imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple már javította is az Intel hibák egyik felét


A fél világ most az Intel processzoraiban felfedezett hibák miatt aggódik. Érthető módon, teszem hozzá, hiszen gyakorlatilag az összes számítógép és telefon érintett kisebb-nagyobb mértékben. Az Apple most közleményben reagált.

A valaha volt egyik legsúlyosabb biztonsági hiba felfedezésének utózöngéi zajlanak épp. Sőt, tulajdonképpen rögtön két sebezhetőségről is beszélhetünk. Az egyik a Meltdown becenevet kapta a keresztségben és csak az Intel processzorait érinti. A másik, Spectre az Intel mellett még az AMD-t és a ARM-et is. Legfontosabb közös tulajdonságuk, hogy segítségükkel illetéktelenek férhetnek hozzá a legérzékenyebb adatainkhoz, akár jelszavakhoz, vagy más titkosított adatokhoz is. Mindehhez pedig elég lehet akár egy felokosított JavaScript kód a böngészőben.

Értelemszerűen a dolog elég nagy botrányt kavart, az Apple sem mehetett el szó nélkül az események mellett. Egy friss közleményükben így írnak:

Biztonsági szakemberek a napokban két eddig ismeretlen sebezhetőséget fedeztek fel, amelyek Meltdown és Spectre néven ismeretesek. A hiba minden modern processzort és szinte az összes készüléket és operációs rendszert érinti.

Minden Mac és iOS-es készülék érintett, ennek ellenére nem ismeretes egy olyan eset sem, amikor egy felhasználóra kihatással lett volna. Mivel ezeknek a sebezhetőségeknek a kihasználásához leginkább egy rosszindulatú alkalmazásra betöltésére van szükség Macen és iOS-en, azt javasoljuk, hogy kizárólag megbízható forrásból szerezzék be az alkalmazásokat, például az App Store-ból.

Az Apple már kiadott javításokat tartalmazó frissítéseket. Az iOS 11.2, a macOS 10.13.2, és tvOS 11.2-vel, amelyek segítenek a Meltdown elleni védekezésben. Az Apple Watch nem érintett a Meltdownban. A következő napokban a Safarihoz is tervezünk kiadni javításokat, amelyek a Spectre ellen nyújtanak majd védelmet. Továbbra is folytatjuk a javítások tesztelését és fejlesztését, amelyek majd az iOS, macOS, tvOS és watchOS frissítéseivel érkeznek.

A tűzoltás tehát már megtörtént, a Meltdown elméletben már nem jelenthet problémát. A Spectre javítása eleve kicsit körülményesebb, de a Safari frissítés remélhetőleg azt is teljeskörűen befoltozza majd. Nagy kérdés volt még, hogy a javítások mennyire fogják lassítani a gépeket. Eredetileg 5-30%-os várható lassulásokat ígértek be. Erről azt írta az Apple, hogy sem a macOS, sem az iOS esetében nem mértek sebesség csökkenést a benchmark tesztekkel. Reméljük, ez az elkövetkező frissítéseknél is így marad.

Forrás: Apple

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!