imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Apple logó

Az Apple lesz Dánia legnagyobb befektetője


Csak úgy repkednek a dollármilliók az Apple beruházásai körül. Most Dánia ünnepelhet egy történelmi jelentőségű megállapodást. Ráadásul tovább zöldül a cupertinói vállalat is.

Az Írországi gondok ellenére az Apple egymás egyre csak halmozza az európai befektetéseit. Mindössze két hete még a McLaren felvásárlása körül pörgött a világ, alig egy héttel rá pedig már a londoni Apple központ volt a figyelem középpontjában.

Úgy tűnik, Dániában is körbenéztek a cégtől, aminek az ország valaha volt legnagyobb külföldi befektetése lett az eredménye.

Aarhus Egyetem
Az Aarhus Egyetem foulumi épülete

Még 2015 februárjában az Apple bejelentette, hogy két adatközpontot is létre fog hozni az öreg kontinensen. Nem fognak spórolni, az egész projektre 1,7 milliárd eurót szántak, és a tervek szerint 100%-ban megújuló energiával fognak működni. Az egyik ilyet az írországi County Galway-ben fogják megépíteni, de ennek engedélyeztetésével egyelőre gondok akadtak. A másikat pedig a dán Jutland félszigetre képzelték el. Mindkét központ a cég olyan online szolgáltatásait fogja erősíteni, mint például az iTunes Store, az App Store, az iMessages, a Maps, vagy a Siri.

Foulum
Foulum madártávlatból

Most a skandináv országgal kötött egyességről derültek ki további részletek. Az ambiciózus megállapodás (ahogy a szerződő felek szokták említeni) értelmében az új létesítményeket a dán Aarhus Egyetemmel karöltve fogják felhúzni. A pontos helyszín Foulum kisvárosa lesz, ami annak a Viborg nevű településnek a külterületéhez tartozik, ahol az Aarhus Egyetem mezőgazdasági kutatólétesítménye található.

Aarhus Egyetem
Ilyen az egyetem foulumi kutatóintézete belülről

Szükség is lesz az egyetem szaktudására, mivel az adatközpont teljes mértékben biogázzal fog működni. Ez tulajdonképpen egy olyan gázkeverék, ami szerves anyagok oxigénmentes környezetben történő bomlása során képződik. A szerves anyag pedig nagyon sokféle lehet: mezőgazdasági hulladékok, trágya, kommunális szemét, növényi részek, szennyvíz vagy akár kidobott ételek is. Ennek az eljárásnak nem csak az az előnye, hogy tulajdonképpen a szemétből csinál energiát, hanem az is, hogy a folyamat gyakorlatilag semmi környezetszennyezéssel nem jár.

A lehetőségért cserébe az Apple támogatja az egyetem kutatásait a témán belül, úgyis mint, hogy miként lehetséges a legtöbb energiát kinyerni a trágyából, vagy mondjuk a helyi farmerek által biztosított szalmából. Nem mellesleg a beruházás 6,3 milliárd koronára rúg, azaz 950 millió dollárra, ami forintban kifejezve nem kevesebb, mint 250 milliárd.

Aarhus Egyetem
Ki ne adna pénzt egy ilyen szépen megépített egyetemnek?

A dán külügyminiszter, Kristian Jensen bejelentette, hogy ezzel az ország legnagyobb külföldi befektetési szerződése került megkötésre. Tim Cook erre tromfolt rá azzal, hogy hozzátette: az Apple számára is korszakalkotó az egyezség, ez lesz a legnagyobb európai shoppingolásuk ever.

Azt egyelőre nem tudni pontosan, mennyi anyagi támogatást fog nyújtani a cég az egyetem számára, de abban biztosak lehetünk, hogy nem lesznek szűkmarkúak…

Forrás: 9to5mac és AppleWord Today

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!