imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple maga gyártaná a tárhelyet a készülékeibe


Minden pénzt megérhet a cégnek, hogy ne függjön más chipgyártóktól, főleg ne az olyan konkurensektől, mint a Samsung. Egy jelentés szerint az Apple is egyike azoknak a cégeknek, akik licitháborúba kezdtek a Toshiba NAND flash chip részlegéért.

Először is tisztázzuk, hogy mi az a NAND flash chip. Ma már szinte minden új készüléket SSD (Solid State Drive) tárhelyekkel szerelnek fel, amiknek számtalan előnye van a régebben használt HDD-kel (merevlemez) szemben. Többek között nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket, tehát kevésbé érzékenyek az olyan mechanikai hatásokra, mint például a mozgatás, emellett még jelentősen gyorsabbak is. Az SSD-k nagyvonalakban két részből állnak: memóriavezérlőből és memóriachipekből. Ez utóbbiakat nevezzük NAND-nak.

A NAND úgynevezett „nem felejtő” memóriachip, azaz akkor is megőrzi a ráírt adatokat, ha éppen nincs áramellátás alatt, ezért is alkalmas a tárhely funkciójára. Mivel memóriára gyakorlatilag már egy kávéfőzőnek is szüksége van, érthető ezeknek a komponensek jelentősége a mai számítástechnikában. Jelenleg két nagy cég szolgáltatja a NAND chipek jelentős részét: a Toshiba és a Samsung. A Toshiba már csak azért is figyelemre méltó, mivel az 1980-as évek elején ők voltak az egyik olyan cég, amely részt vett a flash alapú memória feltalálásában. Jelenleg nagyjából a NAND chipek 20%-át ők gyártják.

512GB-BGA-NVMe-SSD_02

A cég memóriagyártó részlege eladóvá vált, és itt meg is érkeztünk az Apple-höz. A cupertinóiaknak értelemszerűen az a célja, hogy a lehető legkevésbé függjön a külső gyártóktól. Már a korai OLED kijelzős iPhone 8 híreknél is felmerült, hogy gondban lehet a debütálás, mivel a kijelzőmodulok fő beszállítója, a Samsung nem biztos, hogy bírni fogja az iramot. Pont az ilyen kellemetlen helyzetektől mentesülhetne az Apple, ha a lehető legtöbb alkatrész gyártását maga felügyelhetné. A Toshiba NAND részlege pedig kiváló lehetőséget biztosítana arra, hogy egy lépéssel beljebb legyenek a kijelölt cél felé.

Nem lesz egyszerű dolguk, hiszen állítólag olyan gigacégeket kell majd túllicitálniuk, mint a Google, az Amazon vagy a Broadcom. Ez utóbbi gyártó a legfrissebb értesülések szerint 18 milliárd dollárt ajánlott fel a Toshibának, ami nem kevés pénz még Apple mértékekkel nézve sem. Azonban úgy tűnik, még csak nem is a Broadcom a leglelkesebb licitáló, hanem a memóriagyártásban eleve érdekelt és sikeres Western Digital.

A The Korea Herald információi alapján az Apple két fő beszállítója a TSMC és a Foxconn is közös erővel próbálnak lecsapni a milliárd dolláros üzletre, ami persze szintén jó lenne az Apple-nek. Viszont sajnálatos módon a Toshiba (és a japán kormány) nem rajong túlzottan azért az ötletért, hogy kínai kezekbe adják a technológiájukat, mivel tartanak tőle, hogy üzleti és gyártástechnológiai titkok szivároghatnak ki. Elnézve azt, hogy mennyi mindent lehet már tudni az új Apple-termékekről a debütálást megelőzően, igencsak jogosnak tűnnek a félelmek.

foxconn-production

Kérdés, hogy a függetlenség mennyit ér meg az Apple-nek. Nem biztos, hogy olyan égető szüksége van egy NAND részlegre, tekintve, hogy a gyártók ezidáig minden különösebb probléma nélkül tudták hozni a cég igényeit. Az iPhone 7-ben például a Toshiba által gyártott NAND-ok teljesítenek szolgálatot, míg az új MacBook Prókban a Samsung chipjei ketyegnek. Ha gond adódna az egyik beszállítóval, még mindig berendelhet a másiktól. Cserébe nem kellene elkölteniük alsóhangon is 20 milliárd dollárt…

Forrás: 9to5mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!