imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple megnyerte az iPod-pert


Döntés született az évek óta húzódó, de az utóbbi hónapokban felgyorsuló iPod-perben. Az Apple-t azzal vádolták, hogy monopolhelyzetbe került a cég az online zenepiac területén, mivel megakadályozta hogy a felhasználók az iTuneson kívüli forrásokból töltsenek zenét az iPodjaikra, illetve letörölte a már meglévő ilyen zeneszámokat a készülékekről.

Most úgy tűnik, pont került a közel tíz éve húzódó ügy végére: a nyolctagú esküdtszék által tegnap hozott egyhangú ítélet szerint az Apple nem bűnös – vagyis nem kell kifizetniük a felhasználóknak és a versenytársaknak a per során felmerült akár 1 milliárd dollárnyi kártérítést. Az esküdtek kimondták, hogy az iTunes 7.0 illetve a DRM egy „jelentős fejlesztés” volt az Apple termékkínálatában, az új funkciókkal pedig jól jártak a felhasználók.

A felperesek (akiket egyébként nehéz volt előkeríteni, a per során felmerült az is, hogy felperes hiányában ejtik az ügyet) véleménye szerint az új funkciók nemcsak meghiúsították a lehetőséget a versenyre, de kevésbé használhatóvá is tették az iPodokat és egyéb Apple-készülékeket, mivel azok nem tudták lejátszani a más forrásból származó zenéket. Egyébként ez ugye csak abban az esetben volt igaz, ha az egyéb forrásokból származó zenefájlokban másolásvédelem (DRM) volt, mezei mp3-makat mindig is lejátszottak az iPodok.

A döntés értelmében az Apple nem sértette meg a trösztellenes törvényeket, így semmiféle kártérítést nem kell fizetnie a cégnek. Az eredeti beadványban azt kérték a felperesek, hogy az Apple összesen 350 millió dollárt fizessen mintegy 8 millió felhasználó számára, akik 2006 és 2009 között vásároltak bizonyos iPod-modelleket. Az Apple egy közleményben reagált az ítéletre:

Köszönjük az esküdteknek a szolgálataikat, és üdvözöljük az ítéletüket. Azért hoztuk létre az iPod-családot és az iTunest, hogy a világ legjobb zenehallgatási élményét adjuk a felhasználóink számára. Minden alkalommal, amikor frissítettük ezeket a termékeket – illetve bármilyen más Apple-terméket – még jobbá akartuk tenni a felhasználói élményt.

A felpereseket képviselő ügyvédi gárda vezetője, Patrick Coughlin természetesen bejelentette, hogy már dolgoznak a fellebbezés részletein az ügyben, vagyis hamarosan várhatóan jön az iPod-per második fejezete. Kifejtette továbbá, hogy rendkívül csalódottnak érzi magát, amiért az esküdtek összemosták az iTunes 7.0 DRM-ellenőrző funkcióit a felhasználó felületen eszközölt változtatásokkal. „De legalább kaptunk egy esélyt, hogy az esküdtek elé kerüljön az ügy” – tette hozzá.

Forrás: The Verge. Borítókép: Wired.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!