imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Kezünkben az iPhone XS és iPhone XS Max!

Nézd meg és olvasd el első benyomásainkat!

Az Apple már javította is az Intel hibák egyik felét


A fél világ most az Intel processzoraiban felfedezett hibák miatt aggódik. Érthető módon, teszem hozzá, hiszen gyakorlatilag az összes számítógép és telefon érintett kisebb-nagyobb mértékben. Az Apple most közleményben reagált.

A valaha volt egyik legsúlyosabb biztonsági hiba felfedezésének utózöngéi zajlanak épp. Sőt, tulajdonképpen rögtön két sebezhetőségről is beszélhetünk. Az egyik a Meltdown becenevet kapta a keresztségben és csak az Intel processzorait érinti. A másik, Spectre az Intel mellett még az AMD-t és a ARM-et is. Legfontosabb közös tulajdonságuk, hogy segítségükkel illetéktelenek férhetnek hozzá a legérzékenyebb adatainkhoz, akár jelszavakhoz, vagy más titkosított adatokhoz is. Mindehhez pedig elég lehet akár egy felokosított JavaScript kód a böngészőben.

Értelemszerűen a dolog elég nagy botrányt kavart, az Apple sem mehetett el szó nélkül az események mellett. Egy friss közleményükben így írnak:

Biztonsági szakemberek a napokban két eddig ismeretlen sebezhetőséget fedeztek fel, amelyek Meltdown és Spectre néven ismeretesek. A hiba minden modern processzort és szinte az összes készüléket és operációs rendszert érinti.

Minden Mac és iOS-es készülék érintett, ennek ellenére nem ismeretes egy olyan eset sem, amikor egy felhasználóra kihatással lett volna. Mivel ezeknek a sebezhetőségeknek a kihasználásához leginkább egy rosszindulatú alkalmazásra betöltésére van szükség Macen és iOS-en, azt javasoljuk, hogy kizárólag megbízható forrásból szerezzék be az alkalmazásokat, például az App Store-ból.

Az Apple már kiadott javításokat tartalmazó frissítéseket. Az iOS 11.2, a macOS 10.13.2, és tvOS 11.2-vel, amelyek segítenek a Meltdown elleni védekezésben. Az Apple Watch nem érintett a Meltdownban. A következő napokban a Safarihoz is tervezünk kiadni javításokat, amelyek a Spectre ellen nyújtanak majd védelmet. Továbbra is folytatjuk a javítások tesztelését és fejlesztését, amelyek majd az iOS, macOS, tvOS és watchOS frissítéseivel érkeznek.

A tűzoltás tehát már megtörtént, a Meltdown elméletben már nem jelenthet problémát. A Spectre javítása eleve kicsit körülményesebb, de a Safari frissítés remélhetőleg azt is teljeskörűen befoltozza majd. Nagy kérdés volt még, hogy a javítások mennyire fogják lassítani a gépeket. Eredetileg 5-30%-os várható lassulásokat ígértek be. Erről azt írta az Apple, hogy sem a macOS, sem az iOS esetében nem mértek sebesség csökkenést a benchmark tesztekkel. Reméljük, ez az elkövetkező frissítéseknél is így marad.

Forrás: Apple

BTS

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!