imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple még az elveinél is jobban szereti a pénzt


Bár mindannyian untig ismerjük az Apple kiállását az olyan demokratikus alapjogok mellett, mint a szólásszabadság, az egyenlőség és a többi, azért azt is tudjuk, hogy a biznisz az biznisz. És ha a biznisz azt kívánja, akkor gond nélkül szedik le a VPN alkalmazásokat Kínában…

Aki valaha olvasott már Tim Cook interjút, nyílt levelet, hallott tőle beszédet, vagy látott egy Keynote-ot, az könnyen azt hiheti, hogy az Apple-nek az iPhone gyártás igazából csak egy hobbiprojekt a globális felmelegedés megfékezése, a kongói árvák kisegítése, és a szabadságjogok védelmezése mellett. Tim Cook álmából felkeltve is csuklóból le tudja tolni a szépségkirálynők ünnepi beszédét a világbékéről, de néha azért lekerül az a tiara.

Most például Kínában sikerült egy ízléses farizeusi lépést produkálni. Mint az közismert, a Kínai Népköztársaság „népköztársaságiassága” inkább hajlik a kommunizmusba, semmint a köztársaságba. Annyira azért nincs nagy elnyomás meg égbekiáltó diktatúra, de mondjuk az internetet biztos, ami biztos, korlátozzák a Nagy Tűzfal segítségével. Nincs például Facebook vagy YouTube, amik nélkül nyilván lehet teljes életet élni, de a lényeg a korlátozáson van.

Persze ezzel sok kínai állampolgár nem különösebben békélt meg, de szerencséjükre elég volt egy egyszerű VPN (virtuális magánhálózat) appot letölteni, és máris hozzáférhettek a teljes, nem-letiltott internethez. Ehhez az App Store is készséggel asszisztált idáig, számtalan VPN alkalmazás körül válogathattak a kínai felhasználók. A hangsúly az idáigon van, ugyanis az Apple a napokban eltávolította az összes ilyen jellegű szolgáltatást kínáló applikációt a kínai alkalmazásboltból.

Az Apple azzal érvelt, hogy „pardon, de ezek az ország hatályos törvényei, be kell tartaniuk”. Ez a kijelentés persze több pontos is támadható. Miért pont most lett ennyire fontos betartani az eddig is érvényes kínai törvényeket? Ráadásul pont annak az Apple-nek, aki még az FBI utasításait is megtagadja, ha úgy áll érdekében?

Nyilván a választ mindenki tudja: a pénz miatt. Az Apple nagyon szeretne terjeszkedni Kínában, ehhez pedig kénytelenek betartani a kormányzat igényeit. Még akkor is, ha ezzel nyílegyenest szembe mennek a saját elveikkkel. Igazából nincs ebben semmi meglepő, ez eddig is így volt, ezután is így lesz, csak két csillámpóni színű, vattacukor illatú megnyilatkozás között érdemes észben tartani ezt is.

Forrás: 9to5mac

Tim Cook időről időre turnézik egy kört Kínában. Nem véletlen, az egyik legfontosabb piac most az ázsiai ország az Apple számára. A kínai App Store például mindent visz, már ami a költést illeti. Bár VPN-re itthon nincs szükség az internetezéshez, de egy jó telefonra igen. Miért ne lehetne az a jó telefon olcsó is?

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!