imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple már 3D-s dokumentumokat olvasgatna


A napokban több rövidebb hír is napvilágot látott AR, VR és TrueDepth témakörökben. Fogtuk őket és összegyúrtuk egy cikkbe. Ha kíváncsi vagy, hogyan csinálhatsz magadnak élethű avatart játékokhoz, szerelhetsz össze IKEA bútort AR utasítások alapján vagy nagyon várod már az Apple AR-VR szemüvegét, jó helyen jársz.

TrueDepth az animációk készítéséhez

Emlékeztek még, amikor bemutattuk, miként animálnak meg egy-egy számítógépesen létrehozott karaktert a hollywoodi filmstúdiók? A technika alapja nagyon hasonlít ahhoz, amit az iPhone X is csinál az animojiknál. Persze még nincs meg hozzá a megfelelő erő a telefonban, de az elvi lehetőség már most is adott, hogy egész pofás karakteranimációkat hozhassunk létre csupán a TrueDepth kamerarendszer segítségével.

A készülő, The Walking Dead – Our World játék készítői az elméletet gyakorlatra váltották és egy trükkös módszer segítségével az iPhone X-re bízták a karakteranimációk elkészítését. Röviden a munkafolyamat úgy néz ki, hogy először elkészítik az adott karakter 3D-s modelljét a Macen. Ezután összekötik a modellváz mozgatható elemeit azzal az 50 ponttal, amit a TrueDepth képes figyelni az arcon.

Ha minden megvan, egy speciálisan erre a célra írt saját alkalmazással jöhet a felvétel. Az animátor a telefonon látja a karakter előképet, rányom a rögzítésre, eljátssza a digitalizálni kívánt érzelmet, majd az adatokat visszatölti a gépére. Az animációs programban még módosíthat a rögzített keyframeken, majd az egészet kiexportálja. Voilá, máris kész a virtuális karakter, tökéletesen élethű arckifejezésekkel.

A készítők tervei közt szerepel, hogy ugyanezt az eljárást a játékosok is használhassák majd avatarjuk létrehozásához. Elég menő.

Kiterjesztett valóság a szívások elkerüléséhez

Az IKEA alkalmazása egyike volt az elsőknek, amelyek felugrottak az ARKit vonatra, és bizonyították a kiterjesztett valóság létjogosultságát. Az appban könnyedén böngészhetünk a különöző bútorok között, majd amelyik megtetszik, azt nemes egyszerűséggel odavarázsoljuk a tervezett helyére a lakáson belül és eldöntjük, hogy jól mutat-e.

Igen ám, de az összeszerelést ezzel még nem úsztuk meg. Bár az IKEA meglehetősen jól dokumentált, egyértelmű útmutatásokat csomagol a termékei mellé, sokaknak még így is megfekszi a gyomrát a folyamat. Állítólag már bér-összeszerelő cégek is vannak erre a célra.

Van egy rossz hírünk számukra: hamarosan nem lesz szükség a munkájukra. Egy fejlesztő, Adam Pickard ugyanis olyan kiterjesztett valóságon alapuló összeszerelési útmutatókat tartalmazó alkalmazást készített, amivel még egy közepesen intelligens, félkezű cerkóf majom is képes lenne összepakolni a bútorokat.

Az egyelőre csak demó változatban létező alkalmazással csak be kell szkennelni a termék dobozán látható vonalkódot, és máris dobhatjuk ki a papíralapú leírást. A kiterjesztett valóságban szépen meganimálva, lépésről lépésre követhetjük végig az egész folyamatot, még a legutolsó apró csavar helyét is pontosan megnézhetjük.

A fejlesztő alapvetően az IKEA által mellékelt ábrákat dolgozta fel, magát a programot pedig egyelőre az Adobe-féle Creative Suite segítségével hozta össze. Ha egyszer az Apple Store-os puplikálásig jut a dolog, akkor viszont szinte biztos, hogy átnyergel majd az ARKit-re.

AR-VR szabadalmak a tudományos-fantasztikusság érdekében

Ahogyan az a fenti videóban is látható, az összeszerelés folyamán végig kéznél kell legyen az iPhone-unk. Az ilyen folyamatokat azonban nem a legkényelmesebb fél kézzel művelni, mennyivel jobb lenne ha csak fel-fel kéne pillantanunk időnként. Pont az ilyen helyzetekre lenne tökéletes az Apple sokat rebesgetett kiterjesztett valóság szemüvege.

Az Apple Glass egyelőre legjobb esetben is csak a fejlesztési fázisban létezik, de ez nem zárja ki, hogy közben az Apple sorra védje le hozzá a legkülönfélébb technológiákat. Sőt, annak ellenére, hogy Tim Cook határozottan kijelentette, hogy a kiterjesztett valóságé a jövő, láthatóan a virtuális változatról sem feledkeztek meg teljesen. Legalábbis a most napvilágot látott szabadalmakból nyugodtan következtethetünk erre.

Az első versenyző a lagokra kínál megoldást, amelyek jellemzőek a VR szemüvegeknél. A technológia egyik legnagyobb problémája ugyanis, hogy egy teljes, folyamatosan változó virtuális valóság generálása rengeteg adattal jár. Ezt pedig elég nehéz késlekedés nélkül továbbítani. Az Apple megoldása erre a folyamat optimalizációja lenne.

A renderelés során a rendszer két típusú – egy magasabb és egy alacsonyabb felbontású – képet generálna. Azok a területek ahová a felhasználó fókuszál kapnák a jó minőségű képet, hiszen ez elengedhetetlen az élményhez. A perifériás területekre viszont teljesen felesleges annyi kapacitást elpazarolni, hiszen ezt amúgy is csak elmosódottan érzékelik az userek – ide jönne tehát az alacsonyabb felbontás. Mindezt megtámogatva egy fej- és szemmozgás követéses rendszerrel elméletben jóval folyamatosabb, kevesebb adattal dolgozó, szinte teljesen akadozásmentes VR-élmény lenne elérhető.

Egy másik szabadalom bevezetné a 3D olvasás fogalmát. A kérelemben található leírás alapján a felhasználó csak felpattintaná magára az eddigre minden bizonnyal bemutatott AR-VR szemüveget, majd megnyitná a speciálisan elkészített 3D-s doksit. Az adott olvasmány így minden a szeme előtt lebegne, függetlenül attól, hogy merre néz a tekintete. A görgetést, lapozást különféle gesztusok segítenék majd.

A legizgalmasabb az egészben, hogy maga a dokumentum is ténylegesen többdimenziósan lenne megalkotva. A felhasználó kedve szerint emelhetne ki részeket belőle maga felé. Például ha lát egy összetettebb ábrát amit jobban is szeretne szemügyre venni, akkor azt kiemelhetné a lap síkjából, kvázi belenagyítva ezzel.

Azt hiszem, nagyon jó lesz a jövőben iskolásnak lenni…

Forrás: The Verge, 9to5Mac, AppleInsider

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!