imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple már az 5G-s hálózatokat tesztelné


Miközben mi itthon épp annak örülünk, hogy lassan-lassan talán már mindenhova eljut a 4G-s lefedettség, az Apple (és még sok más telefonszolgáltató) már egy lépéssel előrébb jár. Az 5G alapos ismerete nem csak a mobiltelefonos piacon, de még az űrben is segítheti a céget.

A Business Insider szúrta ki a dokumentumot, amelyből kiderül, az Apple kérelmet nyújtott be a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (Federal Communications Commission [FCC]) számára. A dokumentációban arra kérik a bizottságot, hogy engedélyezzék számukra az milliméteres hullámsáv kísérleti jellegű használatát, lényegében tehát az 5G-t.

Az Apple Inc. arra törekszik, hogy felmérje a celluláris kapcsolatok teljesítményét, mind a közvetlen, mind a többutas környezetekben, bázisállomások, jeladók és vevők között ebben a hullámsávban. Az így kinyert információk biztosítani fogják a szükséges műszaki adatokat, amelyek olyan eszközök működtetéséhez kellenek, amelyek majd a jövő 5G-s hálózatán működnek – írta az Apple a kérelemben.

Ha megkapják az engedélyt, az Apple két helyszínen, Cupertinóban és Milpitasban végezné a kísérleteket, amelyek hossza nem tartana majd tovább 12 hónapnál. Persze ehhez a megfelelő műszeres háttérre is szükségük lesz, az eszközöket a dokumentáció szerint a Rohde & Schwarz, az A.H. Systems és az Analog Devices gyártóktól szerezné be a vállalat. Az Apple elsősorban azokat a 28 és a 39 GHz-es frekvenciasávokat használná, amelyeket kevesebb mint egy éve, 2016. július 14-én fogadott el az FCC az 5G hálózatok számára.

Kézenfekvő arra gondolni, hogy a kísérletek elsősorban azt a célt szolgálják, hogy az Apple eljövendő telekommunikációs eszközei (iPhone, iPad, esetleg Apple Watch) már támogassák az 5G-t, amivel ha beelőzik a piac többi résztvevőjét, némi versenyelőnyre tehetnének szert. Azonban a Business Insider rámutatott arra is, hogy a 28GHz-es sávot történetesen pont, mint a Föld-űr kommunikáció csatornájaként tartják számon. Márpedig az Apple épp most alapított csapatot ex-Google műholdszakértőkből.

Miért is lesz jó az 5. generációs vezeték nélküli hálózat? A Next Generation Mobile Networks Alliance meghatározása szerint az 5G standardnak a következő előírásoknak kell megfelelnie:

  • Több tízezer felhasználóval az adatsűrűségnek tíz megabit másodpercenkénti nagyságrendűnek kell lennie.
  • Nagyvárosi környezetben 100 megabites másodpercenkénti forgalmat kell biztosítania.
  • 1 gigabites adatátvitelnek kell elérhetőnek lennie az egy irodai szinten tevékenykedő dolgozók között.
  • Vezeték nélküli szenzoros hálózatnak több százezres tagja is lehessen.
  • Növekedjen a lefedettség.
  • Jelentős hatékonyságnövekedést kell elérni.
  • Az LTE-hez képest jelenősen csökkenjen a látencia (válaszidő).

Forrás: Macrumors, Wiki

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!