elemzők szerint csak készpénzből ki tudná csengetni egy Disney vagy Tesla méretű cég megvásárlásához szükséges dollárokat. A készpénz csak egy dolog; ami igazán megadja az Apple értékét, az a piaci kapitalizáció. Ez egyszerűbben fogalmazva az az összeg, amennyiért megvehetnéd a cég összes részvényét. Értelemszerűen ez a részvények árfolyamával együtt dinamikusan változik.

Tavaly e tekintetben elég vacak éve volt az Apple-nek, de idén év elején, ahogy mondani szokás, visszatértek a bizniszbe. Már februárban minden idők legmagasabb árfolyamának számított a 134,85 dolláros érték, azóta pedig eddig még soha nem látott magasságokban járnak a részvények árai. Ha ráböktök az iMagazin jobb felső sarkában található kis csengő ikonra, ti is láthatjátok, hogy éppen 153,01 dolláros áron kereskednek az AAPL-lel.

Ennek köszönhetően a piaci kapitalizáció is az egekben, 800 milliárd dollár fkörül mozog, tehát már „csak” 200 milliárd dollár választja el attól a céget, hogy megugorják az egybillió dolláros piaci kapitalizációt, amire eddig még soha nem volt példa a történelemben. Egy Wall Street-i befektetőcég, a Drexel Hamilton elemzője szerint erre már nem kell sokáig várni. Brian White az Apple 12 hónapos célárfolyamát 185 dollárról 202-re emelte tegnap: ezzel lényegében azt is állítja, hogy egy éven belül meglesz az a billió, hiszen ha ezzel az árfolyammal számolunk, akkor most 1,05 billió dollár lenne a market cap.

Pedig a múlt héten kicsit megizzadhattak a befektetők. Miután nyilvánosságra hozták a negyedéves jelentést, a részvényárak megzuhantak: végül 144,27 dolláron padlózott az AAPL, feltehetőleg azért, mert Wall Street kicsit vaskosabb számokra számított. Azóta viszont úgy tűnik visszatért a bizalom, tovább szárnyalnak a részvények.

Érdekességképpen: ha a mostani 800 milliárd dolláros piaci kapitalizációt 100 forintosokban szeretnénk kifizetni, akkor egy több, mint 5 millió kilométeres pénztornyot kéne áttolni az Apple-nek az asztalon, vagy a könnyebb kezelhetőség érdekében 13 darab Holdig érőt. Ekkora távolságot egyébként még a fény is közel 17 másodperc alatt tenne meg.

Forrás: Macrumors

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!